Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plusy i minusy takiego wyra ?

marecki6

Recommended Posts

Mam maly dylemat - znalazlem bardzo fajna rame lozka ale jest bardzo niska i bez wezglowia ... do tej pory wydawalo mi sie ze jest to niewygodne rozwiazanie ale ta rama bardzo mi sie spodobala i mam dylemat ... napiszcie cos sadzicie o takim rozwiazaniu

http://images45.fotosik.pl/159/a8469c6b15ff21c9med.jpg

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piękna! Chociaż faktycznie może być mało widoczna pod tym wszystkim co jest zazwyczaj na łóżku :) Na co dzień na pewno wygodniej korzysta się z wyższego łóżka, ale może to kwestia przyzwyczajenia. Jeśli będzie stało przy ścianie to przydałby się zagłówek, ale ten trzeba byłoby wybrać dopasowując do całej sypialni, wystroju, reszty mebli, dodatków i pięknie całość skomponować.

wystrojem to sie nie martwie bo to jest do dopasowania ... bardziej chodiz mi o wysokosc i wezglowie - do wysokosci mysle ze mozna sie przyzwyczaic ale najbardziej zastanawia mnie brak wezglowia - wymyslilem sobie ze mozna byloby stworzyc cos na styl wezglowia obitego tkanina i przkreconego na stale do sciany ale boje sie ze ciezko bedzie dopasowac jego wyglad ..... rama jest piekna i dlatego tak bardzo mnie kusi zeby ja kupic ... dodatkowym bodzcem jest cena - prawdopodobnie bede mogl kupic to lozko za 800-900zl ... nie wiem co robic - wzgledy estetyczne mowia zeby brac, wzgledy praktyczne zeby mocno sie zastanowic :roll:

wymyslilem sobie ze mozna byloby stworzyc cos na styl wezglowia obitego tkanina i przkreconego na stale do sciany

Dokładnie o czymś takim myślałam!! Kolory, tkanina i wygląd dopasowane stylem do reszty :) A jak się znudzi to może jakaś fajna tapeta zmywalna, położona na kawałku ściany za łóżkiem też ala wezgłowie i może wsadzona w jakąś ramę :roll: Myślę, że co takiego da się zrobić. Jeśli do wysokości się przyzwyczaisz i nie będziesz się wkurzać niewygodnym sprzątaniem pod łóżkiem... to pomyśl jeszcze chwilę i kupuj :wink: :lol:

Obawiam się, że mi wyobraźni zabraknie :o

Ale ciemny fiolet na ścianie jak najbardziej. Wezgłowie jako zamontowany na ścianie "prostokąt", w środku coś troszkę miękkiego (żeby było troszkę wypukłe), całość pokryta materiałem (coś bym tu widziała w stylu wschodnich, orientalnych sypialni :wink: ), a gdyby całość tego wezgłowia dałoby się zamknąć w ramie w kolorze łóżka...

Może udałoby się znaleźć tkaninę w kolorach fiolet, krem, może z dodatkiem czerni, złota, super, gdyby miała motyw podobny do tego na ramie łóżka, troszkę taki egipski... Pojęcia nie mam jak coś takiego wykonać :roll: ale jakiś sensowny stolarz/tapicer powinien sobie z tym poradzić :) Na pewno potrzebujesz w miarę grubej, zwartej tkaniny, coś takiego tapicerskiego.

Co o tym sądzicie?

Rzuć okiem http://www.fonzi.pl/tkaniny_nascienne.php

Tkaniny naścienne

Jesteśmy wyłącznym przedstawicielem na Polskę firmy ESCOLYS, która jest światowym liderem w produkcji tkanin przeznaczonych do klejenia lub tapicerowania ścian.

Szerokość 270-280 cm pozwala na pokrycie ściany jednym kawałkiem tkaniny. Są one zabezpieczone przed bakteriami, roztoczami, wilgocią i pokryte impregnatem antystatycznym. Tkaniny posiadają niezbędne atesty belgijskie i francuskie, co pozwala na ich zastosowanie w takich pomieszczeniach jak sale konferencyjne, restauracje, pokoje hotelowe i biura.

Nawet nie wiedziałam, że takie są.. :o

Rama śliczna ale pasuje chyba tylko do nowoczesnych, orientalnych wnętrz.Ja nie chciałabym wczolgiwać i wypelzać jednak z niego(w poszukiwaniu poduszki,która zleciała zeń) :wink:

Akurat ta rama, chyba na pewno nie pasuje, do orientalnego wnętrza w żadnym przypadku.

Nie tylko kształt ale i ornament , który zeń zieje a zwany powszechnie meandrem, nawiązuje charakterem do greckiego łoża. :D

Z orientem nic nie ma więc wspólnego podobnie zresztą, jak poza ornamentem i formą nóg, z całą sztuką helleńską.

Ta rama jest sympatycznym, stylistycznym żartem i doskonale będzie pasowała np. do neoklasycystycznego wnętrza.

Ale orient? :o

Dorobienie węzgłowia do tego łózka będzie pasowało jak świni siodło.

Nie ma sensu robić takiego zabiegu, chyba ,że ktoś się oczywiście bardzo uprze i taką ma fantazję , estetycznie jednak będzie lekkim niewypałem lub kompletnym pastiszem.To zależy jednak już od pozostałych elementów pomieszczenia.

Takie łoże albo musi być dużo większe, żeby nie walczyć z poduszką , albo mieć wyprofilowany materac, właśnie tak, jak to pierwotnie robili w swoich sofach kline Grecy, wówczas będzie i zabawnie , i nawiązywało , i przede wszystkim będzie funkcjonalnie.

no to jak widac dostalismy wszyscy zrype od kustosza pobliskiego muzeum heheh i takie komentarze sa czasami potrzebne ale .... wiekszego lozka nie potrzebuje - juz te 180x200 nam wystarczy , nie poszukuje mebli dla koneserow sztuki i w zasadzie ten ornament ktory jest malo widoczny ( na tym zdjeciu widac go dobrze z powodu mocnej lampy blyskowej ) jest jedynym ozdobnikiem poza sama konstrukcja tego lozka .... co do wezglowia moze i masz racje dlatego najpierw pospimy troche bez takowe i zobaczymy.... jezeli okaze sie ze jest potrzebne to wtedy bede kombinowal

no to jak widac dostalismy wszyscy zrype od kustosza pobliskiego muzeum heheh i takie komentarze sa czasami potrzebne ale .... wiekszego lozka nie potrzebuje - juz te 180x200 nam wystarczy , nie poszukuje mebli dla koneserow sztuki i w zasadzie ten ornament ktory jest malo widoczny ( na tym zdjeciu widac go dobrze z powodu mocnej lampy blyskowej ) jest jedynym ozdobnikiem poza sama konstrukcja tego lozka .... co do wezglowia moze i masz racje dlatego najpierw pospimy troche bez takowe i zobaczymy.... jezeli okaze sie ze jest potrzebne to wtedy bede kombinowal

Masz zupełną rację.

Wnętrza najczęściej traktowane są jak zabawa - tak też oceniłem to łóżko.

Moja uwaga odnosiła się jedynie do wypowiedzi zupełnie błędnie określającej miejsce mebla w szeregu :)

Napisałem zresztą o tym jedynie w celu wyjaśnienia nieporozumienia.

Wiem , że masz pewnie gdzieś czy to wzór grecki czy szwedzki. Podoba Ci się i już, ale jeśli ktoś chce powiedzieć coś"mądrego" a mówi głupstwa, to dobrze chyba powiedzieć prawdę i wyprostować to.

Może nie dla każdego też połączenie biedermeiera z góralszczyzną konweniuje i jest bez znaczenia. Znam takich z pracy ;) i wielu na forum szuka naprowadzenia. Z różnych, czasem racjonalnych względów nie chcą popełniać gaf ( jak zwał, tak zwał). :p

Gabaryty łóżka są poprawne a i spanie bez zagłówka jest podobno zdrowsze.

pozdrawiam

kustosz pobliskiego muzeum :D