PROAT1 09.07.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Mam mały problem. Droga dojazdowa do mojego domu, odchodzi z głównej asfaltowej i 30m prowadzi do mojej działki. Podłoże jest ubite ale niestety sporo w nim gliny i przy ostatnich opadach rozjeździlem ta glinę samochodem i zaczeło sie robic spore bajoro. W sierpniu będę miał zakopany gaz i moge sie zabrać za utwardzenie tej dróżki i teraz pytanie, czym to zrobić. Myślałem o wyrównaniu tego koparka i wysypaniu 2 wywrotek białego żwirku. Przerabiał ktos juz taki temat? Na gmine nie mam co liczyć, nawet nie chce mi sie do nich smolić cholewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 09.07.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 jak jest gminna to lepiej policz najpierw na nich bo za samowolne utwardzenie nie swojej drogi możesz dostać po kieszeni .Skoro masz czas do wykonania gazu tu już zacznij korespondencję z gminą zeby utwardzili. Jak nie będą chcieli a Ciebie na to stać to zaproponuj że sam to zrobisz. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasi 09.07.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Myślałem o wyrównaniu tego koparka i wysypaniu 2 wywrotek białego żwirku. Przerabiał ktos juz taki temat? Na gmine nie mam co liczyć, nawet nie chce mi sie do nich smolić cholewek. U mnie podjazd na działce: na początku budowy wybranie humusu jakieś 20m x 2m x 0,5 m i w to miejsce pokruszony gruz. Jeździły po tym wszystkie dostawy materiałów na budowę i sprawuje się bardzo dobrze. Na koniec budowy na to pójdzie jakieś wyrównanie i może kostka albo co innego jeszcze nie wiem. Kosztowało mnie to w marcu 2008 ze 2 tys w sumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 09.07.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Z gminą rozmawiałem i mam przyzwolenie na zrobienie tego we własnym zakresie, bo oni kasy na to na razie nie dadzą. Interesuje mnie materiał na utwardzenie, zeby był w miare estetyczny i spałniał zadanie. Kostke planuje zrobić później, jak bede miał juz doprowadzona kanalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 09.07.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 gruz z naczepy zrzucany szypą wychodzi najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malysmok 09.07.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 W zależności od podłoża wybrać troche tej gliny, wsypać gruz, tłuczeń (duży), ubić i na to dać piasek. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 09.07.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Z gminą rozmawiałem i mam przyzwolenie na zrobienie tego we własnym zakresie, bo oni kasy na to na razie nie dadzą. Interesuje mnie materiał na utwardzenie, zeby był w miare estetyczny i spałniał zadanie. Kostke planuje zrobić później, jak bede miał juz doprowadzona kanalizację. Może kliniec ? Ja dawałem takowy pod taras. 26m2 grubości 15cm weszło jakies 10m3. Do wysypania drogi potrzebował byś jakies 45m3 - 2,5tys zł. Przy czym nie było to standardowy kliniec tylko taki jak sie daje pod tory (brązowy) o uziarnieniu 0-40mm. Sam sie nad tym zastanawiam przy czym ja mam jakies 50mb drogi wewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 09.07.2009 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Może kliniec Chyba bedzie kliniec czy jak sie to fachowo nazywa. Juz wiem że trzeba dac kruszywo o ostrych kształtach, a nie żwir który jest obły, bo to sie lepiej ubija. Akurat niedaleko mojej działki zaczynają robić kostke i wysypali kilka wywrotek tego chyba klińca na podbudowe, jutro mam pogadac z szefem tej firmy o $$. Pracownik tejże firmy powiedział że tona kosztuje 40zł, a mi bedzie potrzeba około 20t. Do tego koparka na godzine, żeby zebrac wierzchnia warstwę gliny i wyrównać potem te kruszywo. Powinienem sie wyrobic w tysiaku, a może nawet taniej, bo drugi sąsiad z którym mam razem wjazd, chce sie dorzucic do interesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legros_pl 22.08.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Sa jakieś inne pomysły niskobudżetowe na taki podjazd, który wytrzyma wiele wiele lat? Może płyty drogowe z betonu zbrojonego drutami fi 10 i 12 . Jeśli ma to być wysoka jakość i trwały efekt to należałoby wyrównać teren i położyć takie na drogę dojazdową. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez legros_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 22.08.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Żwir się nie ubija! Żwir jest sypki i się nie klinuje. Dodatkowo glina będzie nadal nasiąkała wodą i ten żwir będzie się z nią mielił z czasem.Masz drogę ok 120 150m2, na którą potrzeba 4 patelnie klińca 0-31 to koszt ok 3000 z transportem.Do tego wybranie ok 20cm istniejącego podłoża (gliny) i wywóz. Jakiś 1200 i koparka z 800.Zagęszczarka 500kg jakieś 100zł i masz drogę, która wytrzym dłużej niż ta asfaltowa. Koszt tony klińca to 25zł. Zagęszczony kliniec tworzy powierzchnię niemal nie przepuszczającą wody. Robi się na nim jakby "lustro" i woda spływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maczek44 12.11.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Tańszą alternatywą będzie wysypanie klinu lub gruzu i utwardzenie tego podłoża. Wszystko zależy jaką kwotę chcesz na ten cel przeznaczyć. Moim zdaniem o wiele lepszą opcją jest położenie płyt ażurowych [spam] które są znacznie tańsze od kostki i wyglądają bardziej estetycznie... Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenistravel 12.11.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Osobiście żwir, znaczy się widziałem jak to robi sąsiad , chwali sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts