Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory słoneczne solary

Recommended Posts

...

Solary się kupuje aby mieć niby za darmo cwu a to nie prawda.

Nie znam nikogo (a parę osób znam) kto by kupił solary z innego powodu niz niby oszczędność i "darmowa" cwu.

pzdr

Ja kupowałem z lekko innego powodu. Uznałem, że solary obniżają rachunki za energię elektryczną. Teraz stać mnie było na solary, nikt nie zagwarantuje mi, że za parę lat będzie mnie stać na płacenie wysokich rachunków. Pieniążki które wydałem na solary przepuścił bym na co innego.

Nie uwierzę nikomu, że wpłaci tę kwotę na lokatę i będzie trzymał na gorsze czasy. :wink:

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

Solary się kupuje aby mieć niby za darmo cwu a to nie prawda.

Nie znam nikogo (a parę osób znam) kto by kupił solary z innego powodu niz niby oszczędność i "darmowa" cwu.

pzdr

Ja kupowałem z lekko innego powodu. Uznałem, że solary obniżają rachunki za energię elektryczną. Teraz stać mnie było na solary, nikt nie zagwarantuje mi, że za parę lat będzie mnie stać na płacenie wysokich rachunków. Pieniążki które wydałem na solary przepuścił bym na co innego.

Nie uwierzę nikomu, że wpłaci tę kwotę na lokatę i będzie trzymał na gorsze czasy. :wink:

Ale również nikt nie zagwarantuje Ci że za 10 lat nie będziesz "remontował" solarków a na pewno będziesz, to dodatkowe koszty.

Poza tym łatwiej płacić co miesiąc więcej o parę groszy niż wywalać od razu większą kwotę nie rzadko z kredytu.

A skoro miałeś prund do cwu tzn że masz i kuchenkę na prund więc ona i pozostałe rzeczy na prunt zjedza Cie kosztyowo jak za ileś at prund mocno zdrożeje ;).

Ale przy prundzie w I taryfie i tak się solary najszybciej zwróca jesli można mówić o zwrocie w ogóle.

Przy zużyciu ok 50 l/os przy 4 os. rodzinie, codziennie zwrot przy koszcie 40 gr/kwh to ok. 19 lat przy koszcie zestawu 7000 brutto i oprocentowaniu kredytu 8% ale przez 30 lat jako kredyt włączony w kredyt domu.

Bez kredytu to zwrotu po ok. 10 latach.

Ja planowałem zakup ale przy mojej 3- os. rodzinie i zuzyciu 80 l cwu dziennie (rok pomairu) zwrotu bym nie doświadczył nigdy podobnie jak większość bo większość ma gaz czyli jeszcze w dodatku najtańsze źródło ;)

a ja podałem ten zwrot przy drogim źródle i nie małym zużyciu dziennym.

WNiOSEK:

Kupowac gdy ma się tylko prund w drogiej taryfie i zużcycie normowe lub większe oraz gotówką z kieszeni- wtedy zgadzam sie - WARTO.

No chyba że ktoś weźmie "po promocyjnych kosztach" ;).

pzdr

następny mądraliński typu ja nie mam więc się nie opłaca :x ja spadam z tego wątka,szkoda czasu :lol:

Nie mam bo myślę ale twoja argumentacja jest powalająca

:lol:

jasne :) a myślisz :lol: proszę cie nie ośmieszaj się :D

A wystarczyloby pomysleć i być może okazałoby się że akurat Tobie się kalkuluje, wystarczyłoby poczytać np. co napisałem wyżej i ... pomysleć ale ... lepiej być pieniaczem.

Ale również nikt nie zagwarantuje Ci że za 10 lat nie będziesz "remontował" solarków a na pewno będziesz, to dodatkowe koszty.

Poza tym łatwiej płacić co miesiąc więcej o parę groszy niż wywalać od razu większą kwotę nie rzadko z kredytu.

A skoro miałeś prund do cwu tzn że masz i kuchenkę na prund więc ona i pozostałe rzeczy na prunt zjedza Cie kosztyowo jak za ileś at prund mocno zdrożeje ;).

Ale przy prundzie w I taryfie i tak się solary najszybciej zwróca jesli można mówić o zwrocie w ogóle.

Przy zużyciu ok 50 l/os przy 4 os. rodzinie, codziennie zwrot przy koszcie 40 gr/kwh to ok. 19 lat przy koszcie zestawu 7000 brutto i oprocentowaniu kredytu 8%.

Bez kredytu to zwrotu po ok. 10 latach.

Ja planowałem zakup ale przy mojej 3- os. rodzinie i zuzyciu 80 l cwu dziennie (rok pomairu) zwrotu bym nie doświadczył nigdy podobnie jak większość bo większość ma gaz czyli jeszcze w dodatku najtańsze źródło ;)

a ja podałem ten zwrot przy drogim źródle i nie małym zużyciu dziennym.

WNiOSEK:

Kupowac gdy ma się tylko prund w drogiej taryfie i zużcycie normowe lub większe oraz gotówką z kieszeni- wtedy zgadzam sie - WARTO.

No chyba że ktoś weźmie "po promocyjnych kosztach" ;).

pzdr

Ja z twego "prundu " wywnioskowałem ,że najlepiej to nie mieć nic. 8) 8) :evil:

a planowałem zakup ale przy mojej 3- os. rodzinie i zuzyciu 80 l cwu dziennie (rok pomairu) zwrotu bym nie doświadczył nigdy..........

Poczytaj trochę siebie tak dogłębnie.Chciałabym a boje się.Każdy jak chce może mieć ten twój prund w II taryfie ale co to ma zmienić jak ktoś ma zupełnie inny pogląd na montaż solarów??? 8) :-?

Ale również nikt nie zagwarantuje Ci że za 10 lat nie będziesz "remontował" solarków a na pewno będziesz, to dodatkowe koszty.Może btrzeba będzie remontować za rok dwa a może jutro........każdy ponosi ryzyko przy zakupie jakiegoś novum,które doświadcza go codziennie.

A ty już założyłeś ,że w swoim domku nic nie będziesz remontował?Kompletnie nic...... :evil: :evil: :evil:

Sie wyplułem o oszczędzaniu a ty to przekreśliłeś w mgnieniu" łoka " :p :roll:

Ile osób, tyle opinii, a jak to w naszym narodzie - każde rozważania kończą się w tej sam sposób. Smutne.

Natomiast cieszę się z wyliczeń j-j ponieważ nie wdając się w szczegóły wyszło mi 5 lat na zwrot ;). Według moich ostatnich zgrubnych wyliczeń wyszło mi nieco więcej ;).

W zupełności zgadzam się z Jurek_Z - jak bym nie kupił solarów, na pewno kupiłbym np. TV o większej przekątnej lub laptopa za 2x wyższą sumę. A tak mam po 5 latach grzanie cwu za jakieś 7zł/m-c. Niby tylko przez następne 5, ale tylko niby...

Ile osób, tyle opinii, a jak to w naszym narodzie - każde rozważania kończą się w tej sam sposób. Smutne.

Natomiast cieszę się z wyliczeń j-j ponieważ nie wdając się w szczegóły wyszło mi 5 lat na zwrot ;). Według moich ostatnich zgrubnych wyliczeń wyszło mi nieco więcej ;).

W zupełności zgadzam się z Jurek_Z - jak bym nie kupił solarów, na pewno kupiłbym np. TV o większej przekątnej lub laptopa za 2x wyższą sumę. A tak mam po 5 latach grzanie cwu za jakieś 7zł/m-c. Niby tylko przez następne 5, ale tylko niby...

suuper amen :wink: :wink:

NIE jestem wrogiem solarów!!!.

Sam długo analizowałem czy ich nie kupić!

Sam mierzylem swoje zuzycie cwu przez rok czau i wyszlo dokładnie (właśnie sprawdziłem) 70 l/dobę na 3 os z wanną czyli ok 25 l/osobę cwu.

Teraz mam natrysk, prund II taryfie (0,23 zł/ kWh), zasobnik elektryczny z programatorem- Heroes galmetu za ok 600 zł.

MI SIE NIE KALKULUJE ZA CHOLERĘ!!!!

A to taki wykresik który niedawno jeszcze robiłem wyliczony na podstawie wskaźnika NPV.

na wykresie wytłumaczylem jak liczyć zwrot.

http://images44.fotosik.pl/161/79cd9bcb2d5da768.jpg

Jak widać moje zużycie to 47% ( z wanną) zużycia normowego, do tego II taryfa czyli 0,23 zł/1 kWh.

Niestety nie dopasuję sie do wykresu bo jest on zrobiony dla 50 l/osobę (im większe zużycie tym lepiej) ale można z jakimś przyblieniem przyjąć że % różnicy miedzy zużyciem to mniej więcej podobna różnica % w zwrocie czyli przy zużyciu 50% normowego, czas zwrotu się wydluży prawie dwukrotnie a przy zużyciu większym dwa razy od normowego skróci sie prawie dwukrotnie więc dla mnie to przy koszcie solarow ok 6000 dla 3 osób:

6000/3=2000 zł/1 os.

prund w II taryfie więc 0,23/2000=0,0115%

z wykresu zwrot to 17 do 21 lat x 2 bo mam 2 razy mniejsze zużycie więc wyjdzie ok 34-42 lat w zależności jaki kredyt lub bez.

Aby mi się oplacalo solar musialby kosztować ok 1000 zł ;)

Niech każdy rozpatruje indywidualnie.

pzdr wszystkich posiadaczy solarow ;).

Sam mierzylem swoje zuzycie cwu przez rok czau i wyszlo dokładnie (właśnie sprawdziłem) 70 l/dobę na 3 os z wanną czyli ok 25 l/osobę cwu.

Fajnie ci się zgrały te wyliczenia z dyskusja w tym topiku. :roll:

Kończąc dodam ,że te wyliczenia niczemu nie służą i niczego nie dowodzą.

Teraz mam natrysk, prund II taryfie (0,23 zł/ kWh), zasobnik elektryczny z programatorem- Heroes galmetu

Zacznij teraz liczyć ile prundu II pójdzie ci na 3/os rodzinę gdy ni stąd ni zowąd pozostanie ci tylko słoneczko albo prund pójdzie do góry.

pozdrawiam tych co nie mają solarów :wink: :wink: :wink:

Fajnie ci się zgrały te wyliczenia z dyskusja w tym topiku. :roll:

Kończąc dodam ,że te wyliczenia niczemu nie służą i niczego nie dowodzą.

Teraz mam natrysk, prund II taryfie (0,23 zł/ kWh), zasobnik elektryczny z programatorem- Heroes galmetu

Zacznij teraz liczyć ile prundu II pójdzie ci na 3/os rodzinę gdy ni stąd ni zowąd pozostanie ci tylko słoneczko albo prund pójdzie do góry.

pozdrawiam tych co nie mają solarów :wink: :wink: :wink:

JASNE- Żadne wyliczenia niczemu i nikomu nie służą i w ogóle żadne wyliczenia nie są potrzebne- jakbym słyszał "pana Józka" ktory wszystko wie i nauka mu do niczego potrzebna bo ona plecie bzdury a z której to prawie wszystko się "wywodzi" i sprawdza w praktyce, ... no bo powinno.

Jak kto woli :roll:

Dyskusja ślepo wierzących w cudo zwane kolektorem ktore bez względu na wszystko jest warte swojej ceny, ech

j-j ma rację - każdy powinien sam sobie policzyć czy mu się ten biznes opłaca. Trzeba wziąć pod uwagę również takie aspekty jak umieszczenie kolektorów (nie wszyscy mogą je umieścić na dachu od strony południowej). Później pozostaje jedynie podjęcie decyzji - zwraca się >10 lat - inwestuję lub nie inwestuję.

Same wyliczenia są słuszne, jednak w każdych tego typu wyliczeniach jest błąd, do tego wyliczenia przeprowadzamy dla chwili obecnej. Za chwilę może być Was 4 lub 5 i cała kalkulacja będzie się przedstawiała nieco inaczej.

j-j ma rację - każdy powinien sam sobie policzyć czy mu się ten biznes opłaca. Trzeba wziąć pod uwagę również takie aspekty jak umieszczenie kolektorów (nie wszyscy mogą je umieścić na dachu od strony południowej). Później pozostaje jedynie podjęcie decyzji - zwraca się >10 lat - inwestuję lub nie inwestuję.
Też mam ten dylemat. Przy własnych środkach kolektory słoneczne mi się nie opłacają, ale ... z dofinansowaniem z Gminy sytuacja wygląda już ciekawiej, chociaż nadal jest na granicy opłacalności.

Dyskusja ślepo wierzących w cudo zwane kolektorem ktore bez względu na wszystko jest warte swojej ceny, ech

I tu masz rację.Bez względu na wszystko idąc za twoim głosem nie kupuje już pompy cieplnej i rekuperatora bo nie są warte swojej ceny.Z twojego rozumowania wynika ,że nie warto w nic inwestować bo i tak po latach dojdziemy do wniosku ,że nasz pomysł na założenie kolektorów .....był daleko chybiony.Dyskusja do niczego już teraz nie prowadzi."Szkoda gadać".

:)

I tu masz rację.Bez względu na wszystko idąc za twoim głosem nie kupuje już pompy cieplnej i rekuperatora bo nie są warte swojej ceny.Z twojego rozumowania wynika ,że nie warto w nic inwestować bo i tak po latach dojdziemy do wniosku ,że nasz pomysł na założenie kolektorów .....był daleko chybiony.Dyskusja do niczego już teraz nie prowadzi."Szkoda gadać".

Czy ja gdzieś napisałem że PC lub reku się bezwzględnie opłaca? :roll:

Przy założeniu, że solary kosztują 7000 zł. Rodzina 4 osobowa zaoszczędzi 65% rocznego zapotrzebowania na CWU i zużywa 50 l. wody ciepłej na osobę (45 stopni) i solary kupuje na kredyt to wg cen jakich ja płacę za 1kWh CWU czas zwrotu to:

7 lat i 3 miesiące

Gdyby ktoś podgrzewał wodę tylko w drugiej taryfie czas zwrotu wydłużyłby się do:

9 lat

Ale ja zużywam trochę więcej wody. Wychodzi, że codziennie podgrzewam 240 litrów wody do 45 stopni.

Czy ja gdzieś napisałem że PC lub reku się bezwzględnie opłaca? :roll:

Jeszcze raz.Wyprzedziłem twoje myśli i nie tylko. Skoro negatywnie jesteś nastawiony do solarków i doskonale wyliczyłeś ich opłacalność czy nieopłacalność to z PC i Rekuperatorem jest tak samo.

Jezier dobrze to wyliczył i jest ok.Jeśli dobrze go czytam to nigdzie (mimo tych prostych wyliczeń) nie opisuje ,że solary są be,za drogie,nieopłacalne itp.

Z ciekawości przez tydzień zobaczę jakie mam zużycie u siebie ale już widzę ,że 200 l/45st to jeszcze mało.Rodzina wyposzczona brakiem wanny spokojnie podnosi zużycie. :wink: :wink:

serdecznie pozdro.