Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąska działka - nowe rozporządzenie

tadzium

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Zaczynam się zabierać do budowy domu, w związku z czym zaczynam również działalność na tym forum.

Mam problem z interpretacją zapisów nowego (znowelizowanego) rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny podlegać budynki i ich usytuowanie.

Opis stanu istniejącego:

1. Na działce sąsiedniej istnieje budynek posadowiony równolegle do granicy działki w odległości ok 20 cm od granicy działki.

2. Wymiary budynku istniejącego: wysokość – 9m, ściana budynku wzdłuż granicy – 7,80m, ganek przylegający do granicy (będący przedłużeniem budynku) – 1,5m.

3. Działka na której ma stanąć nowy budynek (moja) ma mniej niż 16m.

4. Plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza budownictwo w zabudowie bliźniaczej.

Zamierzenie inwestycyjne:

1. Ocieplenie budynku istniejącego (wypełnienie ociepleniem przestrzeni pomiędzy budynkiem a granicą).

2. Budowa nowego budynku na działce o szerokości poniżej 16m przylegającego do budynku istniejącego o wymiarach: wysokość – 9m, długość budynku wzdłuż granicy działki – ok. 11m (+ wychodzące poza obrys budynku ściany ogniowe).

3. W dalszej perspektywie (osobny projekt i pozwolenie na budowę) rozbudowa budynku istniejącego o klatkę schodową przyległą do nowowybudowanego budynku.

4. Po zakończeniu budowy nowego budynku i rozbudowy budynku istniejącego budynki będą miały takie same wymiary wzdłuż granicy i taką samą wysokość.

5. Pomiędzy mną a sąsiadem zostanie zawarta umowa dotycząca zasad rozbudowy i budowy nowego budynku – sąsiad będzie stroną postępowania.

Pytanie:

Czy możliwe jest uzyskanie pozwolenia na budowę nowego domu w w/w warunkach. Wniosek o pozwolenie będzie składany po 07.07.2009 r. kiedy wejdzie w życie zmiana rozporządzenia w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (szczególnie zmiana §12) – jak się ma w szczególności §12 ust. 3 pkt. 1) do pkt. 2) ??

cyt.:

W zabudowie jednorodzinnej, uwzgledniajac przepisy odrebne oraz zawarte w § 13, 60 i 271 – 273, dopuszcza sie:

1) sytuowanie budynku sciana bez otworów okiennych lub drzwiowych bezposrednio przy granicy z sasiednia działka budowlana lub w odległosci mniejszej niż okreslona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokosci mniejszej od 16 m,

2) sytuowanie budynku bezposrednio przy granicy z sasiednia działka budowlana, jeżeli bedzie on przylegał cała powierzchnia swojej sciany do sciany budynku istniejacego na sasiedniej działce lub do sciany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowe, pod warunkiem, że jego czesc leżaca w pasie o szerokosci 3 m wzdłuż granicy działki bedzie miała długosc i wysokosc nie wieksze niż ma budynek istniejacy lub projektowany na sasiedniej działce budowlanej,

3) rozbudowe budynku istniejacego, usytuowanego w odległosci mniejszej niż

okreslona w ust. 1 od granicy z sasiednia działka budowlana, jeżeli w pasie o

szerokosci 3 m wzdłuż tej granicy zostana zachowane jego dotychczasowe wymiary, a także nadbudowe tak usytuowanego budynku o nie wiecej niż jedna kondygnacje, przy czym w nadbudowanej scianie, zlokalizowanej w odległosci mniejszej niż 4 m od granicy nie może byc otworów okiennych lub drzwiowych"

Koniec cytatu

I teraz tak.

Mam działkę pon. 16 metrów więc mogę budować w granicy - więc punkt 1

Z drugiej strony na działce sąsiedniej (jeszcze węższej niż moja) stoi już budynek - więc niby pkt. 2

Tylko jak przyjmiemy pkt. 2 to będzie to pewien absurd. Jakby moja działka była pusta i sąsiada pusta to możemy postawić co chcemy. A tak ani ja się nie dostawię (bo chcę ciut większy budynek) ani sąsiad się nie rozbuduje...

Jak myślicie. Czy można się starać o pozwolenie w oparciu o pkt 1??