Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom za 150.000pln - wykonalne?

Rafal_D

Recommended Posts

Poczytaj troche forum. Jesli sam będziesz robił to uda się za 2000 za metr. Jesli nie masz zdolności, umiejętności, czasu, ochoty - 2,5 - 3,0 za metr..I wszystko zależy od wykończenia i materiałów jakie użyjesz.

Witam,

nie złośćcie się na moje pytanie, ale którą powierzchnię domu mam brać pod uwagę dla oszacowania kosztów, w projekcie jest pow. użytkowa -137 m2, pow użytkowa + garaż+ strych = 199m2, pow. całkowita = 329m2, pow. zabudowy= 164m2, :o Ratunku!

Na szczęście użytkową :-) + garaż.

Nie złościmy się :):) Kiedyś też się nad tym zastanawiliśmy - luz :):)

Użytkową pomnóż przez 3k.

Jeśli sam zamierzasz ciężko pracować na swojej budowie- pomnóż przez 2.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki, teraz już wiem na czym stoję :lol:

Mnóż raczej bliżej 3,0 niż 2,5 :-)

199m2*3000 - nie brzmi to miło :cry: , ale to chyba już do zamieszkania?

Tak, to już do zamieszkania. Z przyzwoitych materiałów, ale bez szaleństwa. W tym takie średnie zagospodarowanie terenu. Brama przesuwna, trochę kostki ogrodzenia, jakieś roślinki.

Powierzchni wziąłeś trochę za dużo. Odlicz ten strych i połowę garażu (jego nie trzeba tak ładnie wykańczać :-) ).

150x(2,7-3) da Ci to kwotę z przedziału 400-450 i raczej tego się trzymaj.

Coś tam porobisz sam, coś odłożysz na później, trochę z tej kwoty zginie. Szukaj oszczędności przy zakupach na zasadzie ziarnko do ziarnka, nie zostawiaj zakupów firmie bo Cie skroją.

dzięki, teraz już wiem na czym stoję :lol:

Przedewszystkim szukaj. Jak szukasz ekipy do SSO to przepytaj 20 zanim wyłonisz zdobywcę. I tak z każdą. Najlepiej poszukaj ekipę z bliskiej okolicy.

Nie zarażaj się ludzmi którzy budują za 3tys zł/m2. Bo można i tak.

Wiedz też że musisz włożyć w to dużo własnej pracy bo na tym możesz zyskać najwięcej.

Dasza radę. Powodzenia! ;)

20 to można dostać kręćka ;) 4-5 ofert da Ci już obraz rynku. Szukaj raczej z polecenia, nie kieruj się najniższą ceną.

Ja mam uznanie dla ludzi, którzy są na tyle zaradni by wiele rzeczy zrobić samemu, ale nie zawsze się tak da.

Wielkie dzięki za życzliwe przyjęcie i wszystkie rady, pewnie będę wielokrotnie korzystać, łatwiej iść po wydeptanych ścieżkach :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Powodzenia - ten kto nie ma wieeeelkich marzeń nie spełni nawet malutkich :)

20 to można dostać kręćka ;) 4-5 ofert da Ci już obraz rynku. Szukaj raczej z polecenia, nie kieruj się najniższą ceną.

Ja mam uznanie dla ludzi, którzy są na tyle zaradni by wiele rzeczy zrobić samemu, ale nie zawsze się tak da.

4-5 ofert może być za mało. Rozpiętośc cenową która miałem była od 25-97tys zł za SSO. Więc jak trafisz 5 z górnej granicy to dalej obrazu rynku nie masz.

Ja wybrałem ekipę za 29tys za SSO (z dachem). Warto było. Nic nie jest do poprawy.

Może ściany były ciut krzywe. Tzn ściana o długości 11m ma miejscami 8cm tynku (umawialem sie na m2 tynku a nie na grubości).

Ale to niewiele patrząc na to co ludzie na forum wypisują ;)

4-5 ofert może być za mało. Rozpiętośc cenową która miałem była od 25-97tys zł za SSO. Więc jak trafisz 5 z górnej granicy to dalej obrazu rynku nie masz.

Ja wybrałem ekipę za 29tys za SSO (z dachem). Warto było. Nic nie jest do poprawy.

Może ściany były ciut krzywe. Tzn ściana o długości 11m ma miejscami 8cm tynku (umawialem sie na m2 tynku a nie na grubości).

Ale to niewiele patrząc na to co ludzie na forum wypisują ;)

Może i racja, że można nie natrafić na najtańszą ekipę, ale przepytać tyle... no nieźle :-) U mnie oferty oscylowały w granicach 40-50, a więc zbliżone. Nie chodziłem do dużych firm zajmujących sie budowami, bo od razu wiedziałem, że oferta będzie duża.

Kiedy budowałeś że udało ci się za taką cenę? Po domku widać, że do najprostszych nie należy.

Mam podobne pytanie, na dzień dzisiejszy dysponujemy kwotą 160 tys. może jeszcze coś odłożymy, może po weselu coś nam zostanie :wink: jak myślicie do jakiego stanu doprowadzimy budowę? Nie chcemy od razu brać kredytu bo część rzeczy będziemy robić sami, a część pewnie będzie bez faktury (koparka, beton...)

Nie mamy jeszcze przyłączy (ale są b. blisko), nie mamy kompletnych papierów, ale na te rzeczy jesteśmy w stanie na bieżąco zarobić (tak sądzę) więc nie odejmuję tego z puli, jaką dysponujemy.

Domek:

- najprawdopodobniej Rumiankowa Chata Atrium

- piwnica, parter, poddasze. 118m użytkowej + piwnica ok 68m (z garażem)

- moim zdaniem bardzo prosta bryła, domek kwadratowy, bez jaskółek itp.

Samodzielnie zamierzamy zrobić:

- ocieplenie z zewnątrz

- ocieplenie poddasza od wewnątrz

- ścianki działowe

- część pracy przy fundamentach

- zagospodarowanie terenu

Może i racja, że można nie natrafić na najtańszą ekipę, ale przepytać tyle... no nieźle :-) U mnie oferty oscylowały w granicach 40-50, a więc zbliżone. Nie chodziłem do dużych firm zajmujących sie budowami, bo od razu wiedziałem, że oferta będzie duża.

Kiedy budowałeś że udało ci się za taką cenę? Po domku widać, że do najprostszych nie należy.

Lipiec 2008. Narazie jestem po tynkach i wylewkach.

Mam podobne pytanie, na dzień dzisiejszy dysponujemy kwotą 160 tys. może jeszcze coś odłożymy, może po weselu coś nam zostanie :wink: jak myślicie do jakiego stanu doprowadzimy budowę? Nie chcemy od razu brać kredytu bo część rzeczy będziemy robić sami, a część pewnie będzie bez faktury (koparka, beton...)

Nie mamy jeszcze przyłączy (ale są b. blisko), nie mamy kompletnych papierów, ale na te rzeczy jesteśmy w stanie na bieżąco zarobić (tak sądzę) więc nie odejmuję tego z puli, jaką dysponujemy.

Domek:

- najprawdopodobniej Rumiankowa Chata Atrium

- piwnica, parter, poddasze. 118m użytkowej + piwnica ok 68m (z garażem)

- moim zdaniem bardzo prosta bryła, domek kwadratowy, bez jaskółek itp.

Samodzielnie zamierzamy zrobić:

- ocieplenie z zewnątrz

- ocieplenie poddasza od wewnątrz

- ścianki działowe

- część pracy przy fundamentach

- zagospodarowanie terenu

Kwoty już padały. Powyżej. Zanieś projekt do hurtowni, niech Ci wycenią materiał. Poszukaj wykonawcy - poznasz cenę. Ile kosztuje wykonanie m2 tego czy tamtego - znajdziesz na forum, oszacuj, dodaj 20-30%.

Moim zdaniem - zamknięcie go.

Franzkru, czy mogę prosić o namiary na ekipę, bo widzę że będziemy po sąsiedzku- my w Tyńcu. Chcemy zastartować jesienią lub wiosną 2010. Na razie kończymy papierologię. P.B już mamy, ale jeszcze uzbrojenie działki, więc mamy trochę czasu na szukanie ekip. Pozdrawiam

Z tego co wiem od majstra to raczej wiosna bo maja już tyle że...

Wysłałem na priv namiary na ekipę ;)

Witaj,

Ja za swój dom - 135 m2 + 20 m2 garaż zapłaciłam jak do tej pory około 140 tys za wszystkim. (działka osobno liczona)

Zaczynałam w 2006, kończylam pierdoły typu bramy itp - działam do dzis.

Nie zawsze brałam rzeczy najtańsze i nie wszystko robiłam sama :p

Dom nie jest może pałcem jak wiele innych i mam jeszcze płaski dach (ale tez pochłonał w sumie ok. 20 tys zł.), ale mimo wszystko źle nie było.

Podłogówka jest, ocieplony wełną, osobne wc, wszystkie podłączenia z kanalizacją włącznie, piecem Junkersa itp. Nie mam jeszcze bramy wjazdowej, furki, kominka, skończonego tarasu, zagospodarowanego ogrodu.

Ważne - DUUUZO szukaj w necie (glazura, terakota, panele) - mozna kupic o wiele taniej - unikaj skladów budowlanych (stosuj je raczej do obejrzenia niz do zakupu).

Wbrew pozorom jak ktos nie chce cudow i udziwnień i np. w przypadku terakoty niekoniecznie musi mieć akurat taki odcień "brązu bązowego" na jaki "choruje" za 84 za m2 a wystarczy mu lezący obok w promocji "brąz minimalnie mniej brązowy" za 40 zł m2

To jak najbardziej masz szansę :D

I życze powodzenia :D

Uwielbiam ludzi którzy nie zadłużają sie na całe życie tylko po to by "mieć" :D

GRATULUJĘ!

Witaj,

Ja za swój dom - 135 m2 + 20 m2 garaż zapłaciłam jak do tej pory około 140 tys za wszystkim. (działka osobno liczona)

Dom nie jest może pałcem jak wiele innych i mam jeszcze płaski dach (ale tez pochłonał w sumie ok. 20 tys zł.), ale mimo wszystko źle nie było.

Podłogówka jest, ocieplony wełną, osobne wc, wszystkie podłączenia z kanalizacją włącznie, piecem Junkersa itp. Nie mam jeszcze bramy wjazdowej, furki, kominka, skończonego tarasu, zagospodarowanego ogrodu.

Ważne - DUUUZO szukaj w necie (glazura, terakota, panele) - mozna kupic o wiele taniej - unikaj skladów budowlanych (stosuj je raczej do obejrzenia niz do zakupu).

Wbrew pozorom jak ktos nie chce cudow i udziwnień i np. w przypadku terakoty niekoniecznie musi mieć akurat taki odcień "brązu bązowego" na jaki "choruje" za 84 za m2 a wystarczy mu lezący obok w promocji "brąz minimalnie mniej brązowy" za 40 zł m2

GRATULUJĘ!

Kwoty podajecie naprawdę imponujące. Nie obraźcie się, ale zachodzę w głowę jak to możliwe. Okna do przeciętnego domku z poddaszem to ok. 10, drzwi wejściowe, brama garażowa 5. Kociołek, grzejniki, jakiś rozdzielacz, rurki 10. Materiał na ściany, beton, stal to min. 50 (tu zależy od wielkości). kuchnia z agd - 10 Naprawdę idę z kwotami ostro po bandzie. Ostro.

Piszesz, że dach pochłonął 20. Przy dwuspadowym dachu ok. 180m2 pokrytym dachówką, z jaskółką sam materiał to 20.

A gdzie jeszcze robocizna.... reszta wykończeniówki.

Szczerze mówiąc zazdroszę Wam.

Potwierdzam, że szukanie w necie przy wykończeniach się opłaca i popłaca.

Witaj,

GRATULUJĘ!

Kwoty podajecie naprawdę imponujące. Nie obraźcie się, ale zachodzę w głowę jak to możliwe. Okna do przeciętnego domku z poddaszem to ok. 10, drzwi wejściowe, brama garażowa 5. Kociołek, grzejniki, jakiś rozdzielacz, rurki 10. Materiał na ściany, beton, stal to min. 50 (tu zależy od wielkości). kuchnia z agd - 10 Naprawdę idę z kwotami ostro po bandzie. Ostro.

Piszesz, że dach pochłonął 20. Przy dwuspadowym dachu ok. 180m2 pokrytym dachówką, z jaskółką sam materiał to 20.

A gdzie jeszcze robocizna.... reszta wykończeniówki.

Szczerze mówiąc zazdroszę Wam.

Potwierdzam, że szukanie w necie przy wykończeniach się opłaca i popłaca.

no widzisz : nie doczytujesz- -mam płaski dach - nie spadzisty.

okna u mnie 3 komorowe białe PCV sztuk łacznie 7 (180 x 170 i 150 x 170) + 1 tarasowe 180x 220 wysżły 6 tys zł nie 10.. ALUPLAST

brama garazowa 4 tys zł (3 x 2 m), wejścowe - troche ponad 1000 zł (wzmocnione) x 2 bo garazowe takie same - aczkowiek tu racja - nie drewniane więc dla wielu na forum - tragedia

:wink:

kuchnia - zabudowa 5400 (naroznik kecony plus nawet Cargo i samodomykajace sie szuflady) - pierwsza wycena 11 tys, kolejna 9 tys i tak szłam w dół :p mineły 3 lata i wszystko dziala jak złoto. Piekarnik i płyta gazowa -promocja za 700 zł komplet, zlew 150 zł (satynow dwukomorowy), lodówka 1500 zł (promocja), bateria 70 zł. I mam naprawde duża kuchnię - ponad 6 mb do zabudowania.

to tak tylko na szybko :D

no widzisz : nie doczytujesz- -mam płaski dach - nie spadzisty.

okna u mnie 3 komorowe białe PCV sztuk łacznie 7 (180 x 170 i 150 x 170) + 1 tarasowe 180x 220 wysżły 6 tys zł nie 10.. ALUPLAST

brama garazowa 4 tys zł (3 x 2 m), wejścowe - troche ponad 1000 zł (wzmocnione) x 2 bo garazowe takie same - aczkowiek tu racja - nie drewniane więc dla wielu na forum - tragedia

:wink:

kuchnia - zabudowa 5400 (naroznik kecony plus nawet Cargo i samodomykajace sie szuflady) - pierwsza wycena 11 tys, kolejna 9 tys i tak szłam w dół :p mineły 3 lata i wszystko dziala jak złoto. Piekarnik i płyta gazowa -promocja za 700 zł komplet, zlew 150 zł (satynow dwukomorowy), lodówka 1500 zł (promocja), bateria 70 zł. I mam naprawde duża kuchnię - ponad 6 mb do zabudowania.

to tak tylko na szybko :D

No i właśnie o to chodzi, by podawać +/- ile się za co zapłaciło. Wtedy budujący, mogą to odnieść do obecnej sytuacji, materiałów itp.

Jeśli mam komuś doradzać, to ja jednak te 2,8 / m2 będę utrzymywał.

Jeśli ktoś wybuduje znacznie taniej, to po prostu więcej mu zostanie i pojedzie sobie na za...biste wakacje Całą Rodziną... ;-)

Jakis czas temu,remontowalem mieszkanie,2 pokoje ,kuchnia ,lazienka,40 m.kw.

remont kapitalny czyli wykonczeniowka+ szafki do kuchni black white,lodowka kuchenka,pralka,kompletne wyposazenie,wynioslo około 18 tys zl..oczywiscie robota wlasna....teraz prosze pomnozyc przez 2 metraz i mamy 80 m.kw czyli maly domek ale czy 80 m. to malo mysle ze nie......a jako ze sprzety to 30-40 % mojego remontu wiec analogicznie wykonczenie dodatkowych 40 m.kw to jakies 6-7 tys...co daje razem 25 tys ...zl czy to jest tak duzo za wykonczenie parteru 80m.kw domu???? Dodam ze przy wyborze materialow nie bylo jakis super oszczednosci,sprzety boscha,gorenje,armatura cersanit,glazura wloska z przeceny za 45 zl/mkw....zlew 260 zl.....bateria do wanny 200 zl,do kuchni 50 zl i dziala juz 3 rok...takze mysle ze jak ktos chce to sie ale jest jeden warunek...duzo roboty samemu bo robociznas jest droga.

przerazajace są niektore wyceny budowy domow ze bez 300 tys nie ma co startowac :o ...naprawde pałace i zlote klamki.

piozdrawiam

Jakis czas temu,remontowalem mieszkanie,2 pokoje ,kuchnia ,lazienka,40 m.kw.

remont kapitalny czyli wykonczeniowka+ szafki do kuchni black white,lodowka kuchenka,pralka,kompletne wyposazenie,wynioslo około 18 tys zl..oczywiscie robota wlasna....teraz prosze pomnozyc przez 2 metraz i mamy 80 m.kw czyli maly domek ale czy 80 m. to malo mysle ze nie......a jako ze sprzety to 30-40 % mojego remontu wiec analogicznie wykonczenie dodatkowych 40 m.kw to jakies 6-7 tys...co daje razem 25 tys ...zl czy to jest tak duzo za wykonczenie parteru 80m.kw domu???? Dodam ze przy wyborze materialow nie bylo jakis super oszczednosci,sprzety boscha,gorenje,armatura cersanit,glazura wloska z przeceny za 45 zl/mkw....zlew 260 zl.....bateria do wanny 200 zl,do kuchni 50 zl i dziala juz 3 rok...takze mysle ze jak ktos chce to sie ale jest jeden warunek...duzo roboty samemu bo robociznas jest droga.

przerazajace są niektore wyceny budowy domow ze bez 300 tys nie ma co startowac :o ...naprawde pałace i zlote klamki.

piozdrawiam

Twoje wyliczenia są poprawne, lecz obejmują tylko końcową "wykończeniówkę" nazwał był to końcowy szlif - płytki, panele, malowanie, kuchnia+łazienka i baaardzo wielu rzeczy brakuje.

Próbujesz porównywać wykończenie mieszkania w bloku do budowy domu... czego zrobić się nie da. Gdzieś na forum jest wątek "harmonogram prac" - zobacz co trzeba tak naprawdę zrobić.

No i jasne że robiąc wiele samemu oszczędza się - to co podawałem tyczy się zlecania prac wykonawcom (no może poza drobnymi rzeczami robionymi ręcznie, jak kładzenie paneli czy malowanie).