Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PO JAKIM CZASIE ROZSZALOWAĆ SŁUPY i WIEŃCE ??

Recommended Posts

WItam

Chciałem zapytać po jakim czasie od zalania można by rozszalować słupy i wieńce???

Strop wraz 6 podciągami 12 słupami i wieńcami zalewalem w poinedziałek, czyli 6 lipca, martwie sie o jedną rzecz, czy słupy dolały sie dokładnie, bo z początku beton był ciut za gęsty dopiero po chwili kolo gruchy dolał ciut wody i było lepiej, a dodam że nie miałem wibratora bo wcześniejsze słupy od piwnicy dolewały sie elegancko, z tym że teraz zamówiłem B-25 i było słonecznie i ciepło.

Tak że wracając do pytanka po tygoniu można już rozszalować same słupy i wieniec??

Pozdro !!!

monolit?

zresztą wieńce można i na drugi dzień

słupy i podciągi jak najdłużej, jak nie jesteś pewien jak się zalały to min 2 tygodnie

tym bardziej, że będą pewnie zaraz obciążane

a nawet po rozszalowaniu proponowałbym podciągi jeszcze na jakiś czas podeprzeć

monolit?

zresztą wieńce można i na drugi dzień

słupy i podciągi jak najdłużej, jak nie jesteś pewien jak się zalały to min 2 tygodnie

tym bardziej, że będą pewnie zaraz obciążane

a nawet po rozszalowaniu proponowałbym podciągi jeszcze na jakiś czas podeprzeć

Tak tak, monolit, mam dom 106 m2 a konstrukcja tak mocarna że głowa boli (6 ton stali :( )

Teraz robie tydzień przerwy zanim zaczne murować ścianke kolankową i szczyty, z podciągami i płytą napewno nie bede sie spieszył, spokojnie zostawie je na 6 tygodni nawet choć kiero twierdzi że po 28 dniach i tak beton jak ma uzyskać swoją wytrzymałość to i tak uzyska. Ale dla "bezpieczności" faktycznie nie bede moze puki co tego zozbierał.

Pozdro !!!