Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny - kiedy warto ?

Malobert

Recommended Posts

Mam 2 alternatywy ekogorszek lub GAZ50 (rura z gazem przy płocie).

Mam sporą powierzchnię do ogrzania. Charakter budynku powoduje, że raczej nie mam gdzie upchnąć podłogówki, będą raczej tylko kaloryfery.

W przypadku wybrania opcji: GAZ warto mi kupować kocioł kondensacyjny ? czy kupić zwykły kocioł gazowy, zapewne dużo tańszy... ?

To zależy jaka będzie instalacja odbiorcza. jeśli zaprojektujesz niskotemperaturową, to jest sens brać kondensat. Jeśli będzie grzała ponad 55 st. to kompletnie bez sensu, bo i tak kondensacja nie zachodzi w takiej temperaturze.

Im niższa temperatura powrotu tym lepiej.

To zależy jaka będzie instalacja odbiorcza. jeśli zaprojektujesz niskotemperaturową, to jest sens brać kondensat. Jeśli będzie grzała ponad 55 st. to kompletnie bez sensu, bo i tak kondensacja nie zachodzi w takiej temperaturze.

Czyli jak rozumiem kondensat bez sensu, bo woda w kaloryferach ma więcej niż 55 stopni.... ?

Woda na powrocie z kaloryferów, mówiac dokładnie. Kondensacja tym lepiej zachodzi, im zimniejszy jest wymiennik (to oczywiste chyba). Powyzej 55 wlasciwie nie zachodzi. Kaloryfery są zazwyczaj liczone na 65/55 (jeśli w ogóle są liczone).

Najlepiej zrobić podłogówke wszedzie na parametrach np. 45/35.

Tak jak ja :D

Czyli jak rozumiem kondensat bez sensu, bo woda w kaloryferach ma więcej niż 55 stopni.... ?

Niestety to nie takie proste. O ile należy zawyżyć koszty inwestycji to jeszcze w miarę jasne, ale ile się zaoszczędzi to już nie. jest ktoś w stanie przewidzieć jaka temperatura będzie wody w Twoich grzejnikach w najbliższych zimach? Nie sądzę.

więc tak czy nie ? sorry ale jestem laikiem w dziedzinie kondensacji

Czegoś tu nie rozumiem. Ale poczekam. :o

Panowie, a od czego zależy temperatura powrotu wody z grzejników ?

Co ma piernik do wiatraka ?

LINK - na tym forum w temacie kondensacji zostało powiedziane już chyba wszystko - więc w skrócie - prościutko ze stajni Viessmanna - trochę teorii ...

więc tak czy nie ? sorry ale jestem laikiem w dziedzinie kondensacji

Nie ma prostej odpowiedzi. Sporą część zimy kocioł ten powinien kondensować, ale ile na tym zaoszczędzisz nikt nie odpowie.

czyli coś tam bedzie kondensować... taką odpowiedz chcialem uzyskać, buy gdyby miało nic nie kondensować to nie ma sensu o tym nawet rozmyslać.

Ze swojej strony mogę dodać, że kotłownia u mnie jest na skraju budynku, wiec woda ma daleką drogę powrotu.

Teraz pytanie ile trzeba dopłacić takiemu przeciętnemu kotłowi, aby mógł się nazywać kondensatem, czy to jest kwestia kilkuset złotych (nie ma się czego zastanawiać) czy wielu tysięcy...

czyli coś tam bedzie kondensować... taką odpowiedz chcialem uzyskać, buy gdyby miało nic nie kondensować to nie ma sensu o tym nawet rozmyslać.

Cośtam będzie, sęk w tym, żeby jak najwięcej. Ilość odzyskanej energii skaluje się liniowo (odwrotnie proporcjonalnie) do temperatury powrotu.

Ze swojej strony mogę dodać, że kotłownia u mnie jest na skraju budynku, wiec woda ma daleką drogę powrotu.

:lol: To nie tak działa :D

Teraz pytanie ile trzeba dopłacić takiemu przeciętnemu kotłowi, aby mógł się nazywać kondensatem, czy to jest kwestia kilkuset złotych (nie ma się czego zastanawiać) czy wielu tysięcy...

Patrz wyżej. To zależy głównie, czy chcesz mieć piec "dla Państwa" (czyli Vie..mann), czy dla normalnych ludzi :)

pablitoo Bardzo dobre to opracowanie - faktycznie zamiast wywodów trzeba dawać ten link. Może gdzieś przykleić?

Niestety, a może stety centralne centralne należy projektować.

Spora powierzchnia do ogrzania, to i koszty duże . Jak koszty duże to i oszczędności mogą być znaczne . Szybko wrócą się wydatki na kocioł kondensacyjny.

Jeszcze wymiennik na cwu. :o

Naprawdę należy się zastanowić. :wink: