Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilna pomoc- sąsiedzi

DobryDuch

Recommended Posts

Witam,

Pewna Pani sąsiadka mnie zagotowała :evil: ....całości nie będę opisywać!!!

Nic nie mówiłem do teraz....

Kupiłem działkę i ta Pani sąsiadka ma postawiony w granicy z moją działką piętrowy budynek gospodarczy (twierdzi, że ma zgodę byłego właściciela ale tą zgodę również chciałbym zobaczyć) i najbardziej boli mnie to, że spad dachu ma na moją stronę leje mi się prosto na moją działkę bo nie mają założonej rynny (Pani sąsiadka przy rozmowie stwierdziła, iż rynny nie będzie aż takiego nakazu z gminy nie dostanie). 4 działki sąsiadujące są wyżej usytuowane więc już bez jej deszczówki mam bagno, dodatkowo w ścianie przylegającej do mojej działki jest "bycze" okno co też nie napawa mnie entuzjazmem.

Jeszcze jak się okaże (bo coś mam takie przeczucie), że drenaż odprowadziła w moją działkę to ją rozerwę!!! Kiedyś była to łąka rolnika który zrezygnował z hodowli i nigdy tam nie bywał . Jak sprawdzić czy sąsiedzi nie mają podprowadzonej drenarki do granic działki?

Pytanie: jak wyegzekwować założenie rynny i zamurowanie okna oraz dokonać wglądu do owej zgody sąsiada? na jakie "paragrafy" się powoływać i gdzie kierować pisma?

Sprawdzenie „legalności” budynku jest bardzo proste.

Starostwo. Wydział geodezji. Mapa „taka jak do przyłączy”(mapa sytuacyjno-wysokościowa). Na niej powinien być „wrysowany” budynek, w tym przypadku oznaczony jako „g”.

Jak nie ma – sprawa prosta, jest to samowola budowlana.

Jeśli jest „wyrysowany” i odległości od granicy pokrywają się, to pozostaje Ci tylko „załatwić” zamurowanie okna, bo przepisy, w zasadzie od dawna nie zezwalały na okno w ścianie bezpośrednio w granicy.

Dziękuję za odpowiedzi....

Sprawdziłem na mapce zasadniczej i tego budynku gospodarczego NIE MA!!!

Co mam teraz zrobić? Skierować pismo do starostwa-gminy i właścicieli działki o rozbiórkę czy może już ta budowla się zalegalizowała (z tego co słyszałem ostatnio jakieś przepisy się zmieniły w tym kierunku)...czy tylko pismo o zamurowanie okna i zainstalowanie rynny lub zmianę kierunku spadu dachu (jest to dach jednospadowy na moją moją działkę)???

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

... czyli mówiąc krótko, możesz "poprosić" sąsiadkę aby pospieszyła się z zamurowaniem okna i zainstalowaniem rynny, chyba że naprawdę chce poczekać na odpowiednie pismo z urzędu.

Niech ktoś przypomni, bo mam sklerozę, ile kosztuje legalizacja samowolki??

To powinno dać sąsiadce do myślenia.

A w razie widocznego oporu materii, pisemko do nadzoru budowlanego (choć to już miłe nie będzie).