Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo ekologiczne?

endriu1

Recommended Posts

W miałem szambo z kręgów betonowych. No i zawaliło się :evil: Nie da się naprawić. Za bardzo osunęły się. Potrzebuję szybko rady, raczej potwierdzenia. Monter przyszedł i powiedział żeby te szambo wykopać i wstawić na jego miejsce ekologiczne. Albo druga opcja wykopać na wolnym terenie obok miejsce na takie szambo. Po zamontowaniu tamtego działać z tym. Konstrukcyjnie jest to możliwe. Mam z przodu domu wolne miejsce ta taką zabawę. Jaką wielkość dobrać na 5cio osobową rodzinę, gdzie docelowo za jakiś rok odejdzie jedna osoba (córka do własnego mieszkania)? Teraz co wy o tym sądzicie i czy macie jakieś kontakty do dobrych i tanich szamb?

Szambo dobiera się do ilośći członków rodziny czyli jedna osoba zużywa średnio 130-150 litrów na dobe,teraz pomnożyć ilość osób w domu.Na dzień dzisiejszy z tego co się orientuje to najtańsze jest betonowy zbiornik tylko z dojazdem wychodzi drogo bo do transportu jeszcze dochodzi dzwig żeby to rozładować i zamontować

a nie lepiej wykopac row na szerokosc szpadla na glebokosc 3 m i na dlugosc 5 m i potem to zalaz betonem a potem zrobic dno wysmarowac dysperbitem czy innym ustrojstwem i zrobic wieko czy moze zanim wybrac ziemnie zrobic wieko a potem robic dno ? i szambo jest gotowe

Beton też dobry pomysł. Miałem bardzo podobny problem. W końcu zmieniłem na szambo z laminatu, czy jakoś tak, dokładnie taki i od tego producenta http://www.lamex.home.pl/zabawki/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=16&Itemid=36

Co do wielkości to mi mówili, że liczbę osób mnożę przez 3mł i mniej więcej wychodzi ile miesiecznie będzie. Wielkość szamba zależy co jaki czas będziesz zamawiał szambiarkę.

Co do szamb ekologicznych, też mogą być ekologiczne betonowe.