Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wtrącać się w cudzą budowę

co zrobić z fuszerką na budowie obok  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. co zrobić z fuszerką na budowie obok

Recommended Posts

Wybacz Kris, ale z twojej wypowiedzi wynika, że jesteś ciarachem jak każdy budowlaniec - taką mam opinię i jak na razie żadna ekipa jej nie zmieniła. A to podśmiewanie się z "kapujących" sąsiadów - no proszę cię - argument jakiś taki mało konkretny jak dla mnie .... Ekipa budowlana jest i sobie pójdzie a sąsiad zostanie - jak ktoś woli ekipę niż sąsiada, to albo sam jest z "budowlanki", albo jakiś "inny" ... Ale to tak IMHO ... Może po prostu ja inna jestem ....

A w temacie - nadal twierdzę, że mówić. A jak się odważysz to daj nam znać jak się skończyła taka rozmowa :D

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem przeciwnikiem kablowania, wcześniej należy wybrać ekipę z polecenia, sprawdzoną do której można mieć zaufanie i problem znika :)

Wiem, ktoś zaraz napisze, że ciężko kogoś takiego znaleść, no cóż....

Co uważasz za kablowanie - jak ktoś pod Twoją nieobecność Cię okrada odstawiając lipę? - jeśli tak to gratuluję!

Jestem przeciwnikiem kablowania, wcześniej należy wybrać ekipę z polecenia, sprawdzoną do której można mieć zaufanie i problem znika :)

Wiem, ktoś zaraz napisze, że ciężko kogoś takiego znaleść, no cóż....

Co uważasz za kablowanie - jak ktoś pod Twoją nieobecność Cię okrada odstawiając lipę? - jeśli tak to gratuluję!

Odkąd pamiętam nie lubiłem " donosicieli ", czasem takie wtrącanie się sąsieckie drażni zarówno wykonawców jak i inwestorów, fajnie jak są czujni ( zwłaszcza podczas naszej nieobecności), "pilnują" naszych majątków, szczerze to doceniam i oczywiście zgadzam się z Tobą jeżeli chodzi o kradzieże, które niestwty mają miejsce na budowach, jeżeli chodzi o odstawianie tzw. lipy to powtarzam , należy brać tylko sprawdzone z polecenia ekipy

Tomek 70 .... ja wiem, ja wiem .... sama miałam elipę z polecenia której pilnować nie musiałam - wspaniałe górlaskie chopaki zresztą :wink: :p .

No ale niestety nie wszyscy mają tyle szczęścia :roll: .

Moja koleżanka w ostatniej chwili szukała , bo: kredyt załatwiony, wszystko czeka - a ekipa w ostatniej chwili odmówiła - do dziś mam wyrzuty sumienia, bo to ta moja ekipa była - za dużo robót nabrali w ubiegłym roku i komuś musieli odmówić :oops: . Niestety i takie sytuacje się zdarzają , a wtedy .... trza na szybko kogoś :roll: ..... i niestety często się okazuje że ekipa nietrafiona :roll: .

I w takiej właśnie sytuacji niezastąpieni są sąsiedzi :wink: :lol: .

Ja się wtrącałem - pisałem o tym w swoim dzienniku :

Ze swoimi budowami ruszyli też moi sąsiedzi.

Jednego wybawiłem ze sporych tarapatów.

Zauważyłem, że z wykopami pod ławy fundamentowe wysunął się ok. 4m poza nieprzekraczalną linię zabudowy. Czekało go co prawda zasypanie wykopów i wykonanie nowych oraz przesuwanie hałdy humusu, ale to chyba lepiej niż rozbieranie fundamentów. Okazało się, że gafę popełnił projektant. Po poprawkach ławy zostały wylane i teraz już stoją ścianki fundamentowe. Na tym etapie będą czekać do wiosny.

Ja już mieszkam, sąsiad dopiero dochodzi do dachu. Obiecał mi za tę pomoc dobrą wódkę ;). Ciekawe czy jeszcze pamięta (było ty prawie dwa lata temu).

Gdybym chciał mieć szpiega na mojej budowie w postaci sąsiada, to zwyczajnie bym go o to poprosił. Gorzej jak się taki przyzwyczai albo mu się spodoba i będzie chciał sobie wypełnić szpiegowską pustkę spowodowaną zakończeniem budowy, życiem osobistym. Oj gorzej!! Dlatego na dzień dobry pogoniłbym donosiciela na cztery wiatry.

Moi sąsiedzi zaglądali na moja budowę :) Ale jak mnie nie było :) Ekipa reagowała nerwowo jak obcy się kręcili, więc mnie informowali.

Żaden sąsiad jednak nie przyszedł z raportem :) Widać tylko podziawiać przychodzili. Jedynie listonosz doniósł, że w życiu takiej ekipy nie widział co nie pije i od świtu do nocy pracuje :)

Gdyby kilka miesięcy temu, któryś z sąsiadów powiedział mi, że to czy tamto jest nie tak -( w końcu ci ludzie juz wybudowali swoje domy)- oszczedziło by mi to wielu kłopotów.

Nie mam w zwyczaju "przeganiać" ludzi, którzy maja mi coś do powiedzenia, nawet jeśli to co słysze nie koniecznie mi się podoba.

Jedynym komentarzem jaki dotychczas usłyszałam od sąsiada - to gdy obecna ekipa weszła na budowę i stawiała wszystko od nowa powiedział

- "w końcu jakieś piony i poziomy ten dom ma" :roll:

nie mówię o nachalnym mędrkowaniu, ale zwrócenie uwagi na to co ewidentnie jest złe - ja traktowałabym jako chęć pomocy, a nie wścibstwo.

• 3 weeks później...
U mnie ma flaszkę sąsiad, który co zauważy...

cholera, mogłam takiego transparenta na płocie walnąć zawczasu :roll:

przy tej poprzdniej ekipie , to by Ci się kolejka dobrosąsiedzka ustawiła na dobrych kilka metrów ... nie wiem, czy warto by było ....tak na alkohol zbankrutować w przedbiegach :wink: :lol:

U mnie ma flaszkę sąsiad, który co zauważy...

cholera, mogłam takiego transparenta na płocie walnąć zawczasu :roll:

przy tej poprzdniej ekipie , to by Ci się kolejka dobrosąsiedzka ustawiła na dobrych kilka metrów ... nie wiem, czy warto by było ....tak na alkohol zbankrutować w przedbiegach :wink: :lol:

Kochana, nawet jakbym za połowe kwoty, która przez tego partacza straciłam, kupiła wódkę , to sąsiedzi, do dzis chodziliby pijani :lol:

Nie wtrącać się o ile budowla nie zagraża bezpośrednio nam, to znaczy nie zawali się na nasz ogródek ;)

a sąsiada lub jego dzieci niech zabije, a co mi tam - nie ?? :o :o przecież widziałem jak wyjmowali zbrojenie z wieńca, ale co mnie to obchodzi, nie moja sprawa :roll:

Mój ogródek jest bezpieczny

:roll: :roll: :roll:

Nie wtrącać się o ile budowla nie zagraża bezpośrednio nam, to znaczy nie zawali się na nasz ogródek ;)

a sąsiada lub jego dzieci niech zabije, a co mi tam - nie ?? :o :o przecież widziałem jak wyjmowali zbrojenie z wieńca, ale co mnie to obchodzi, nie moja sprawa :roll:

Mój ogródek jest bezpieczn

:roll: :roll: :roll:

Bardzo obrazowo - może to zmieni podejście do tego tematu.