Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit z płyt kartonowo-gipsowych

zyber53

Recommended Posts

Mam zamiar dać płyty kartonowo-gipsowe na sufit, który jest na piętrze domku jednorodzinnego. W tej chwili jest on wykonany z heblowanych desek sosnowych o grubości 25-27mm. Deski o szerokości 12,5 cm. Sufit ten ma już ponad 20 lat i nie ma żadnych zacieków na deskach. Nie były one lakierowane.

W związku z tym, że trochę się rozeschły, powstały szpary i czasem coś się sypie na głowę (trociny, wapno). Dlatego też chce to zakryć płytami typu "rigips".

Tu mam kilka pytań, a mianowicie czy muszę go obniżać?

Czy muszę dawać folię paroizolacyjną? Jakie zachować szczeliny przy ścianach, gdy nie sa one idealnie równo otynkowane? Jak dużo mam dać wkrętów na płytę, gdybym miał je przykręcać bezpośrednio do desek?

Mam zamiar dać płyty kartonowo-gipsowe na sufit, który jest na piętrze domku jednorodzinnego. W tej chwili jest on wykonany z heblowanych desek sosnowych o grubości 25-27mm. Deski o szerokości 12,5 cm. Sufit ten ma już ponad 20 lat i nie ma żadnych zacieków na deskach. Nie były one lakierowane.

W związku z tym, że trochę się rozeschły, powstały szpary i czasem coś się sypie na głowę (trociny, wapno). Dlatego też chce to zakryć płytami typu "rigips".

Tu mam kilka pytań, a mianowicie czy muszę go obniżać?

Trochę zawsze będzie obniżony, ale jeśli pytasz o wykonanie konstrukcji do zawieszenia płyt to jeśli deski i obecna konstrukcja utrzymają ciężar płyt to nie musisz go obniżać.

Czy muszę dawać folię paroizolacyjną?

Skoro do tej pory nie było zapewnionej szczelności to pewnie nie musi być. Ze względu na znikomy koszt jednak bym dał folię.

Jakie zachować szczeliny przy ścianach, gdy nie sa one idealnie równo otynkowane?

Takie jak wyjdą. resztę zaciągnąć akrylem i przygotować się na pękanie na łączeniach sufitu i ścian (zastosować można narożniki ozdobne maskujące pęknięcia)

Jak dużo mam dać wkrętów na płytę, gdybym miał je przykręcać bezpośrednio do desek?

Nie ma potrzeby dawać więcej niż przewiduje system.