marecki6 08.07.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Mam maly dylemat - znalazlem bardzo fajna rame lozka ale jest bardzo niska i bez wezglowia ... do tej pory wydawalo mi sie ze jest to niewygodne rozwiazanie ale ta rama bardzo mi sie spodobala i mam dylemat ... napiszcie cos sadzicie o takim rozwiazaniu http://images45.fotosik.pl/159/a8469c6b15ff21c9med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 08.07.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Rama śliczna ale pasuje chyba tylko do nowoczesnych, orientalnych wnętrz.Ja nie chciałabym wczolgiwać i wypelzać jednak z niego(w poszukiwaniu poduszki,która zleciała zeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 08.07.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 No i problem co ze ścianą od głowy poduszek może się brudzić. Rama piękna tylko czy spod narzuty będzie ją widać? Mi się wydaje, że największy efekt może dawać zagłówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 08.07.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Brak wezgłowia nie stanowi wg mnie problemu, a kwestia wysokości łóżka - no cóż - kwestia gustu - ja osobiście wolę wysokie łóżka, ale .... może już jestem za stara Rama piękna wg mnie tak przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 08.07.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Piękna! Chociaż faktycznie może być mało widoczna pod tym wszystkim co jest zazwyczaj na łóżku Na co dzień na pewno wygodniej korzysta się z wyższego łóżka, ale może to kwestia przyzwyczajenia. Jeśli będzie stało przy ścianie to przydałby się zagłówek, ale ten trzeba byłoby wybrać dopasowując do całej sypialni, wystroju, reszty mebli, dodatków i pięknie całość skomponować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 09.07.2009 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 piękna rama, ale sądze że niewygodna, źle się na to łóżko będzie siadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 09.07.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Jak dla mnie najistotniejszymi minusami jest brak zagłówka i przestrzeń pod łóżkiem (kurz) Też mam takie niskie łóżko, ale zabudowane do podłogi - jestem zadowolona Niewygodne siadanie na niskim łóżku to tylko kwestia przyzwyczajenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 09.07.2009 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 wystrojem to sie nie martwie bo to jest do dopasowania ... bardziej chodiz mi o wysokosc i wezglowie - do wysokosci mysle ze mozna sie przyzwyczaic ale najbardziej zastanawia mnie brak wezglowia - wymyslilem sobie ze mozna byloby stworzyc cos na styl wezglowia obitego tkanina i przkreconego na stale do sciany ale boje sie ze ciezko bedzie dopasowac jego wyglad ..... rama jest piekna i dlatego tak bardzo mnie kusi zeby ja kupic ... dodatkowym bodzcem jest cena - prawdopodobnie bede mogl kupic to lozko za 800-900zl ... nie wiem co robic - wzgledy estetyczne mowia zeby brac, wzgledy praktyczne zeby mocno sie zastanowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 09.07.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 wymyslilem sobie ze mozna byloby stworzyc cos na styl wezglowia obitego tkanina i przkreconego na stale do sciany Dokładnie o czymś takim myślałam!! Kolory, tkanina i wygląd dopasowane stylem do reszty A jak się znudzi to może jakaś fajna tapeta zmywalna, położona na kawałku ściany za łóżkiem też ala wezgłowie i może wsadzona w jakąś ramę Myślę, że co takiego da się zrobić. Jeśli do wysokości się przyzwyczaisz i nie będziesz się wkurzać niewygodnym sprzątaniem pod łóżkiem... to pomyśl jeszcze chwilę i kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 09.07.2009 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 to moze odrazu napiszesz jaka mialabys wizje zakladajac ze sciana za lozkiem bedzie ciemnofioletowa a pozostale w ecru albo kolorze kosci sloniowej , podloga panele lapacho z classena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 09.07.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Obawiam się, że mi wyobraźni zabraknie Ale ciemny fiolet na ścianie jak najbardziej. Wezgłowie jako zamontowany na ścianie "prostokąt", w środku coś troszkę miękkiego (żeby było troszkę wypukłe), całość pokryta materiałem (coś bym tu widziała w stylu wschodnich, orientalnych sypialni ), a gdyby całość tego wezgłowia dałoby się zamknąć w ramie w kolorze łóżka... Może udałoby się znaleźć tkaninę w kolorach fiolet, krem, może z dodatkiem czerni, złota, super, gdyby miała motyw podobny do tego na ramie łóżka, troszkę taki egipski... Pojęcia nie mam jak coś takiego wykonać ale jakiś sensowny stolarz/tapicer powinien sobie z tym poradzić Na pewno potrzebujesz w miarę grubej, zwartej tkaniny, coś takiego tapicerskiego. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 09.07.2009 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 nie przyszlo mi do glowy zeby zrobic rame w kolorze lozka na wezglowie --> bardzo dobry pomysl ... to bedzie mialo sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 09.07.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 nie przyszlo mi do glowy zeby zrobic rame w kolorze lozka na wezglowie --> bardzo dobry pomysl ... to bedzie mialo sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 09.07.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Rzuć okiem http://www.fonzi.pl/tkaniny_nascienne.php Tkaniny naścienne Jesteśmy wyłącznym przedstawicielem na Polskę firmy ESCOLYS, która jest światowym liderem w produkcji tkanin przeznaczonych do klejenia lub tapicerowania ścian. Szerokość 270-280 cm pozwala na pokrycie ściany jednym kawałkiem tkaniny. Są one zabezpieczone przed bakteriami, roztoczami, wilgocią i pokryte impregnatem antystatycznym. Tkaniny posiadają niezbędne atesty belgijskie i francuskie, co pozwala na ich zastosowanie w takich pomieszczeniach jak sale konferencyjne, restauracje, pokoje hotelowe i biura. Nawet nie wiedziałam, że takie są.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 09.07.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Słabo widać, ale za tym łóżkiem jest chyba właśnie takie tapicerowane wezgłowie http://www.warwick.co.uk/resources.ashx/CollectionBookMasterFileChildDataImages/329.500.153.0.0.85/ImageFileName/7A7F599371E727089F8B5B8C12E82D81/Chaville_ws_crop.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kot1979 09.07.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Witam wszystkich serdecznie:) Mozna tez dac plyte drewniana , w kolorze ramy lozka lub podluzne deski w tym kolorze. No i sa zaklady w ktorych mozna zamowic usluge wycinania komputerowego wzoru , ktory zdobi lozko. Placi sie zwykle za roboczogodzine frezowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.07.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 mozna i ładne płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 09.07.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Rama śliczna ale pasuje chyba tylko do nowoczesnych, orientalnych wnętrz.Ja nie chciałabym wczolgiwać i wypelzać jednak z niego(w poszukiwaniu poduszki,która zleciała zeń) Akurat ta rama, chyba na pewno nie pasuje, do orientalnego wnętrza w żadnym przypadku. Nie tylko kształt ale i ornament , który zeń zieje a zwany powszechnie meandrem, nawiązuje charakterem do greckiego łoża. Z orientem nic nie ma więc wspólnego podobnie zresztą, jak poza ornamentem i formą nóg, z całą sztuką helleńską. Ta rama jest sympatycznym, stylistycznym żartem i doskonale będzie pasowała np. do neoklasycystycznego wnętrza. Ale orient? Dorobienie węzgłowia do tego łózka będzie pasowało jak świni siodło. Nie ma sensu robić takiego zabiegu, chyba ,że ktoś się oczywiście bardzo uprze i taką ma fantazję , estetycznie jednak będzie lekkim niewypałem lub kompletnym pastiszem.To zależy jednak już od pozostałych elementów pomieszczenia. Takie łoże albo musi być dużo większe, żeby nie walczyć z poduszką , albo mieć wyprofilowany materac, właśnie tak, jak to pierwotnie robili w swoich sofach kline Grecy, wówczas będzie i zabawnie , i nawiązywało , i przede wszystkim będzie funkcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 09.07.2009 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 no to jak widac dostalismy wszyscy zrype od kustosza pobliskiego muzeum heheh i takie komentarze sa czasami potrzebne ale .... wiekszego lozka nie potrzebuje - juz te 180x200 nam wystarczy , nie poszukuje mebli dla koneserow sztuki i w zasadzie ten ornament ktory jest malo widoczny ( na tym zdjeciu widac go dobrze z powodu mocnej lampy blyskowej ) jest jedynym ozdobnikiem poza sama konstrukcja tego lozka .... co do wezglowia moze i masz racje dlatego najpierw pospimy troche bez takowe i zobaczymy.... jezeli okaze sie ze jest potrzebne to wtedy bede kombinowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 09.07.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 no to jak widac dostalismy wszyscy zrype od kustosza pobliskiego muzeum heheh i takie komentarze sa czasami potrzebne ale .... wiekszego lozka nie potrzebuje - juz te 180x200 nam wystarczy , nie poszukuje mebli dla koneserow sztuki i w zasadzie ten ornament ktory jest malo widoczny ( na tym zdjeciu widac go dobrze z powodu mocnej lampy blyskowej ) jest jedynym ozdobnikiem poza sama konstrukcja tego lozka .... co do wezglowia moze i masz racje dlatego najpierw pospimy troche bez takowe i zobaczymy.... jezeli okaze sie ze jest potrzebne to wtedy bede kombinowal Masz zupełną rację. Wnętrza najczęściej traktowane są jak zabawa - tak też oceniłem to łóżko. Moja uwaga odnosiła się jedynie do wypowiedzi zupełnie błędnie określającej miejsce mebla w szeregu Napisałem zresztą o tym jedynie w celu wyjaśnienia nieporozumienia. Wiem , że masz pewnie gdzieś czy to wzór grecki czy szwedzki. Podoba Ci się i już, ale jeśli ktoś chce powiedzieć coś"mądrego" a mówi głupstwa, to dobrze chyba powiedzieć prawdę i wyprostować to. Może nie dla każdego też połączenie biedermeiera z góralszczyzną konweniuje i jest bez znaczenia. Znam takich z pracy i wielu na forum szuka naprowadzenia. Z różnych, czasem racjonalnych względów nie chcą popełniać gaf ( jak zwał, tak zwał). Gabaryty łóżka są poprawne a i spanie bez zagłówka jest podobno zdrowsze. pozdrawiam kustosz pobliskiego muzeum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts