Gość 02.12.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Kochani pomóżcie !! Nie mam doczynienia z tym na codzień, a mianowicie: Mam zamiar kupić drzewo z lasu od leśniczego w postaci bali , żeby go później przerobić na deski do podłóg. Mam dylemat: jak przelicza się drzewo / okrągłe/ w metrach szesciennych na kwadratowe ? Ile muszę kupić bali o średnicy 30 cm , żeby pokryć powierzchnię 70 m 2 ??? I na odwrót: np. 5m3 - to ile z tego wyjdzie m2 , jesli deski mają miec grubość 1 cala ? Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 02.12.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Kochani pomóżcie !! Nie mam doczynienia z tym na codzień, a mianowicie: Mam zamiar kupić drzewo z lasu od leśniczego w postaci bali , żeby go później przerobić na deski do podłóg. Mam dylemat: jak przelicza się drzewo / okrągłe/ w metrach szesciennych na kwadratowe ? Ile muszę kupić bali o średnicy 30 cm , żeby pokryć powierzchnię 70 m 2 ??? I na odwrót: np. 5m3 - to ile z tego wyjdzie m2 , jesli deski mają miec grubość 1 cala ? Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Jesli bedziesz kupowal drewno to zmierz przede wszystkim srednice. Deska najczesciej ma okolo 12..14cm szerokosci (chyba ze chcesz inna - im wyzsza tym wiecej bedziesz mial odpadow i wiecej trzeba kupic drewna). Grubosc desek to okolo 3cm. Na 70m˛ potrzebujesz wiec 2,1 mł desek. Przy zalozeniu ze uda ci sie wybrac odpowiednia srednice do szerokosci desek to odpadu bedzie okolo 30..40%. Zatem musisz kupic okolo 3,5..4mł drewna. Jakie drewno wybrales i za ile ? Mnie tez czeka zakup i chcialbym kupic jeszcze w tym miesiacu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Ja wybrałem drzewo - sosna. Dużego wyboru drwna u mnie raczej nie ma. Ceny wahają się od 200złm3 do 600zł m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts