Gość zen 01.12.2003 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Witam ! Czy można z jednej anteny odbierać programy telewizyjne niemieckie i polskie. Myślę tu o analogowych antenach z zasilaczem. Czy trzeba po prostu kupić 2. A jeżeli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to proszę o radę. Zamierzam wymienić antenę zwykłą która ma wbudowany wzmacniacz antenowy. Podejrzewam iż jest już zepsuty, prawodopodobnie rdza go zjada. Zapomniałem dodać iż jestem mieszkańcem Szczecina. Pozdrawiam - Zenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 01.12.2003 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Tu trochę było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 02.12.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 To za obszerne pytanie. Przede wszystkim kierunek. Czy wszystkie nadajniki nadają z tego samego kierunku ? Jeśli są do tego stosunkowo blisko to sprawa jest prostsza. Można zastosować antenę szerokopasmową np. siatkową lub logarytmiczną o średnim zysku energetycznym. Antena pokryje wtedy całe pasmo TV i odbierze każdy kanał telewizyjny. Standardy nadawania TV są prawie identyczne w Polsce i Niemczech. Jeśli natomiast nadajniki są w różnych stronach świata to trzeba używać wielu anten kierunkowych i zwrotnic. Anteny dalekiego zasięgu są antenami wybitnie kierunkowymi i mają mały kąt odbioru. Dlatego trzeba je zawsze precyzyjne ustawić w kierunku nadajnika. Zasięg fal TV można określić maxymalnie na ok 100 km. Długość fal telewizyjnych waha się od 3 m (najniższe kanały i radio zakres I i II) do ok. 30 cm (najwyższe kanały zakres V). Rozbudowana antena TV ma szerokość ok. 1/2 długości fali i długość kilku długości fali. Nie ma niestety bardzo dobrych anten na całe pasmo. Jeśli antena ma odbierać stację z odległosći 100 km to tylko na IV i V paśmie TV. Stosując wtedy antenę o długości 2,5 do 3 m można złapać bez problemu tak daleki sygnał. Antena kierunkowe to najczęściej anteny typu Yagi. Kąt widzenia takiej anteny to 10-15 st. Najlepiej mieć mapę i nanieść na nią miejsce stacji nadawczych TV które chesz odbierać (miejsce nadajnków). Sprawdzić odległosć w km oraz kąt jaki obejmuje wszyskie stacje tak polskie jak i niemieckie. Jeśli uda się zmieścić wszystkie stacje w kącie np 30 st. to trzeba szukać anteny szerokopasmowej której kąt odbioru jest ok 30 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zen 02.12.2003 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Dzięki za cenną radę. Myślałem o antenie szerokopasmowej. Właściwie nie zależy mi wybitnie na jakiś tam programach niemieckich. Wolałbym bym mieć przede wszystkim polskie I II Polat i TV Szczecin, natomiast niemieckie to obojętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zen 02.12.2003 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Dzięki za cenną radę. Myślałem o antenie szerokopasmowej. Właściwie nie zależy mi wybitnie na jakiś tam programach niemieckich. Wolałbym bym mieć przede wszystkim polskie I II Polat i TV Szczecin, natomiast niemieckie to obojętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wawi 05.12.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 idź do sklepu z antenami i każ sobie zademonstrować działanie anteny aktywnej ( ze wzmacniaczem). Jeżeli nie moga zademonstrowac idź do innego sklepu. Antena aktywna przy produkcji nie daje identycznych powtarzalnych parametrów i jeżeli możesz to powybrzydzaj i wybież najlepszą. Sugeruj sie najsłabszymi stacjami, bo dla silnych rozrzuty parametrów są nieistotne. Zauważ że uczciwi producenci piszą że wzmocnienie wbudowanego wzmacniacza min x dB. I to oni gwarantują, a poszczególne egzemplarze moga mieć to prawdziwe minimum duuuuuużo inne, im czulszy wzmacniacz tym lepiej odbiera słabe sygnały. Kształt anteny w takim przypadku jak Twój raczej nie ma znaczenia wząniejsze abyś nie zainstalował anteny zasłoniętej np dużym bliskim budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2003 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Zen, W Szczecinie powinieneś odbierać:z Kołowa tj. z kierunku południowego:TVP1 - w kanale 12, TVP2 - 30, TVP3 - 38 i Polsat - 48. z ulicy Transportowej (z zachodu) - TVN w kanale 36, z placu Rodła z małą mocą TV4 (czyli Polsat2) w kanale 7 (uwaga z nietypową polaryzacją pionową) i w kanale 25 lokalną telewizję BRYZA, która prawdopodobnie powiela Polsat2. Z niemieckich stacji możesz namierzać się na zachód na Helptenberg - kanały 22, 37 i 52 oraz na południowy zachód na Angermunde - kanał 24. Z tym, że Niemcy lada chwila przełączą się na cyfrówkę tak jak już to zrobili w Berlinie i bez specjalnej przystawki nic nie odbierzesz. Wzmacniacz antenowy może pomóc jeśli słaby sygnał dochodzi niezakłócony. Inaczej wzmacnia się zarówno sygnał uzyteczny jak i zakłocający i nie ma poprawy. Tak więc w Twoim przypadku powinieneś mieć kilka anten:dwie ustawione na południe: jedną dla kanału 12 i drugą szerokopasmowwą dla pozostałych kanałów 30, 38 i 48. jedną podobną szerokopasmową na zachód (TVN i Niemcy)oraz osobną na na kanał 7 z polaryzacją pionową i być może jeszcze jedną na BRYZę jeśli to inny kierunek niż pozostałe. Wzmacniacz wydaje mi się zbędny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 05.12.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Ten gość wyżej to ja, nie zalogowało mnie. Specjalne pozdrowienia dla Krispl'a, fachowca z branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts