Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory słoneczne solary

Recommended Posts

Nie wiem czy forum Muratora już to było ale co sądzicie o solarach podążających za słońcem a konkretnie ten model

http://www.elfran.com.pl/sterowniki.html

i tutaj w sklepie

http://www.kotly-sklep.pl/

podobno można je wykorzystać do wspomagania CO nie tylko CWU

Wielgaśne te kolektorki i gdzie je postawić na działce?.Podążające za słońcem fajna sprawa wykorzystają kąt padania słońca aż do bólu.Ale ogromniaste one jakieś.

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze raz.Wyprzedziłem twoje myśli i nie tylko. Skoro negatywnie jesteś nastawiony do solarków i doskonale wyliczyłeś ich opłacalność czy nieopłacalność to z PC i Rekuperatorem jest tak samo.

To nie wyprzedzaj tylko zajmij się tym co bieżące i czytaj wszystko, bo wyżej wyraźnie napisałem, że nie

NIE jestem wrogiem solarów!!!.

Sam długo analizowałem czy ich nie kupić!

Powtórzę- wszsytko dla ludzi ale nie ślepo wierzących w opłacalność wszystkiego bez wzgędu na wszystko.

... Jeśli dobrze go czytam to nigdzie (mimo tych prostych wyliczeń) nie opisuje ,że solary są be,za drogie,nieopłacalne itp.

.

To jest argument na opłacalność solarów ?? matko boska ... ech :roll:

Widzę że dyskusja jest bardzo merytoryczna :roll:

pzdr

dzień dobry

witam panie i panów

uważam temat za zamknięty wszystkiego sie dowiedziałam. Przeliczając mniej więcej zapotrzebowanie na wodę dla mojej rodziny doszliśmy do wniosku, że w naszym przypadku montowanie kolektorów słonecznych sie nie opłaca. Odpuszczamy sobie.

pozdrawiamy

Powtórzę- wszsytko dla ludzi ale nie ślepo wierzących w opłacalność wszystkiego bez wzgędu na wszystko.

... Jeśli dobrze go czytam to nigdzie (mimo tych prostych wyliczeń) nie opisuje ,że solary są be,za drogie,nieopłacalne itp.

.

To jest argument na opłacalność solarów ?? matko boska ... ech :roll:

Widzę że dyskusja jest bardzo merytoryczna :roll:

pzdr

Nie wzywaj imienia Pana Boga nadaremno.Oczywiście ,że nie jest to żaden argument na opłacalność solarów za to ty dajesz takie przykłady a ja jakby nie chcę zwracać na to uwagi bo w moim przypadku i tak się one opłacają.Nie chcesz mieć to nie.Tylko proszę nie pisz tak:

NIE jestem wrogiem solarów!!!...........

MI SIE NIE KALKULUJE ZA CHOLERĘ!!!!.......

Ale również nikt nie zagwarantuje Ci że za 10 lat nie będziesz "remontował" solarków a na pewno będziesz, to dodatkowe koszty........

Poza tym łatwiej płacić co miesiąc więcej o parę groszy niż wywalać od razu większą kwotę...........

Ja planowałem zakup ale przy mojej 3- os. rodzinie i zuzyciu 80 l cwu dziennie (rok pomairu) zwrotu bym nie doświadczył nigdy.........

ślepo wierzących w opłacalność wszystkiego bez wzgędu na wszystko.

.Przecież jasne jak słońce do solarów ,że to pisała jedna i ta samo osoba.Za cholercię cię ni kumam.

w co ty uwierzyłeś...to nawiązanie do tego co na czerwono,jeśli mogę spytać?

dzień dobry

witam panie i panów

uważam temat za zamknięty wszystkiego sie dowiedziałam. Przeliczając mniej więcej zapotrzebowanie na wodę dla mojej rodziny doszliśmy do wniosku, że w naszym przypadku montowanie kolektorów słonecznych sie nie opłaca. Odpuszczamy sobie.

pozdrawiamy

I to jest to.Krótko zwięźle,konkretnie i na temat.

pzdr.

Najbardziej mi się podoba to, że jak osoby, które nie zamontowały solarów obliczają ich opłacalnośc to jest ona błędna (w całości, bo o detale nikt nie pyta), ale jak zwolennik oblicza to już OK.

Najlepszy dla mnie argument jest taki, że nie kupując solarów nic nie zaoszczędzę bo i tak wydam te pieniądze na coś innego. :D Pod tym mogę się podpisać. Nie kupiłem i pieniądze wydałem na coś innego. Ale nie miałem tych pieniędzy z kredytu. Dla innych mam radę - po prostu nie bierzcie tych pieniędzy z banku. :p

Z wielką ciekawością będę czytał wątki dotyczące solarów za kilka lat, gdy pierwsi użytkownicy będą mogli przedstawić swoje wyliczenia na podstawie kosztów do pierwszego remontu.

...

Ostatni raz po krótce bo mi się już nie chce prowadzić jałowej dyskusji:

Nie neguję, planowałem, analizowałem, nie kalkuluje mi się może się keidyś skalkuluje dlatego mam przepust zostawiony w stropie w pom. gosp. w razie "W"!!!

Należy sprawdzić opłacalność chyba to logiczne.

A sprawdzanie opłacalności po zakupie świadczy o niewiedzy i zrobi się wszystko aby udowodnić że się kalkuluje.

To co "pasi" jest "cacy" a co nie "pasi" jest "be".

Bezsensowna dyskusja.

Leję już na to niech se każdy kupuje i wierzy.

pzdr

...

Ostatni raz po krótce bo mi się już nie chce prowadzić jałowej dyskusji:

Nie neguję, planowałem, analizowałem, nie kalkuluje mi się może się keidyś skalkuluje dlatego mam przepust zostawiony w stropie w pom. gosp. w razie "W"!!!

Należy sprawdzić opłacalność chyba to logiczne.

A sprawdzanie opłacalności po zakupie świadczy o niewiedzy i zrobi się wszystko aby udowodnić że się kalkuluje.

To co "pasi" jest "cacy" a co nie "pasi" jest "be".

Bezsensowna dyskusja.

Leję już na to niech se każdy kupuje i wierzy.

pzdr

A ja myślałem ,że się nie uniesiesz i jeszcze porozmawiamy. :lol: :lol: :wink: :wink: Tylko nie lej za dużo bo masz przeca urządzenia pod prundem. :p :wink: :wink:

Na koniec poważnie żebyś nie odszedł z wątku w niesmaku.

Solary trzeba rozpatrywać indywidualnie to fakt.Nasuwa się jednak od razu pytanie:Jak sprawdzić czy one się opłacają ?Biorąc pod uwagę wykresy,prognozy, wyliczenia kartkowe zestawione przez jakaś tam firmę ?Czy opis osób ,które już mają ,użytkują itd.

Nie gniewaj się ale bardziej przekonuje mnie ta druga opcja.To samo dotyczy PC i REKU.

Pozdrawiam serdecznie.

Przy założeniu, że solary kosztują 7000 zł. Rodzina 4 osobowa zaoszczędzi 65% rocznego zapotrzebowania na CWU i zużywa 50 l. wody ciepłej na osobę (45 stopni) i solary kupuje na kredyt to wg cen jakich ja płacę za 1kWh CWU czas zwrotu to:

7 lat i 3 miesiące

Gdyby ktoś podgrzewał wodę tylko w drugiej taryfie czas zwrotu wydłużyłby się do:

9 lat

Ale ja zużywam trochę więcej wody. Wychodzi, że codziennie podgrzewam 240 litrów wody do 45 stopni.

Przy takim zapotrzebowaniu ciepłej wody, optymalnym polem kolektorów próżniowo-rurowych CPC będą okolice 6m^2 pow. czynnej.

Gawędy w stylu czy się solar opłaca czy nie są próżne, bo je da się tego jednoznacznie stwierdzić.

Jednemu będzie się opłacało drugiemu nie.

Myślę, że sprawa jest bardzo indywidualna i zależy od konkretnych potrzeb.

Mogę napisać dlaczego ja będę montował takie ustrojstwo:

-Dla mnie okres amortyzacji 5-8 lat nie jest wcale taki długi, mam nadzieję (z Bożą pomocą) pożyć znacznie dłużej. Przykładowo ludzie często dają grube tysiące by kupić piec o odrobinę sprawniejszy (zwrot też po latach) a tu takie halo się robi. Większość inwestycji (budynki, elektrownie, itd) zwracają się po 15-25 latach. Obudźcie się nie wszystko zwraca się po roku i jeszcze nie wymaga wkładu , jakby tak wszyscy myśleli to na tym świecie nic by nie było.

-Uwielbiam się kąpać, jeśli mam konwencjonalne grzanie to muszę się kontrolować, by nie odpłynąć finansowo. Przy solariach w ładne dni mogę wodę lać bez niepotrzebnych stresów.

-Lubie nowoczesność, a w elewacji domu, solary ciągle jeszcze są jej synonimem.

-Lubię wygodę i nie chce mi się latem palić w piecu gdy żar bucha z nieba, przy czym jeśli kogoś stać na ogrzewanie elektryczne to nie polemizuję, mnie nie.

-Lubię jak coś jest za darmo, nawet jeśli wymaga inwestycji i zwraca się po latach, co tu gadać, zwyczajnie sprawia mi to frajdę.

Opłacalność inwestycji jest funkcją wielu zmiennych. Musi ona być dopasowana do potrzeb i zaspokajać je. Na pewno solary jeszcze dzisiaj nie są dla wszystkich opłacalne , ale dla wielu z nas tak

http://www.solarshop.pl/oferta/kolektory_sloneczne.html

Fajny chat z konsultantem.Mi wytłumaczył wszystko.

A pierwsze zdanie z załączonego linku to: "Wejść pod ciepły prysznic ze świadomością, że to nic nie kosztuje, nie szkodzi środowisku i nie wymaga obsługi z naszej strony to marzenie wielu osób."

Nawet nie sposób komentować.

A pierwsze zdanie z załączonego linku to: "Wejść pod ciepły prysznic ze świadomością, że to nic nie kosztuje, nie szkodzi środowisku i nie wymaga obsługi z naszej strony to marzenie wielu osób."

Masz rację tego nie da się skomentować. :D :wink:

A ja Skomentuję to ;) - :lol:

Dobrze że są tacy którym da się wszystko wcisnąć inaczej byłoby nudno i interes by się komuś nie kręcił ;).

Dobrze że są tacy którym da się wszystko wcisnąć inaczej byłoby nudno i interes by się komuś nie kręcił ;).

No to przynajmniej w tym jesteśmy razem :p :wink:

Teraz mam natrysk, prund II taryfie (0,23 zł/ kWh), zasobnik elektryczny z programatorem- Heroes galmetu

Ci wcisnęli Heroesa.Słyszałem ,że te programatory szlag trafia po 2 latach. :lol: :lol: .Potem tylko płacz,że posłuchałem użytkujących. :lol: :wink:

Dobrze że są tacy którym da się wszystko wcisnąć inaczej byłoby nudno i interes by się komuś nie kręcił ;).[/quote

:lol: :lol: :lol: dobrze że są tacy ludzie tu na forum,bez nich świat byłby nudniejszy a tak po tych niektórych inteligentnych wypowiedziach uśmiałam się prawie do łez :D

W niczym nie jesteśmy razem, nie galopuj tak

Ci wcisnęli Heroesa.Słyszałem ,że te programatory szlag trafia po 2 latach. :lol: :lol: .Potem tylko płacz,że posłuchałem użytkujących. :lol: :wink:

ech, :roll: brak słów,

:lol: :lol: :lol: dobrze że są tacy ludzie tu na forum,bez nich świat byłby nudniejszy a tak po tych niektórych inteligentnych wypowiedziach uśmiałam się prawie do łez :D

również ręce opadają.

Jedyne co robicie "merytorycznie" to obrażacie a więc i ja będę "mertytoryczny" na koniec.

Ciemnota budowana na marketingu nie zna granic.

W niczym nie jesteśmy razem, nie galopuj tak

ech, :roll: brak słów,

również ręce opadają.

Jedyne co robicie "merytorycznie" to obrażacie a więc i ja będę "mertytoryczny" na koniec.

Ciemnota budowana na marketingu nie zna granic.

Odpowiadam za siebie......Powtarzasz się a to zakrawa jakąś dolegliwość.Mnie normalnie oświeciłeś.Ty jasny a ja ciemny :D :D :wink: .Po co te nerwy.Miałeś już nie zabierać dyskusji w topiku.Bo merytoryczna itd. a tu jeszcze do solarowego wątku nawrzucałeś (także i sobie) ciemnotę budowlaną.Jeżeli ja cię obraziłem to "sorry Winnetou" :wink:

ja dodam już na koniec,miałam stąd spadać ale powiem krótko,czy analizując te tabelki które często są robione przez firmy konkurencyjne,często dane są zawyżane a wiele ukrywanych,przeanalizowałeś sobie czyj piec pierwszy padnie,mój którego tylko używam w zimie czy Twój który pracuje non stop :-? Które z nas szybciej kupi nowy?

Pozdrawiam