Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym można przemalować takie drzwi?

jean70

Recommended Posts

ja malowałam pędzlem ale tak jak pisałam z białego na brąz i chodziło mi o to żeby były podobne do drzwi w okleinie dąb, dlatego wskazane było nie pokrycie ich idealnie, ale jak w karcie technicznej jest napisane jest to lakier kryjący. Jeśli kupicie tą farbę to proponuję zrobić próbę na mniej widocznym miejscu np przy zawiasach

co do przygotowania do lakierowania ta tak:

1. przetrzec papierem gradacja 220 lub gabka scierna , kupisz w marketach sklepie z farbami.

Przetarcie polega na rownomiernym zmatowieniu , tak by pod reka byla jednolita struktura w dotyku.

Polecam gabke , zawsze latwiej przy zakamarkach bedzie.

a pozniej bardzo wazne wytrzec dokladnie plyl szmatka , ktora caly czas musi byc czysta. Wycierac dotad az bedzie idealnie czysta powierzchnia.

2. nakladasz podklad - moze byc to warstwa lakieru tego ktorym bedziesz malowac docelowo - z ta roznica ze powinien byc rozcieczony o jakies 30 % do lakieru koncowego.

3. znowu matowisz papier lub gabka i odpyilic szmatka.

4. lakier koncowy.

Nireaz trzeba zabieg powtorzyc z lakierem koncowym , az do uzyskania idealu:) taka jest technika w lakierniach natryskowych i tam gdzie recznie sie lakieruje. Moze wydaje sie to przesada jesli chodzi o ilosc warstw , ale jesli chce sie miec ideal niestety trzeba sie liczyc ze nalezy polozyc okolo 3 warstwy :) ale jak to sie mowi moze to juz moze zbocznie zawodowe:))))

Wazne by malowac na plasko i na stole , ktory jest umyty:) a podloga czysta :)

• 1 month później...