Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozprowadzenie odgromu na dachu

Andrzej z Wadowic

Recommended Posts

Witam

Chce się trochę rozeznać w temacie wykonania instalacji ogromowej. Troszkę pogrzebałem po forum i zamierzam samemu zrobić rozprowadzenie instalacji na dachu lub ewentualnie zlecić ekipie dekarzy. Dach jest wielospadowy http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kornelia/. Mam wykonany uziom fundamentowy i wypuszczoną bednarkę w czterech narożach budynku. Z racji że dach posiada wiele kalenic narożnych a ja mam tylko 4 wyjscia bednarki to raczej po wszystkich kalenicach nie poprowadzę drutu (czy wystarczy tylko po tych prowadzących do bednarek?). Chcę ją wykonać samemu ale tylko na dachu, wypuszczając drut odgromowy na końcach kalenic. Z tego co zaobserwowałem iglice na dach są wykonywane poprzez zagięcie do pionu drutu odgromowego a nie poprzez jakieś specjalne maszty. Zamontowanie uchwytów gąsiorowych, rozprowadzenie drutu, podpięcie kominów to chyba mniemam nie jest zadanie ponad miarę. Jeszcze czasu do krycia dachu mam więc temat mogę jeszcze bardziej zgłebić. Pozostałe pracę czyli pomiary, podłaczenie do bednarek zamierzam już zlecić specjaliście. Porywać się (zaoszczędzić sporo kasy) czy lepiej zlecić fachowcom.

z tego co widzę ze zdjęcia rozprowadzenie po kalenicach nie stanowi wielkiego problemu

Jedyny szkopuł to chodzenie po dachu ale jeżeli nie masz lęku wysokości i nie kryjesz blachą (lepiej po niej nie chodzić bez powodu i taką instalacje według mnie montować podczas krycia) to możesz się porwać na ww instalacje

Wbrew pozorom fachowiec to też człowiek a znalezienie informacji o prawidłowym przebiegu potoków nie stanowi wyzwania

Jo to robię prawie wszystko sam - to żadne wyzwanie tylko czasochłonne

Albo robisz fikcję albo skuteczną ochronę! Ilość zwodów i ich rozprowadzenie musisz ustalić z tym kto będzie robił pomiary i da Ci pisemną gwarancję (opinię). Montaż instalacji odgromowej w obrębie dachu można oczywiście zrobić samemu (jedna osoba nie da rady) radzę jednak tę czynność zlecić firmie dekarskiej. Bez uzgodnienia z dekarzem możesz stracić gwarancję na wykonanie pokrycia dachu. W moim przekonaniu koszt zamontowania takiej instalacji w obrębie Twojego dachu to kwota maksymalnie 1.500,- Pozdrawiam.