oorbus 08.07.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 cześć, no i co o tym sądzicie? http://biznes.onet.pl/5,1565178,prasa.html mnie trochę qrwica strzela. jak się budowałem, chciałem garaż postawić przy granicy - tak było najsensowniej. nawet jak się sąsiad zgodził - nie mogłem przeplanowałem wszystko. teraz z drugiej strony działki drugi sąsiad stawia mi garaż przy płocie zasłaniając piękny widok . I zdaje się, nie mam żadnych szans na obronę I znów okazuje się, że nasze państwo rzuca nam kłody pod nogi... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 08.07.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Albo jestem ślepa , albo już tego artykułu nie ma. Wklej jak możesz, chętnie poczytam. Też ze względu na przepisy wcisnęłam garaż do piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.07.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Choć nie dotyczy mnie ten problem osobiście, uważam to za wielkie świństwo Najgorsze, że w majestacie prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 08.07.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 No popatrz, z 5x otwierałam i wychodziło mi co innego. A teraz jest to co należy W takim wypadku mogłabym mieć zupełnie inny projekt To tak jakby prawo działało wstecz. Co w Polsce jest rzeczą całkowicie naturalną ... Swoją drogą słyszałam ostatnio, że drzewa np. owocowe, należy sadzić 3m od granicy działki. Miałam w planie posadzić 1m od granicy, powiedzcie, że mogę... Jeśli nie, to zmniejszy mi się działka drastycznie /10 drzewek/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 08.07.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Zacytuję sSiwego12, chyba się nie obrazi. A komuś może to pomoże Cytowany artykuł po części wprowadza w błąd. W zasadzie istotne zmiany dotyczą tylko i wyłącznie budynku gospodarczego i garażu. Pozostałe w zasadzie nie zmieniły się, zostały jedynie doprecyzowane. Zgoda sąsiada nie jest konieczna, ale będzie mógł on w trybie administracyjnym wnieść sprzeciw. Doprecyzowanie nowych zapisów określa działkę „wąską” na mniej niż 16m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.07.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Swoją drogą słyszałam ostatnio, że drzewa np. owocowe, należy sadzić 3m od granicy działki. Miałam w planie posadzić 1m od granicy, powiedzcie, że mogę... Jeśli nie, to zmniejszy mi się działka drastycznie /10 drzewek/ Możesz sadzić i w „ostrej granicy” byleby na swojej części. Ale: - owoce które spadną na działkę sąsiada, będą zgodnie z prawem (KC) jego własnością, - korzenie jak i gałęzie przechodzące na stronę sąsiada, będziesz zobowiązana usunąć - jeśli sobie tego zażyczy. Jeśli nie usuniesz, to będzie mógł zrobić to on (też KC). Pozdrawiam: sS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.07.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Albo jestem ślepa , albo już tego artykułu nie ma. No popatrz, z 5x otwierałam i wychodziło mi co innego. A teraz jest to co należy po linku był przecinek, usunąłem, ale "wypadło" mi poinformowanie o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 08.07.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 A to zdanie: "... jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego lub z decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (...)" Zatem wiele się nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.07.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Praktycznie, w starym i nowym Rozporządzeniu brzmi tak samo , przy czym w nowym dodano „albo WZ” (kiedyś też tak było, tj przed 2004r.) Ale zmiana jest i to istotna. Dodano wymagania, w zasadzie oddzielne dla zabudowy jednorodzinnej, i uszczegółowiono niektóre „ogólne” wymagania w poprzednim rozporządzeniu. Może dla jasności zacytuję brzmienie nowego par.12: § 12 otrzymuje brzmienie: „§ 12.1. Je_eli z przepisów § 13, 60 i 271 – 273 lub przepisów odrebnych okreslajacych dopuszczalne odległosci niektórych budowli od budynków nie wynikaja inne wymagania, budynek na działce budowlanej nale_y sytuowac od granicy z sasiednia działka budowlana w odległosci nie mniejszej ni_: 1) 4 m – w przypadku budynku zwróconego sciana z otworami okiennymi lub drzwiowymi w strone tej granicy 2) 3 m – w przypadku budynku zwróconego sciana bez otworów okiennych lub drzwiowych w strone tej granicy. 2. Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza sie w odległosci 1,5 m od granicy lub bezposrednio przy tej granicy, je_eli wynika to z ustalen planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzgledniajac przepisy odrebne oraz zawarte w § 13, 60 i 271 – 273, dopuszcza sie: 1) sytuowanie budynku sciana bez otworów okiennych lub drzwiowych bezposrednio przy granicy z sasiednia działka budowlana lub w odległosci mniejszej ni_ okreslona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej ni_ 1,5 m, na działce budowlanej o szerokosci mniejszej od 16 m, 2) sytuowanie budynku bezposrednio przy granicy z sasiednia działka budowlana, je_eli bedzie on przylegał cała powierzchnia swojej sciany do sciany budynku istniejacego na sasiedniej działce lub do sciany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowe, pod warunkiem, _e jego czesc le_aca w pasie o szerokosci 3 m wzdłu_ granicy działki bedzie miała długosc i wysokosc nie wieksze ni_ ma budynek istniejacy lub projektowany na sasiedniej działce budowlanej, 3) rozbudowe budynku istniejacego, usytuowanego w odległosci mniejszej ni_ okreslona w ust. 1 od granicy z sasiednia działka budowlana, je_eli w pasie o szerokosci 3 m wzdłu_ tej granicy zostana zachowane jego dotychczasowe wymiary, a tak_e nadbudowe tak usytuowanego budynku o nie wiecej ni_ jedna kondygnacje, przy czym w nadbudowanej scianie, zlokalizowanej w odległosci mniejszej ni_ 4 m od granicy nie mo_e byc otworów okiennych lub drzwiowych, 4) sytuowanie budynku gospodarczego i gara_u o długosci mniejszej ni_ 5,5 m i o wysokosci mniejszej ni_ 3 m bezposrednio przy granicy z sasiednia działka budowlana lub w odległosci nie mniejszej ni_ 1,5 m sciana bez otworów okiennych lub drzwiowych. 4. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2 i 3, powoduje objecie sasiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy – Prawo budowlane. 5. Odległosc od granicy z sasiednia działka budowlana nie mo_e byc mniejsza ni_: 1) 1,5 m do okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejsciem, a tak_e do takich czesci budynku jak galeria, taras, schody zewnetrzne, pochylnia lub rampa, 2) 4 m do zwróconego w strone tej granicy otworu okiennego umieszczonego w dachu lub połaci dachowej. 6. Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzgledniajac przepisy odrebne oraz zawarte w § 13, 60 i 271 – 273, nie mo_e byc sytuowany sciana z otworami okiennymi lub drzwiowymi w odległosci mniejszej ni_ 8 m od sciany istniejacego na sasiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku u_ytecznosci publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowe, z zastrze_eniem ust. 3 pkt 4. 7. Odległosci od granicy z sasiednia działka budowlana do podziemnej czesci budynku, a tak_e budowli podziemnej spełniajacej funkcje u_ytkowe budynku, znajdujacych sie całkowicie poni_ej poziomu otaczajacego terenu, nie ustala sie.”; Wprowadzone zmiany konkretyzują poprzednie zapisy, a w zwiazku z tym jest mniej miejsca na interpretację urzędnikw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 08.07.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Przepraszam moda za przecinek . nie sprawdziłem faktycznie czy link hula. sSiwy, jak rozumiem wszystko się jednak sprowadza do tego co wcześniej napisałem i co oznacza "sprzeciw w trybie administracyjnym"? co z niego wynika? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.07.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 4. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2 i 3, powoduje objecie sasiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy – Prawo budowlane. W sumie to wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 08.07.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 yyy zrobiłeś ze mnie "blondynkę" możesz po polsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 08.07.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Swoją drogą słyszałam ostatnio, że drzewa np. owocowe, należy sadzić 3m od granicy działki. Miałam w planie posadzić 1m od granicy, powiedzcie, że mogę... Jeśli nie, to zmniejszy mi się działka drastycznie /10 drzewek/ Możesz sadzić i w „ostrej granicy” byleby na swojej części. Ale: - owoce które spadną na działkę sąsiada, będą zgodnie z prawem (KC) jego własnością, - korzenie jak i gałęzie przechodzące na stronę sąsiada, będziesz zobowiązana usunąć - jeśli sobie tego zażyczy. Jeśli nie usuniesz, to będzie mógł zrobić to on (też KC). Pozdrawiam: sS sSiwy12 bardzo dziękuję, kamień z serca. Sąsiadów mam OK, da radę ponury63 też dziękuję, bo już myślałam, że ze mnie totalny osioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alvarez 08.07.2009 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Dlaczego czuje, że wychodzi kolejny bubel prawny?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 09.07.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 yyy zrobiłeś ze mnie "blondynkę" możesz po polsku? to oznacza tyle, że sąsiad zostanie poinformowany o wszczetym postępowaniu i moze się odwoływać i jeszcze uściślę, gdyż przez cały czas postępowania administracyjnego będzie jego stroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.07.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 yyy zrobiłeś ze mnie "blondynkę" możesz po polsku? Teoretycznie nic się nie zmieniło. Odległości 4 i 3m były i są – reszta to odstępstwa – teraz w jasny i wyraźny sposób określone. Cytowany ustęp nakłada obowiązek , objęcia jako strony, właścicieli sąsiadujących działek, w przypadku posadowienia budynku (każdego) w odległościach mniejszych niż 4 i 3m (nawet jak wynika to z MPZP lub WZ). Do tej pory był on (obowiązek), w "domyśle” – co powodowało różne interpretacje urzędnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts