Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M60 W BLASKU KSIĘŻYCA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chcesz takiego małego domku, to rozkład wydaje się bardzo sensowny: oddzielnie część sypialna, nienajmniejsza łazienka, zaraz obok niej kotłownia w której można zrobić pralnię, otwarte pomieszczenia "salonowe" :wink:

Jednak jako że jestem zwolenniczką trochę większych domów, to myślę że czasem można się zastanowić, czy lekkie powiększenie wygeneruje faktycznie jakieś istotne koszty. Wydaje mi się, że kuchnia 9mkw i salon 23mkw to naprawdę jest mało i możesz potem żałować :oops: a wygląda na to, że bardzo łatwo jest je powiększyć przesuwając ścianę szczytową o powiedzmy 1m chociaż - nie naruszasz konstrukcji dachu, tylko po prostu ją wydłużasz i płacisz troszkę więcej za te parę pustaków/styro + dodatkowa krokiew pewnie wyjdzie i trochę więcej pokrycia dachowego. A szersza kuchnia przy układzie w "L" na pewno będzie i ładniejsza i wygodniejsza. I masz wtedy, tak licząc na palcach, dodatkowe 11mkw, czyli powiedzmy salon nie 23 tylko 30 i kuchnia nie 9 tylko 11 i to już zaczyna mieć sens :D

No chyba że działka za wąska na takie manewry... Decyzja należy do Ciebie 8)

PS Jest całe mnóstwo ludzi na forum, którzy chcą i budują małe domki :p

Dorcia IQ!!! już myślałam nad małym powiększeniem ale dla uzyskania kwadratu w salonie i postawienia stołu pomiedzy kuchnia a salonikiem ot taka mini jadalnia, kuchnię mam 9 m w bloku dodam jak na blok to podobno duża i nawet nie tęsknie za większą. Mały dom to tak z lenistwa :wink: kto będzie w nim sprzątłl a i utrzymanie z niewielkiej pensyjki urzędaska byłoby nielada wyzwaniem :lol: dzieci pofruną a ja będę siedziała sobie na tym ładnym tarasie i piła grzane wino :D

Dzięki za opinę po głębokich przemyśleniach stwierdzam, że ten metr w bok może dużo zmienić a miejsce na to sie jeszcze znajdzie, jak nie wpadnie mi jakiś inny domek to chyba zostaniemy przy blasku ......

• 9 months później...
  • 4 months później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...
Witam, jestem na etapie zbierania papierków do pozwolenia na budowę. Wybrałam domek "w blasku księżyca, jest prosty, nie duży i śliczny. Czy może Pani napisać coś o budowie swojego domku? A może ma Pani jakieś zdjęcia? Serdecznie pozdrawiam. Helusia

Witam, jestem na etapie zbierania papierków do pozwolenia na budowę. Wybrałam domek "w blasku księżyca, jest prosty, nie duży i śliczny. Czy może Pan napisać coś o budowie swojego domku? A może ma Pan jakieś zdjęcia? Serdecznie pozdrawiam. Helusia

• 3 weeks później...

Witam serdecznie . Domek jest super . Teraz kładziemy dachówke i zamawiamy okna. Fotki moge przesłac na maila. Pozdrawiam

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Będę bardzo wdzięczna za fotki, dużo fotek.

mój mail [email protected]

Serdecznie pozdrawiam,

Anna Kraus