Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bidet z deską czy bez?

skibusia

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam się jakie są różnice pomiędzy bidetami bez deski a bidetami z deską do siedzenia w praktyce (nie chodzi mi o deskę z funkcją bidetu)? Czy ktoś użytkuje obydwie i mógłby je jakoś porównać?

A czy ta deska na bidecie to na pewno do siedzenia? Sądziłam, że to jest tylko klapa do przykrywania (nie wiadomo po co, może żeby ładnie wyglądało do pary z klozetem)

http://www.roca.pl/roca-grupa-deski-wc-i-pokrywy-bidetowe/89

Sądziłam, że to jest tylko klapa do przykrywania (nie wiadomo po co, może żeby ładnie wyglądało do pary z klozetem)

Też mi się tak wydaje i nigdy nie wpadłabym na pomysł, że może mieć jakąś inną funkcję niż estetyczną - uważam, że wtedy "zestaw" wygląda ładniej, symetryczniej (choć ja akurat mam bidet bez klapy) ;)

Ja mam nie klapę, ale deskę nakładaną na bidet na której się siada (taka nałożona na obrzeże, bez żadnych zawiasów). Jest przyjemniej użytkować taki bidet - nie jest zimno w pupę i nie ślisko. W drugiej łazience mam bidet "bez niczego' i komfort użytkowania zdecydowanie gorszy. Klapa moim zdaniem bez sensu. W końcu bidet to badrziej umywalka niż kibel i zamykać go nie ma powodu.

Ja mam nie klapę, ale deskę nakładaną na bidet na której się siada (taka nałożona na obrzeże, bez żadnych zawiasów). Jest przyjemniej użytkować taki bidet - nie jest zimno w pupę i nie ślisko. W drugiej łazience mam bidet "bez niczego' i komfort użytkowania zdecydowanie gorszy. Klapa moim zdaniem bez sensu. W końcu bidet to badrziej umywalka niż kibel i zamykać go nie ma powodu.

Twoje ostatnie zdanie jest dość dyskusyjne... ;)

A jakiej firmy masz ten bidet z deską?

mam w łazience bidet z deską oraz z klapą- Hybner (dośc tani). O wiele wygodniejszy niż poprzednio używana Roca z klapą tylko.

Bidet bez klapy nie wchodzi dla mnie w grę, kwestia deski- do zastanowienia. Stosunkowo mało jest modeli z deską i klapą.

W mojej łazience wszystko musi być zakryte-mąż mia fenomenalny pisuar z estetyczna klapką, którego zazdroszcza mu znajomi

Witam,

Deska do bidetu nie jest praktyczna. Podczas używania najczęściej sie rusza bo przecież najczę ściej jest nakładana na bidet. Może być na zawiasach albo specjalnych bolcach ale zawiasy są brzydkie w bidecie a bolce to dziruy w ceramice robione na stałe. Generalnie nie polecam ani siedzisk ani desek, pokryć itp. Jeśli ktoś musi mieć deskę do bidetu to już problem z innej dziedziny :o

• 4 months później...
Mam to szczęście, że mieszkam w mieście, gdzie i Hybner i Aquaform mają swoją produkcję, dlatego znam te marki. Hybner, choć tani to robi naprawdę świętną ceramikę łazienkową. Dla przykładu mamy w domu umywalkę Koła a w firmie Hybnera i ta H. jest o wiele lepsza jeśli chodzi o utrzymanie porządku, a raczej o to, że do h. brud się nie czepia, a do koła jakoś dziwnie tak i non stop musimy ją czyścić. WC od hybnera też mamy i spisuje się rewelacyjne (też w miejscu pracy - przy domu). Ja mogę szczerze polecić.