dziubek25077 09.07.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 WItamChciałem zapytać po jakim czasie od zalania można by rozszalować słupy i wieńce???Strop wraz 6 podciągami 12 słupami i wieńcami zalewalem w poinedziałek, czyli 6 lipca, martwie sie o jedną rzecz, czy słupy dolały sie dokładnie, bo z początku beton był ciut za gęsty dopiero po chwili kolo gruchy dolał ciut wody i było lepiej, a dodam że nie miałem wibratora bo wcześniejsze słupy od piwnicy dolewały sie elegancko, z tym że teraz zamówiłem B-25 i było słonecznie i ciepło.Tak że wracając do pytanka po tygoniu można już rozszalować same słupy i wieniec??Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.07.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 monolit? zresztą wieńce można i na drugi dzieńsłupy i podciągi jak najdłużej, jak nie jesteś pewien jak się zalały to min 2 tygodnietym bardziej, że będą pewnie zaraz obciążanea nawet po rozszalowaniu proponowałbym podciągi jeszcze na jakiś czas podeprzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 09.07.2009 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 monolit? zresztą wieńce można i na drugi dzień słupy i podciągi jak najdłużej, jak nie jesteś pewien jak się zalały to min 2 tygodnie tym bardziej, że będą pewnie zaraz obciążane a nawet po rozszalowaniu proponowałbym podciągi jeszcze na jakiś czas podeprzeć Tak tak, monolit, mam dom 106 m2 a konstrukcja tak mocarna że głowa boli (6 ton stali ) Teraz robie tydzień przerwy zanim zaczne murować ścianke kolankową i szczyty, z podciągami i płytą napewno nie bede sie spieszył, spokojnie zostawie je na 6 tygodni nawet choć kiero twierdzi że po 28 dniach i tak beton jak ma uzyskać swoją wytrzymałość to i tak uzyska. Ale dla "bezpieczności" faktycznie nie bede moze puki co tego zozbierał. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts