Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdy kończy się PnB

dorkaK

Recommended Posts

Ponawiam swoje pytanie odnośnie PnB. Jak narazie nie możemy zacząć budowy naszego wymarzonego domku 'Godziwy",a pozwolenie kończy się w listopadzie.Czy musimy od nowa składać wszystkie papiery na odnowienie? Za udzielenie odpowiedzi z góry dziękuję. Serdecznie wszystkich pozdrawiam! :-?

przed liściopadem

znajdź szeryfa i go zgłoś, zawiadom o zamiarze rozpoczęcia inwestycji

znajdź geodetę i niech zrobi wpis

szeryf niech zrobi wpis o rozpoczęciu robót

ogródź, postaw tablicę i machnij raz łopatą

i na dwa lata spokój

albo wystąp o przedłużenie decyzji

Sam tak dokładnie zrobiłem. Pierwszy wpis w dzienniku - przygotowanie placu budowy - usunięcie roślinności, ogrodzenie czy coś tam takiego... kierownik będzie wiedział co wpisać.

Jak już będziesz mieć "finalnego" kierownika budowy (a może zostanie ten sam) to nie ma problemu go zmienić - bieżesz oświadczenie i zgłaszasz w inspektoracie.

Acha... posprawdzaj do kiedy masz wydane warunki przyłączy - u mnie np. wygasły warunki wpięcia do sieci wodociągowej i musiałem pojechać po pisemko i pieczątkę za 50 zł.

A co do przedłużenia decyzji to jak się dowiadywałem to trwa praktycznie tyle samo czasu co wydanie pozwolenia na budowę. I papiery praktycznie od nowa.

teraz to i 3 lata

przepis od tego roku

Art. 37. 1. (202) Decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata.

skoro kończy się w liściopadzie to oznacza stary przepis

geodeta to se może, to nie jest rozpoczęcie robót

o przystąpieniu do robót (w terminie 7 dni przed rozpoczęciem) informuje inwestor i załącza kwity szeryfa (nie geodety)

inaczej to se również może, tyle ile geodeta

teraz to i 3 lata

przepis od tego roku

Art. 37. 1. (202) Decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata.

skoro kończy się w liściopadzie to oznacza stary przepis

geodeta to se może, to nie jest rozpoczęcie robót

o przystąpieniu do robót (w terminie 7 dni przed rozpoczęciem) informuje inwestor i załącza kwity szeryfa (nie geodety)

inaczej to se również może, tyle ile geodeta

Uuuu - to już dawno w temacie nie jestem ...