Gość 01.12.2003 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 W projekcie domu, który mam budować są dwie szerokości okien: 146 cm i 202 cm (okna typowe). Te szersze maja być jednak zestawiane z dwóch okien: 146 cm i 56 cm, mimo, że w typoszeregu jest także okno 202 cm. Jaki sens ma takie zestawianie? Cenowo wychodzi prawie na to samo. Na mój rozum dwa okna obok siebie zabiorą wiecej światła no i te dwie ramy w środku będą wyglądały niezbyt ciekawie. Poza tym to szersze jest z podziałem, czyli w sumie byłyby w oknie dwa "słupki"! Mogę to co prawda to szersze kupić bez podziału ale i tak będę zestawiał z węższym. Po co zestawiać? Czy ktos miał podobną sytuację? A może są jakieś powody, by jednak zestawiać okna? Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 02.12.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 W projekcie domu, który mam budować są dwie szerokości okien: 146 cm i 202 cm (okna typowe). Te szersze maja być jednak zestawiane z dwóch okien: 146 cm i 56 cm, mimo, że w typoszeregu jest także okno 202 cm. Jaki sens ma takie zestawianie? Cenowo wychodzi prawie na to samo. Na mój rozum dwa okna obok siebie zabiorą wiecej światła no i te dwie ramy w środku będą wyglądały niezbyt ciekawie. Poza tym to szersze jest z podziałem, czyli w sumie byłyby w oknie dwa "słupki"! Mogę to co prawda to szersze kupić bez podziału ale i tak będę zestawiał z węższym. Po co zestawiać? Czy ktos miał podobną sytuację? A może są jakieś powody, by jednak zestawiać okna? Maciek Okna typowe są produkowane (a właściwie były - teraz w większości firm okiennych nie ma różnic w cenie między oknami typowymi, a nietypowymi - okna robi się na wymiar) w wymiarach modularnych co 30 cm (wymiar otworu (w murze) w świetle). Tak więc wymiar (szerokość) 202cm nie jest wymiarem typowym. Typowym jest wymiar 180cm (otwór), czyli wymiar okna (szerokość) 1765mm (jeżeli wysokość otworu 150cm (okna 1435mm) - to okno typowe O36 lub 037). Może projektant chciał "na siłę" zestawić Ci okna z "typowych", a nie pasowało mu te 180, więc dał 1465 + 565mm. Wg mnie zamawiaj okna pod wymiary otworów i w przypadku okna o szer. ok. 200 cm radzę zastosować podział na 3 skrzydła (2 będą cieżkie i będą "opadać"). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wariat 02.12.2003 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 zamawiaj na wymiar, nie łącz okien to nie ma sensu (i wygląda szpetnie)cena okna w jednej ramie powinna być niższa(brak łącznika łatwieszy montaż )nie ma żadnych plusów na stronę okien łączonych z dwóch ram, i proszę nierób okien 3 skrzydłowych z 2 metrów zrób podział 1/2(chyba że masz za dużo światła pomieszczeniach sam plastik zabierze prawie 0,6 metra z szerokości okna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 02.12.2003 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 tak jak powyżej popieram Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wariat 03.12.2003 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 wrocław popiera wrocław,tylko żebyś nie był moją konkurencją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 03.12.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 i proszę nierób okien 3 skrzydłowych z 2 metrów zrób podział 1/2(chyba że masz za dużo światła pomieszczeniach sam plastik zabierze prawie 0,6 metra z szerokości okna) Bzdura. Skrzydło o szer. ok. 1,0m jest za ciężkie. Po pół roku będziesz unosił skrzydło za każdym razem, żeby je zamknąć, ale jak to mówią "jeden woli córkę, a drugi teściową"... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 03.12.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 No i bądż tu mądry (Inicjującym wątek byłem, jakoś wylogowny, ja) Okna będą drewniane, co nie znaczy lżejsze od plastkikowych. Mimo, ze skłaniam się do niełączenia okien, to też boję się ciężaru i opadania szerokiej ramy. Proponowany przez wariat'a podział na 1/2 nie będzie dobry. Będę miał dwie szrokości okien (146 i 202). Jezeli szersze podzielę na 1/2 to węższe powinienem też tak podzielić. To chyba będzie paskudne. Myślę, ze lepiej wyglądałby podział: - węższe: 1/3 - 2/3, - szersze: 1/3 węższego + reszta Reszta byłaby długa ale, IMHO, wyglądałoby lepiej. A co sądzicie o tym, by te dłuższe skrzydła (2/3 i reszta) zrobić nieotwierane? Dom będzie parterowy. Może ktoś ma doświadczenia z mieszkania w domu z częścią nieotwieranych okien. (O takim rozwiązaniu pisze się na ogół bardzo dobrze.) Maciek (maciejon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 03.12.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Problem jest tylko jeśli okno w całości nie jest otwierane(tzw. fix), bo zdarzają się sytuacje kiedy jednak chciałoby się je otworzyć, natomiast przy częściowo otwieranym może być kłopot z myciem jeśli jest zbyt wysoko a osoba myjąca ma lęk przestrzeni, bo przecież część nieotwieraną trzeba umyć również z zewnątrz, co jeśli nie można jej dosięgnąć z ziemi wiąże się z balansowaniem na drabinie lub co gorsza parapecie zewnętrznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 03.12.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 A czy nie jest utrudnieniem wymiana zespołu szyb (odpukać!) w oknie nieotwieranym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 03.12.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 A czy nie jest utrudnieniem wymiana zespołu szyb (odpukać!) w oknie nieotwieranym? Żadnym, wymienia się nawet łatwiej, bo nie musisz na nowo ustawiać "przekoszenia" skrzydła. Jęśli chcesz zrobić podział okna o szer. ok. 2,0m na 2/3 i 1/3 to proponuję zrobić ten fix (stałe szklenie) - najtańsze rozwiązanie (odpada rama skrzydła i okucia) - ale optycznie widać różnicę w szerokości ram pomiędzy kwaterą ze skrzydłem i bez lub (rozwiązanie cenowo pomiędzy, a optycznie bez różnicy) zrobić tzw. skrzydło ślepe (czyli nieotwierane - odchodzi koszt okuć). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 03.12.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 szyby wymienia się bez trudu - czy jest to fix czy otwierane. Zrób [zamów jedno] okno. Łączenie nie ma sensu bo będziesz miał zabrane przez dwie zestawione ramy i ramy dwu skrzydeł około 30 cm. Jak będzie słupek to będzie to ok. 25 cm. Szerokość skrzydeł ok. 100 cm w oknach drewnianych to nic. Można robić nawet 150 cm i nic się nie dzieje. Okna drewniane są sztywne i skrzydła też. Tak więc mogą być trzy skrzydła w tym dwa przedzielone słupkiem ruchomym. Mogą być dwa skrzydła - jedno szerokie [a jak się obawiasz, że będzie Ci obsiadać to zrób je uchylane i otwierane tylko do mycia a do wietrzenia to wąskie] - i drugie skrzydło wąskie. Może być jedno skrzydło wąskie i obok stałe szklenie w ramie [więcej światła]. Mycie tej części stałej od zewnątrz. Jak jest to taras - to jak najbardziej stałe szklenie. Jak obok są drzwi balkonowe to nawet zamów stałe szkenie na całą szerokość - efektownie wugląda. Chyba, że jest to dom wielorodzinny i obowiązują Cię obostrzenia niezmieniania podzału okien. W każdym razie okno może być jedno. Najlepiej to sobie rozrysować i porównać rozwiązania - trudny wybór !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Moritz ma też rację. Chyba po raz piąty wchodzę w ten post- ostatecznie myślę, że najlepiej będzie jak zrobisz fix na całe okno - do wietrzenia niech Ciw stawią nawiewnik - najlepiej VENTAIR. To będzie najtańsze rozwiązanie. Chyba, że lubisz wyglądać przez otwarte okno P.S. To wąskie skrzydło może być nawet bardzo wąskie - np. 30-40 cm - tylko do wietzrenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 03.12.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Mam okno w salonie o szer. 3 m i wstawiłem dwa typowe po 1,5 m. Boję się otwierać te "połówki" - są wielkie i ciężkie, oczywiście opuściły się, wcale nie są stabilne. Okna Urzędowskiego mahoń. Teraz dałbym 3 x 1m.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 03.12.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Jęśli chcesz zrobić podział okna o szer. ok. 2,0m na 2/3 i 1/3 to proponuję zrobić ten fix (stałe szklenie) - najtańsze rozwiązanie (odpada rama skrzydła i okucia) - ale optycznie widać różnicę w szerokości ram pomiędzy kwaterą ze skrzydłem i bez lub (rozwiązanie cenowo pomiędzy, a optycznie bez różnicy) zrobić tzw. skrzydło ślepe (czyli nieotwierane - odchodzi koszt okuć). To rozwiązanie ze ślepym skrzydłem podoba mi się Najlepiej to sobie rozrysować i porównać rozwiązania - trudny wybór !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Tak też zrobię! Chyba po raz piąty wchodzę w ten post- ostatecznie myślę, że najlepiej będzie jak zrobisz fix na całe okno - do wietrzenia niech Ciw stawią nawiewnik - najlepiej VENTAIR. To będzie najtańsze rozwiązanie. Chyba, że lubisz wyglądać przez otwarte okno A tym mnie prawie zaszokowałeś Nie jestem zamknięty na nowości, ale aby tylko nawiewnik ... I co na to Żona? Ale poważniej, czy taki nawiewnik byłby wystarczająco skuteczny? A latem, by wpuścić do środka dużo świeżego powietrza (dom będzie na wsi)? Coś mi się wydaje, że nie zdecyduję się na to Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 03.12.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Ja mam skrzydła 150 szerokość i 180 wysokość [drewno] otwiera się i zamyka jednym palcem już 4 lata - zależy od okuć i od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts