Besta77 09.07.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Rama śliczna ale pasuje chyba tylko do nowoczesnych, orientalnych wnętrz.Ja nie chciałabym wczolgiwać i wypelzać jednak z niego(w poszukiwaniu poduszki,która zleciała zeń) Akurat ta rama, chyba na pewno nie pasuje, do orientalnego wnętrza w żadnym przypadku. Nie tylko kształt ale i ornament , który zeń zieje a zwany powszechnie meandrem, nawiązuje charakterem do greckiego łoża. Z orientem nic nie ma więc wspólnego podobnie zresztą, jak poza ornamentem i formą nóg, z całą sztuką helleńską. Ta rama jest sympatycznym, stylistycznym żartem i doskonale będzie pasowała np. do neoklasycystycznego wnętrza. Ale orient? Dorobienie węzgłowia do tego łózka będzie pasowało jak świni siodło. Nie ma sensu robić takiego zabiegu, chyba ,że ktoś się oczywiście bardzo uprze i taką ma fantazję , estetycznie jednak będzie lekkim niewypałem lub kompletnym pastiszem.To zależy jednak już od pozostałych elementów pomieszczenia. Takie łoże albo musi być dużo większe, żeby nie walczyć z poduszką , albo mieć wyprofilowany materac, właśnie tak, jak to pierwotnie robili w swoich sofach kline Grecy, wówczas będzie i zabawnie , i nawiązywało , i przede wszystkim będzie funkcjonalnie. UPS! to ja się proszę pana już nie odzywam dzieliłam się luźnymi skojarzeniami, ale widzę, że w sposób zupełnie nieodpowiedzialny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 09.07.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Źle odczytałaś moje intencje. W architekturze i wystroju wnętrz niektórych rzeczy po prostu nie robi się z zasady. W każdym razie nie robią tego projektanci. Nikt jednak nie powiedział ,że zasad nie można łamać. Byle z premedytacją, świadomie i logicznie. Nie zawsze tam gdzie ma być ładnie, będzie wygodnie. To truizm, ale tak też jest np. z ciuchami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marteczek 09.07.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Mam obecnie łózko bez węzgłowia i dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo niepraktyczne. Poduszki spadają w nocy albo 'uciekają' z łózka prosto w kurz:/W nowym mieszkaniu planuję właśnie kupienie łóżka ale tylko z węzgłowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 09.07.2009 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 wojtek ja oczywiscie tez nie pisalem w nerwach --> kazdy ma prawo do swojego zdania , zgadzam sie ze czasami warto wyprowadzic kogos z bledu ( byleby grzecznie ) wiec twoja wypowiedz byla ok .... szukam wlasnie naprowadzenia bo zawsze niskie lozka wydawaly mi sie niepraktyczne no i brak wezglowia ale wzgledy wizualne chba przewyzszaja wzgledy praktyczne dlatego szukam jakiegos rozwiazania wydaje mi sie wykonan z tego samego drewna i w tym samym kolorze rama wezglowia i moze z wyrzezbionym wzorem takim jak na ramie lozka + materialowe wnetrze moze pasowac chociaz moge sie mylic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 09.07.2009 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Mam obecnie łózko bez węzgłowia i dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo niepraktyczne. Poduszki spadają w nocy albo 'uciekają' z łózka prosto w kurz:/ W nowym mieszkaniu planuję właśnie kupienie łóżka ale tylko z węzgłowiem. wszystko zalezy gdzie to lozko stoi bo jezeli stoi pod sciana to powinna ona tak samo zatrzymywac poduszki jak wezglowie - tak przynajmniej mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 09.07.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Łóżko będzie prawdopodobnie znacznie wyższe po dodaniu materaca. Wysokość przeciętnego materaca to ok. 20 cm. To łóżko ma dosyć rzadkie rozmieszczenie deseczek stelaża, więc możliwe, że będą jeszcze konieczne dodatkowe stelaże (stelaż) położone na obecnych deseczkach - a to dodatkowo podniesie poziom łóżka. U mnie, po dodaniu stelaży i położeniu materaca, wysokość łóżka zwiększyła się aż o 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 09.07.2009 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 do tego lozka zaplanowalem materac o grubosci 20cm ... ogladalem to lozko w sklepie i wydaje mi sie ze stelaz jest ok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 10.07.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Rama śliczna ale pasuje chyba tylko do nowoczesnych, orientalnych wnętrz.Ja nie chciałabym wczolgiwać i wypelzać jednak z niego(w poszukiwaniu poduszki,która zleciała zeń) Akurat ta rama, chyba na pewno nie pasuje, do orientalnego wnętrza w żadnym przypadku. Nie tylko kształt ale i ornament , który zeń zieje a zwany powszechnie meandrem, nawiązuje charakterem do greckiego łoża. Z orientem nic nie ma więc wspólnego podobnie zresztą, jak poza ornamentem i formą nóg, z całą sztuką helleńską. Ta rama jest sympatycznym, stylistycznym żartem i doskonale będzie pasowała np. do neoklasycystycznego wnętrza. Ale orient? Dorobienie węzgłowia do tego łózka będzie pasowało jak świni siodło. Nie ma sensu robić takiego zabiegu, chyba ,że ktoś się oczywiście bardzo uprze i taką ma fantazję , estetycznie jednak będzie lekkim niewypałem lub kompletnym pastiszem.To zależy jednak już od pozostałych elementów pomieszczenia. Takie łoże albo musi być dużo większe, żeby nie walczyć z poduszką , albo mieć wyprofilowany materac, właśnie tak, jak to pierwotnie robili w swoich sofach kline Grecy, wówczas będzie i zabawnie , i nawiązywało , i przede wszystkim będzie funkcjonalnie. kustoszu pobliskiego muzeum- Okres dojrzałego archaizmu Grecji. Dominuje w nim styl zwany także orientalizujacym, ukształtowany w VII wieku p.n.e. pod wpływem twórczości artystów Bliskiego Wschodu i Egiptu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 10.07.2009 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 no juz spokoj spokoj , nie klocic mi sie tutaj ... wklejam fajny artykul odnosnie wezglowia : http://www.domosfera.pl/wnetrza/1,93226,6619622,Lozko___co_zamiast_tradycyjnego_wezglowia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 10.07.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Okres dojrzałego archaizmu Grecji. Dominuje w nim styl zwany także orientalizujacym, ukształtowany w VII wieku p.n.e. pod wpływem twórczości artystów Bliskiego Wschodu i Egiptu. :P Daj już spokój. Lepiej nie brnij dalej w tym kierunku , bo chociaż cytujesz dosłownie, wyrwany z kontekstu ( niestety nie adekwatny do tematu) fragment Wikipedii czy innej Zgapy, nie bronisz zupełnie swojej tezy, tylko prowokujesz do niepotrzebnej, dalszej polemiki. Chcesz udowodnić na siłę swoją rację - niepotrzebnie. Po co?. Po tym przypadkowo przepisanym cytacie widać, że nie masz większego pojęcia na temat stylistyki wnętrz, że o historii nie wspomnę. Niestety nie zostaniesz więc nawet asystentem muzealnym w Zakładowej Izbie Pamięci. amen ----------------------------------------- Wracając do wariacji n.t. wyra. Proponuję zobaczyć najbardziej kompetentny w tej materii portal http://bedzine.com/blog/bed-designs/bed-contemporary/fabio-novembre%E2%80%99s-ultra-modern-bed/ szukać najlepiej po kategoriach - kilka tysięcy przykładów, więc jest co oglądać. BTW Łóżko , to chyba najbardziej popularny wśród projektantów mebel i jednocześnie najchętniej poddawana eksperymentom forma przemysłowa. Miłej inspiracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goodhope 10.07.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 A pan Stasio, od stolarki...ten Stasio co to popołudniami ramy łóżek trzepie pokątnie w magazynku za domem... dorabiając sobie do wypłaty, z racji kryzysu wątłej, pracując co dzień w pobliskim tartaku... pomyślał... że zrobi takie fajne ugięte nogi, bo mu akurat tak drewno pasuje... ale że wyglądało to jak wyro przygniecione przez Guliwera ...wyfrezował wzorek na belce ... co by lekko uroku dodało.W sam raz wzorek pasował z kuchennej tapety za piecem gazowym, jaką to małżonka z drugiego gatunku w podmiejskim sklepie tapeciarskim zeszłej wiosny wybrała. I gdyby ten sam p. Stasio przeczytał wywody, jakie zrodziły się na temat jego dwu popołudniowego wytworu... po prostu pękł by z dumy. Bo o grekach i orientach słyszał jedynie od córki. Paulinka, która w pierwszej klasie liceum zawodowego, (bo ambitna dziewczyna jest i za fryzjerkę chce iść), przy okazji starożytności na języku polskim materiał przerabiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 10.07.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 A pan Stasio, od stolarki ...ten Stasio co to popołudniami ramy łóżek trzepie pokątnie w magazynku za domem... I gdyby ten sam p. Stasio przeczytał wywody, jakie zrodziły się na temat jego dwu popołudniowego wytworu... po prostu pękł by z dumy. OFT taaak, mnie się nasuwa podsumowanie: forum jest genialne. ludzie niebywale szlachetni (rozmaitego doświadczenia i wiedzy fachowej) poświęcają swój czas próbując pomóc innym (oczywiście mam tu na myśli wszystkich życzliwych forumowiczów, którzy wieleee razy mi pomogli). ze skutkiem rozmaitym (patrz: ogromne zamieszanie z jednym fajny łóżkiem (to już bardziej do mnie)). ALE NAJWAŻNIEJSZE, że co by się nie działo udaje się zachować poczucie humoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 10.07.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Wysokość po dodaniu materaca może być ok. I tu zaryzykowałabym nawet 30 cm. Wtedy jest szansa, że to co na łóżku nie przykryje pięknej ramy. Poza tym to łóżko pasuje do dużej sypialni (min 20 m2), bo inaczej będziecie sobie golenie obijać . To wiem z doświadczenia (łóżko mam inne, ale też niskie z szerokimi brzegami), choć mam owe 20m. I, dziwnie, po podniesieniu materaca o 10 cm, przestaliśmy sobie owe golenie obijać . Jakieś złudzenie "apteczne" czy co? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 10.07.2009 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 gdybym wiedzial ze az tkaie emocje wzbudzi temat zwyklego lozka to nie wiem czy zalozylbym ten watek ... ale przynajmniej mozna sie posmiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 10.07.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Łoże zawsze powinno wzbudzać emocje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 10.07.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Ło boże, greckie łoże! Za niskie do biesiadowania, ale śniadanko do łóżka masz gwarantowane *szczebelki ciut chyba za rzadko, warto by dodać kilka i zagęścić oraz wysoki materac, by było wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.07.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Dla pań w moim wieku - za niskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 10.07.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Dla pań w moim wieku - za niskie no dla mnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kot1979 11.07.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 a co do stelaza , nie koniecznie trzeba odrazu wstawiac gotowy stelaz na ramie . Czyli taki , ktory jest w calosci polozony na juz istniejacym .Wysokosc stelaza , dolozonego te tego lozka ma okolo 5-6 cm . Mozna kupic listwy (na wymiar szerokosci lozka) mozna uciac recznie pilka reczna . Dokladnosc +/- 5 mm bedzie akurat:) i poukladac tam gdzie jest miejsce , w ten sposób sie zageszcza i taniej i nizej:) a zeby byly w rownej odleglosci od siebie - kupic tasme tapiserska 2 cm ( w pasmanteri ) i male gwozdziki i przybic tasme do listew. a co do wysokosci ja czesto robilem lozka typu na podlodze , jeszcze nizsze niz to ze zdjecia:) i mysle ze kazdy ma swoje upodobania i trzeba to szanowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.07.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Piękna! Chociaż faktycznie może być mało widoczna pod tym wszystkim co jest zazwyczaj na łóżku Na co dzień na pewno wygodniej korzysta się z wyższego łóżka, ale może to kwestia przyzwyczajenia. Jeśli będzie stało przy ścianie to przydałby się zagłówek, ale ten trzeba byłoby wybrać dopasowując do całej sypialni, wystroju, reszty mebli, dodatków i pięknie całość skomponować. Powinnam być przyzwyczajona, bo na "niskim poziomie" śpimy od prawie dwudziestu lat. Niestety z biegiem czasu coraz gorzej mi się z niego wstaje i ciężej przyziemia do niego Nie wspomnę o czasie, kiedy mój dysk lędźwiowy trochę wędrował poza przeznaczone mu granice - wstawanie i kładzenie się było koszmarem W nowym domku wyższe łoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts