Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwór na drzwi "100"

Recommended Posts

Jakie wymiary powinny mieć otwory na drzwi "100"cm?

97-101cm, w zalezności od futryny.

Coś kolego ci się wymiary pomylały chyba że montujesz drzwi bez ościeżnicy?Ja robię otwór 112cm i jest dobrze.

Bla bla bla.

Taki otwór tylko dla niepełnosprawnych, chyba ze taki jesteś to ok.

Jakie wymiary powinny mieć otwory na drzwi "100"cm?

97-101cm, w zalezności od futryny.

Coś kolego ci się wymiary pomylały chyba że montujesz drzwi bez ościeżnicy?Ja robię otwór 112cm i jest dobrze.

Bla bla bla.

Taki otwór tylko dla niepełnosprawnych, chyba ze taki jesteś to ok.[/quote

niepełnosprawny to może jesteś sam bo piszesz takie bzdury.Drzwi mają mieć 100 cm a ty proponujesz otwór 97 cm!Kolego pojęcia nie masz o montażu drzwi więc nie wciskaj ludziom ciemnoty!

• 3 weeks później...

a nikt tu nie napisał zy chodzi o drzwi zewnętrzne czy wewnętrzne?

Na ogół drzwi "100" we wnętrzach to specjalne wymagania (i wykonanie na zamówienie) i potrzeba na nie otwór ok 110cm.

Dla drzwi zewnętrzych podobnie. Z tym że oscieznica drewniana będzie miała zwykle ok 110 po zewnętrznej -czyli potrzeba ok 112cm otworu..

Przy ościeznicach metalowych bywa różnie, bo często mają one kształt niesymetryczny, kątowy i często mieszczą się w otwór węższy.

110 będzie dobrze.

finlandia - dlaczego na specjalne zamówienie? Ja mam chyba troje takich i nie było z zakupem problemu (porta)

haha, no to trafiłeś na wyjątek.

Tzn. zwykle za "setki" wewnętrzne trzeba coś dopłacić - o ile w danej firmie da się to zrobić a w Porcie to chyba ok 50zł.

A w drzwiach zewnętrznych - "100' (czyli 110cm) robi niewiele firm, chociaz ja mam ten komfort że sprzedaję jedną firmę dla której to nadal typowe drzwi i cena jest bez zmian.

Sprawdź szerokość drzwi i zostaw około10-15cm więcej.

Ja dodalem 10, drzwi przyszły później i ciąłem ściany tarczą po ostatnim malowaniu... :evil:

Fux, znów trafiło że muszę skomentować Twoją właśnie wypowiedź.

Po zostawieniu 15cm więcej.. przyjdzie tynkarz który powie : Panie, tu są za duże otwory (albo za małe drzwi) i on nie wie jak to ma zatynkować takie dziury. Tzn. wie, ale sugeruje że to będzie musiało więcej kosztować..