Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa piwniczki- przepisy.

zbych15

Recommended Posts

Od dawna marzy mi się budowa piwniczki ( niewielkiej , na słoiki, ziemniaki itd)

Wielkośc niewielka 2.8m x 2.8m i wysokości jakieś 1.8 m. Nigdzie na temat budowli tego typu nie mogę znaleźc przepisów .Każdego ze znajomych zajmujących się budownictwem pytałem, szukałem w internecie- może za słabo - ale do dzisiaj nie wiem :

1) czy na tego typu obiekt wystarczy zgłoszenie w starostwie - poniżej 10m2

2) czy można taką piwniczkę umiejscowic w dowolnej lokalizacji ( tzn. bez specjalnych ceregieli z sąsiadem) - dlatego tak piszę ,że znalazłem taki artykuł w dosyc aktualnym muratorze :

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/u-sasiada-za-plotem,6320_16778.htm

Tylko tam też jest tak napisane,że można postawic gdzie się chce -ponieważ przepisy zapomniały o tego typu obiektach budowlanych .Bardzo proszę o pomoc.Chciałbym pójśc do starostwa przygotowany a nie jak zwykle zbyty niewiedzą urzędniczą .

Moim zdaniem:

Ad1. Na zgłoszenie – przy czym:

zgłosić należy budowę budynku „gospodarczego zagłębionego w całości pod ziemią” (lub z dachem ziemnym), bo zgłaszając „piwniczkę” urząd może wymagać PnB ze względu braku takowej budowli w Art.29 (sytuacja taka była opisywana na FM i dotyczyła budowy „kojca dla psa”).

Biorąc pod uwagę definicję „budynku” zgodną z PB Art.3.2 nie jest napisane, ze „budynek” nie może być całkowicie schowany pod ziemią.

Ad2. Zarówno stare WT jak i obecnie obowiązujące określają tylko odległości od granicy dla „wystających ponad teren” budowli Rozporządzenie WT par.12.7. ( w starym WT było to 12.6)

Też rozpoczynam budowę piwniczki.Byłem w Starostwie i wzbudziłem dużą konsternację wśród urzędników ponieważ nie wiedzieli co ze mną począć.Zostawiłem swój nr telefonu i następnego dnia poinformowano mnie że wystarczy samo zgłoszenie z ewentualnym szkicem czy zdjęciem takiego obiektu.

No i niestety byłem w starostwie i nie zgodzono mi się na budowę piwniczki.

Ich odmowę dostanę na piśmie w najbliższych dniach .Wiem ,że budynki gospodarcze ( małe) w tym np.podziemne garaże można budować na granicy z sąsiadem - nowe zmiany przepisów weszły w życie 7 lub 8 lipca.Moja budowla miała być mała 280 cm x280 cm i 190 cm wysoka - nie wystawała ponad poziom ziemii .Miała być obsypana ziemią ze wszystkich stron .Nie zakłócała by miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego .Nie zasłaniałaby sąsiadowi rzadnego widoku i od strony sąsiada w ogóle nie byłaby widoczna .Nie wiem dlaczego wiedza urzędnika idzie w kierunku dziwnego dla mnie interpretowania przepisów .

Witam ponownie

Powodem tego,że nie dostałem zgody jest ponoć to ,że zgłoszenie dla urzędnika do przyjęcia jest dla budowli parterowych a nie posadowionych tak jak w moim przypadku w ziemi. Czy nie ma przepisów określających budowy budynków gospodarczych do 25m2 posadowionych poniżej poziomu gruntu( nie wystających ponad poziom gruntu) .Proszę o pomoc .

Tak między nami – uznanie dla urzędnika.

W PB jest określenie „wolno stojących parterowych budynków gospodarczych” – a to wyjaśnia odmowę. :roll:

Ale jak nie kijem to…..

Jest taki element architektury ogrodowej (a ta nie podlega nawet zgłoszeniu), który nazywa się WGŁĘBNIK. :lol:

Nigdzie nie jest napisane, że „ściany” wgłębnika nie mogą być wzmocnione murem, ani że w późniejszym terminie nie można go przykryć dachem.

Wiem strasznie naciągane – zwłaszcza z tym dachem, ale może warto spróbować? 8)