Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasypywać czy nie oto jest pytanie

igorBB

Recommended Posts

Witam serdecznie

Przeszukuję archiwum, ale nie widzę podobnego problemu jak mój…

Zatem pozawalam sobie zapytać:

Buduję dom, na terenie pochyłym, którego cześć piwnicy miała zostać zgodnie z projektem

Zasypana. Jednak podczas wykonywania prac – wylewania betonowych ścian piwnicy

Okazało się, że rzeczywisty poziom gruntu rodzimego, jaki pozostał w części do zasypania jest dużo niższy niż to zakładał projekt.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/09925afc13c1b903.html

Mam teraz dylemat:

– czy zasypywać tą cześć zgodnie z projektem, a wychodzą mi duże ilości koło 100 m3 materiału i zagęszczanie, co 30 cm warstwa

- czy może lepiej wykonać zbrojony strop nad ta częścią i uzyskać pomieszkanie – niskie koło 180cm, ale pewnie przydatne w domu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f847b985260606d.html

Czy może ktoś z Państwa miał podobny dylemat?

Co jest tańszym rozwiązaniem?

Ja bym nie zasypywała,szkoda tyle kasy wrzucić do doła,lepiej uzyskać dodatkowe pomieszczenie.

Ale ja jestem zwolenniczką piwnic,przeciwnicy zaś pewnie polecą zasypać :lol:

Buduję dom podpiwniczony z garażem 2 st.na jednym stanowisku kanał a na drugim nic-czyli zasypywanie 40m3 za co zapłaciłam 850zł .

Powiedz o swoich zamiarach Twojemu Kier.Bud.on dokona odpowiedniego wpisu w Dzienniku Budowy i po sprawie.