Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory słoneczne solary

Recommended Posts

Witam

Polecam zastosowanie bufora pomiedzy piec stałopalny a układ odbiorczy czyli kaloryfery, podłogówka. Takie rozwiązanie poprawia osiągi pieca ponieważ pracuje on na pełnej swojej mocy czyli najsprawniej "ładując" bufor do zadanej temperatury np.80 st.C następnie automatyka rozdziela z niego na poszczególne obwody grzejne medium o zadanej temp. np. kaloryfery 55 st.C podłogówka 38 st.C. Dodatkowo w takim buforze można podgrzewać c.w.u w trybie przepływowym czyli nie gromadzimy wody pitnej w żadnym zbiorniku.

.

O czym Ty wogóle mówisz

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Polecam zastosowanie bufora pomiedzy piec stałopalny a układ odbiorczy czyli kaloryfery, podłogówka. Takie rozwiązanie poprawia osiągi pieca ponieważ pracuje on na pełnej swojej mocy czyli najsprawniej "ładując" bufor do zadanej temperatury np.80 st.C następnie automatyka rozdziela z niego na poszczególne obwody grzejne medium o zadanej temp. np. kaloryfery 55 st.C podłogówka 38 st.C. Dodatkowo w takim buforze można podgrzewać c.w.u w trybie przepływowym czyli nie gromadzimy wody pitnej w żadnym zbiorniku.

.

O czym Ty wogóle mówisz

Poczytaj o buforze - jest na forum dość głośny wątek.

Podgrzewanie CWU jest realizowane na bierząco podczas przepływu wody przez wężownicę tak jak w przepływowym podgrzewaczu elektrycznym, z tym, że tam ogrzewa grzałak elektryczna a tu zład bufora...

Witam

.

O czym Ty wogóle mówisz

Poczytaj o buforze - jest na forum dość głośny wątek.

Podgrzewanie CWU jest realizowane na bierząco podczas przepływu wody przez wężownicę tak jak w przepływowym podgrzewaczu elektrycznym, z tym, że tam ogrzewa grzałak elektryczna a tu zład bufora...

Ja o wodę pitną pytam

Nie sądziłem, że są jeszcze tacy co nie wiedzą z czego składa się zestaw solarny. Główne elementy to oczywiście kolektor oraz zbiornik. W odpowiedzi na pytanie co przygotować jak się nie ma kolektora (na razie) rozwiązanie które najczęście się stosuje a mianowicie zakup zbiornika i jego wykorzystanie w kotłowni. Sam użytkowałem w takiej kolejności najpierw zbiornik za jakiś czas solary. Ponieważ można taki zbiornik (bufor) wykorzystać zarówno do podgrzewania wody wodociągowej w sposób przepływowy co eliminuje problem legionelli oraz do stabilizacji pracy kotła c.o (okresy przejściowe). Jak kolega wyżej wspomniał dużo na ten temat jest w tym wątku :

http://forum.muratordom.pl/jak-to-sie-robi-czyli-bufor-ciepla,t89352.htm?highlight=bufor

pozdrawiam

Nie sądziłem, że są jeszcze tacy co nie wiedzą z czego składa się zestaw solarny. Główne elementy to oczywiście kolektor oraz zbiornik. W odpowiedzi na pytanie co przygotować jak się nie ma kolektora (na razie) rozwiązanie które najczęście się stosuje a mianowicie zakup zbiornika i jego wykorzystanie w kotłowni. Sam użytkowałem w takiej kolejności najpierw zbiornik za jakiś czas solary. Ponieważ można taki zbiornik (bufor) wykorzystać zarówno do podgrzewania wody wodociągowej w sposób przepływowy co eliminuje problem legionelli oraz do stabilizacji pracy kotła c.o (okresy przejściowe). Jak kolega wyżej wspomniał dużo na ten temat jest w tym wątku :

http://forum.muratordom.pl/jak-to-sie-robi-czyli-bufor-ciepla,t89352.htm?highlight=bufor

pozdrawiam

Jakiej pojemności masz zbiornik buforowy u Siebie.

Jaki jest lepszy warstwowy czy zbiornik CWU w zbiorniku buforowy.

Jeżeli zainstalujesz powiedzmy 750l zbiornik buforowy a nie zainstalujesz solarów albo zainstalujesz solary dopiero za kilka lat to żeby podgrzać CWU koszty podgrzania tych 750 litrów nie są zbyt duże. Jak to wtedy wychodzi.

Jeżeli zainstalujesz powiedzmy 750l zbiornik buforowy a nie zainstalujesz solarów albo zainstalujesz solary dopiero za kilka lat to żeby podgrzać CWU koszty podgrzania tych 750 litrów nie są zbyt duże. Jak to wtedy wychodzi.
Koszty grzania nie zależą od wielkości bufora, lacz od zużycia ciepłej wody. Tylko oczywiście większy bufor to większe straty (przy tej samej grubości izolacji).

... Jeżeli zainstalujesz powiedzmy 750l zbiornik buforowy a nie zainstalujesz solarów albo zainstalujesz solary dopiero za kilka lat to żeby podgrzać CWU koszty podgrzania tych 750 litrów nie są zbyt duże. Jak to wtedy wychodzi.

W celu uzyskania ciepłej wody użytkowej było by bezsensem podgrzewanie całego buforu czym innym niż solarami, dlatego pozostałe źródła ciepła ogrzewają tylko górną warstwę bufora. Jej wielkość można sobie ustalić poprzez odpowiednie odczepy na różnych wysokościach bufora sterowane termostatycznymi zaworami trójdrożnymi.

Jakiej pojemności masz zbiornik buforowy u Siebie.

Jaki jest lepszy warstwowy czy zbiornik CWU w zbiorniku buforowy.

Mam u siebie bufor 750l w zimie kocioł c.o grzeje cały zbiornik po czym przechodzi na stand-by a po odebraniu ciepła z bufora (80%) przez układ grzewczy piec znowu pracuje z pełną mocą i tak w koło. Latem przy braku solarów to już zależy od użytkownika i możliwych źródeł zasilania np. kocioł c.o, kominek, piec gazowy lub prąd (najdrożej). Jeden sezon letni podgrzewałem bufor paląc pelety w moim retorciaku. Dla próby nagrzany do 60 st. C cały zbiornik zaopatrywał w c.w.u 4-os. rodzinę 3 dni (39 st.C termostat). Jeśli chodzi który lepszy z wężownicą czy biwalentny to powiem tak jeśli szybko zależy nam na ciepłej c.w.u to wężownica (najlepiej z wymiennikiem przeciwprądowym) a jeśli nie to lepiej popatrzeć na cenę zakupu.

... Jeżeli zainstalujesz powiedzmy 750l zbiornik buforowy a nie zainstalujesz solarów albo zainstalujesz solary dopiero za kilka lat to żeby podgrzać CWU koszty podgrzania tych 750 litrów nie są zbyt duże. Jak to wtedy wychodzi.

W celu uzyskania ciepłej wody użytkowej było by bezsensem podgrzewanie całego buforu czym innym niż solarami, dlatego pozostałe źródła ciepła ogrzewają tylko górną warstwę bufora. Jej wielkość można sobie ustalić poprzez odpowiednie odczepy na różnych wysokościach bufora sterowane termostatycznymi zaworami trójdrożnymi.

Czyli mam zbiornik 750l i mamy tylko piec gazowy a jeszcze nie mamy solarów to możemy podgrzewać tylko górną warstwę bufora. Czy dobrze to zrozumiałem.

Pytam jako laik bo nie do końca to rozumiem.

Dla kotla,w zasobniku 2-wezownicowym do podlaczenia jest konieczna goprna wezownica.Czyli,bez solarow grzejesz okolo polowy baniaka,dolna,sluzy do grzania wody przez glikol solarny,wtedy grzejesz dol zasobnika.Dlatego tez,dla solara czujnik umieszczony jest na dole-mierzy wode -cieplo dolu zasobnika,a gorny na solarze,podobnie dla kotla-czujnik w zasobniku masz wyzej umieszczony,a posrodku baniaka masz czujnik zasobnika-termometerek mierzacy ciepelko wody w gornej czesci baniaka.Pisza,jak mam u siebie,w Biawarze....

Czyli mam zbiornik 750l i mamy tylko piec gazowy a jeszcze nie mamy solarów to możemy podgrzewać tylko górną warstwę bufora. Czy dobrze to zrozumiałem.

Poczytaj ten wątek:

tam naprawdę jest dużo na temat zasady działania oraz różnych możliwości podłączenia pod istniejącą instalację. Każdy ma inne warunki i możliwości więc nie ma jednej słusznej drogi.

Poczytaj ten wątek:

tam naprawdę jest dużo na temat zasady działania oraz różnych możliwości podłączenia pod istniejącą instalację. Każdy ma inne warunki i możliwości więc nie ma jednej słusznej drogi.

Kiedyś próbowałem czytać ten wątek ale nie starcza mi na wszystko czasu

a muszę na dniach podjąć decyzję czy będzie 300l zbiornik solarny z 2 wężownicami czy może lepiej buforowy 750l ale ze zbiornikiem 280l na CWU

System solarny w domku jednorodzinnym musi spełniać te podstawowe cechy.Bez nich staje się trochę upierdliwy w rozważaniach,,,, co jak widać niektórym się udzieliło aż za bardzo.Rozmawiamy o jego rentowności ,więc musi mieć odpowiednią powierzchnię,musi mieć użytkownika ,który lubi darmowo-obfite kąpiele,musi mieć podłączoną podłogówkę(opcja z dogrzewaniem CO) i musi mieć zasobnik dwuwężownicowy,musi być dobrze dobrany do parametrów domu i stron świata.Takie tam proste cechy ,które w finale nawet długoczasowym okażą się dobrze trafione.

i nie musi mieć zasobnika dwuwężownicowego,

mało tego., dla kolektorów dwa zasobniki są o wiele bardziej rentowne,

pozwalają one na uzyskanie o wiele większych sprawności tych układów,

Nie opowiadaj głupot bo ludziska wezmą sobie to do serca i nastawiają zasobników jak grzybów po deszczu i będą grzać aż do usr...j śmier...i.Mój układ jest nie dopracowany i nad tym boleje ale jak słyszę ,że taki gość jak ty prawi mi morały ,że dwa zasobniki są rentowniejsze to mnie wrrr :evil:

widzisz w przeciwieństwie do Ciebie, ja wiem co piszę,

a nie piszę, co wiem, :roll:

sterownik kolektorów jest sterownikiem różnicowym,

tzn wlącza pompę ładującą zasobnik w przypadku gdy różnica temperatur pomiędzy kolektorem a zasobnikiem wynosi określoną wartość, z reguły 5 lub 10C,

kiedy kolektor będzie pracował częściej i przenosił większą ilość energii?

gdy, temperatura wody w zasobniku będzie wynosić 60 stopni a temperatura załączenia pompy automatycznie będzie wynosić 65 lub 70C,

czy, jak temperatura zasobnika będzie wynosić np 35C, a temperatura załączenia pompy odpowiednio 40 lub 45C?

chyba nie muszę Ci tego dalej tłumaczyć,

no chyba że nie pojmujesz tego,

latem, w zasadzie nie ma to znaczenia,

ale w okresach przejściowych, gdy tego słońca jest mniej, trudniej jest osiągnąć tak wysokie temperatury na kolektorze i wtedy drugi zasobnik powoduje uzyskanie lepszej rentowności,

ale w praktyce zestawy są jednozbiornikowe z zasobnikiem biwalentnym (dwuwężownicowym),

natomiast drugi zasobnik stosuje się w przypadku rozszerzenia instalacji o układ kolektorów słonecznych,

nie wiesz,

spytaj się, będzie lepiej :roll:

To co piszesz nadal nie ma nic z rentownością gdy w układ wchodzi drugi zasobnik.Z całym szacunkiem bo zascna postać z ciebie ale nadal twierdze ,że l opowiadasz niczym nie podparte głupotki.No chyba ,że masz taki układ w domu.

wyróżniłem na czerwono, moją i Twoją wypowiedź,

jak się wczytasz to zrozumiesz, że ja nie piszę o rentowności całego układu, tylko o większej rentowności konkretnego rozwiązania,

układ w jednym jak i w drugim przypadku i tak będzie nie rentowny,

co jednakże nie dyskredytuje kolektorów jako rozwiązania,

każdy ma prawo mieć swoje własne priorytety,

ale w okresach przejściowych, gdy tego słońca jest mniej, trudniej jest osiągnąć tak wysokie temperatury na kolektorze i wtedy drugi zasobnik powoduje uzyskanie lepszej rentowności,

jak się wczytasz to zrozumiesz, że ja nie piszę o rentowności całego układu, tylko o większej rentowności konkretnego rozwiązania,

Jeżeli (jak to tłumaczysz) masz taki układ to dalsza polemika ma sens bo jeśli nie posiadasz tego rozwiązania i ten układ znany jest ci tylko z opowiadań to twierdze ,że wiedzę masz tylko szczątkową 8) 8) .Tu pytają o praktyczne zastosowania.To tylko moje zdanie bo np. może ktoś chce wiedzieć jak to tylko wygląda wirtualnie.Skoro tak to winszuje późniejszej praktyki.

napisałeś jeszcze o zrozumieniu tego co piszesz....ale ja nie wiem o czym ty piszesz.Wrzucasz niczym nie podparte dowody na istnienie jakiegoś rozwiązania na kumulację ciepłej wody przy min. obciążeniu słonecznym.Tak czy tak wydaje mi się ,że w układzie (obojętnie jakiej firmy) dwa zasobniki na CWU w naszym klimacie to bezsens.....ale jak piszesz jak każdy to każdy ma prawo mieć swoje priorytety.

Ulrich, próżniowy, zbiornik 300l, rok i trochę eksploatacji,

Dziala nawet w zimie w sloneczny dzień. Niestety Buderus musi mu pomóc.

Dzisiaj na dworze 27 st.

W tej chwili 100 st. C na kolektorze, 56 góra zbiornika, 54 dół.

Generalnie jest ok. Woda wystarcza o temp. 42 st.C.

Jeżeli (jak to tłumaczysz) masz taki układ to dalsza polemika ma sens bo jeśli nie posiadasz tego rozwiązania i ten układ znany jest ci tylko z opowiadań to twierdze ,że wiedzę masz tylko szczątkową 8) 8) .Tu pytają o praktyczne zastosowania.To tylko moje zdanie bo np. może ktoś chce wiedzieć jak to tylko wygląda wirtualnie.Skoro tak to winszuje późniejszej praktyki.

napisałeś jeszcze o zrozumieniu tego co piszesz....ale ja nie wiem o czym ty piszesz.Wrzucasz niczym nie podparte dowody na istnienie jakiegoś rozwiązania na kumulację ciepłej wody przy min. obciążeniu słonecznym.Tak czy tak wydaje mi się ,że w układzie (obojętnie jakiej firmy) dwa zasobniki na CWU w naszym klimacie to bezsens.....ale jak piszesz jak każdy to każdy ma prawo mieć swoje priorytety.

no comments