niktspecjalny 02.08.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 no comments Dziwę się ,że właśnie ty no comments..... ja bardzo chętnie posłucham o takim rozwiązania jakie opisujesz a może nawet i masz.Wybrałeś bardzo prost sposób zbycia mnie tym bardziej ,że nie ma w moich słowach żadnej złośliwości.Mam solarki ,które udoskonalam i każde nowości praktyczne które polepszają ich funkcjonowanie są bardzo przydatne i mile widziane. Mniej emocji w ocenie tekstu pisanego .No to se pogadałem..... i czekam jak spokojnie opiszesz działanie układu z dwoma zasobnikami CWU bo o to stricte mi tylko chodzi. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.08.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 no comments Dziwę się ,że właśnie ty no comments..... ja bardzo chętnie posłucham o takim rozwiązania jakie opisujesz a może nawet i masz.Wybrałeś bardzo prost sposób zbycia mnie tym bardziej ,że nie ma w moich słowach żadnej złośliwości.Mam solarki ,które udoskonalam i każde nowości praktyczne które polepszają ich funkcjonowanie są bardzo przydatne i mile widziane. Mniej emocji w ocenie tekstu pisanego .No to se pogadałem..... i czekam jak spokojnie opiszesz działanie układu z dwoma zasobnikami CWU bo o to stricte mi tylko chodzi. pzdr. że wiedzę masz tylko szczątkową a napisz mi proszę jak to można odebrać, co do działania układu z dwoma zasobnikami i kiedy go się stosuje, to wydaje mi się, że wystarczająco jasno to opisałem powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.08.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Ulrich, próżniowy, zbiornik 300l, rok i trochę eksploatacji, Dziala nawet w zimie w sloneczny dzień. Niestety Buderus musi mu pomóc. Dzisiaj na dworze 27 st. W tej chwili 100 st. C na kolektorze, 56 góra zbiornika, 54 dół. Generalnie jest ok. Woda wystarcza o temp. 42 st.C. Rozumiem, że kolektor ładował w tym momencie zbiornik...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fux1 02.08.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Tak. Cale popoludnie ciepłej wody używano do umycia rąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 02.08.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Moje Immergasy prozniowe,w chwili obecnej-ide po pomiar-25.5 temp. od strony polnocnej powietrza,57.6 st. na czujce solara,w baniaku 47 st.cerkulacja zalaczona,byly 3 kapiele od rana,pochmurny ale upalny dzien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.08.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 no comments Dziwę się ,że właśnie ty no comments..... ja bardzo chętnie posłucham o takim rozwiązania jakie opisujesz a może nawet i masz.Wybrałeś bardzo prost sposób zbycia mnie tym bardziej ,że nie ma w moich słowach żadnej złośliwości.Mam solarki ,które udoskonalam i każde nowości praktyczne które polepszają ich funkcjonowanie są bardzo przydatne i mile widziane. Mniej emocji w ocenie tekstu pisanego .No to se pogadałem..... i czekam jak spokojnie opiszesz działanie układu z dwoma zasobnikami CWU bo o to stricte mi tylko chodzi. pzdr. że wiedzę masz tylko szczątkową a napisz mi proszę jak to można odebrać, co do działania układu z dwoma zasobnikami i kiedy go się stosuje, to wydaje mi się, że wystarczająco jasno to opisałem powyżej Dobra. Solary to bardzo trudny temat by w kilku zdaniach zgłębić ich funkcjonowanie.Kończąc z tobą tą chyba polemikę powiem ,że niestety nigdzie nie doczytałem się o poruszanym problemie gdzie to w układ włączone są dwa zasobniki zgłoszonym grzecznie właśnie tobie.Jeżeli uważasz ,że mówienie komuś ,że ma wiedzę szczątkową jest źle odbierane ...to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.08.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 ........musi nam pokryć inne źródło ciepła np piec gazowy i właśnie wtedy kalkuluje się użyć układu do wspomagania c.o poprzez dodanie zasobnika buforowego 850 l .W takiej sytuacji priorytetem jest zasobnik c.u.w 300 l w wypadku nagrzania go do określonej temperatury sterowanie przestawia zawór trójdrożny i nadwyżki energii kierowane są do zasobnika buforowego z którego jest dogrzewane c.o....... Ta wypowiedź bardzo mnie satysfakcjonuje bo tłumaczy to co chciałem wiedzieć.Tak mam u siebie w domku.Nie dość ,że mało rurek (o czym już wielokrotnie wspominałem) to jeszcze nie w tym kierunku gdzie można by pozyskać więcej energii. Pozdrawiam kolegę z cytatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina_BOŚ_Elbląg 23.04.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Ja budując dom nie zdecydowałam się na solary, mam pompę ciepła. Ale dom jest niedaleko lasu, teren zacieniony, mógłby być problem. Ale Dopłaty do Solarów istnieją z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, do 2500 zł do m2 Planelu słonecznego. Tylko kilka banki to oferują, Nie chce podawać szczegółów Co by nie było że reklama Ale jeśli ktoś chciałby szczegółowe informacje to zapraszam na pw. albo na http://www.nfosigw.gov.pl/ Szczególnie osoby, które mają gotówkę na sfinansowanie tej inwestycji, opłaca się dowiedzieć się szczegółów. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.04.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Tak, to na pewno nie jest reklama. Niemalże ten sam wpis w kilku miejscach, z tymi samymi błędami, pseudonim na forum też zupełnie przypadkowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela s. 24.04.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 My mamy na dachu kolektory "produkcji" mojego męża, 15-20 lat. Gorąca woda jest od połowy maja do końca sierpnia - połowy września. Wszystko zależy jaka jest pogoda. Pranie włączam jak już jest ciepła woda. Kolektory to dobra sprawa, ale już trochę lat mają. Na szczęście coś w naszej gminie przebąkują że będzie jakieś dofinansowanie, trzeba będzie zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts