limak 10.07.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Zacznę tak: nigdy nie miałem stojącej wody u siebie na działce ani przed ogrodzeniem, szczególnie przed wejściem/wjazdem. Budowałem sie jako 1-szy w tym obszarze, kostkę na działce ułożyłem na poziomie drogi (gruntowa-bez kanalizacjiściekowej), która sąsiaduje z moją działką. Swojego terenu nie podnosiłem bo ponoć to niedozwolone. Działka po 2-ej stronie drogi leżała nieco niżej, był to mały spadek ale woda nigdy nie stała u mnie, choć ja nie widziałem żeby stała również na tamtej działce. Do czasu kiedy zaczął się budować sąsiad naprzeciwko, który najpierw podniósł sobie teren powyżej mojego, a poźniej postawił ogrodzenie przy tej samej drodze jeszcze wyżej kształtując spadek w moją stronę. Finał tego jest taki, że jak popada deszcz całą woda skupia się u mnie przed wejściem. Tego miejsca nie mogę już podnieść bo nie dam rady podnieść kostki, która jest już u mnie na działce. Moje prośby do sąsiada kończą się odpowiedzią typu "a co miała do mnie spływać?" lub "wyluzuj". Dzisiaj spadek został jeszcze podniesiony żwirem ok 20-30cm !!! bo niby porządkuje sobie przed ogrodzeniem. Proszę poradźcie jakie kroki poczynić, aby przywrócić dawny stan, czyli żeby ta woda do mnie nie spływała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.07.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Poślij ją do sąsiada na po 2-ej stronie. Myślę, że Sam znasz odpowiedź tylko się jej boisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 10.07.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 właśnie najgorzej jest z sąsiadami. Jak się trafi taki typ, to co? Z widłami na niego?Tak by wypadało, bo chwasty powinno się wyrywać. Ale z drugiej strony iść siedzieć za takie gówno?Zostaje tylko zgłosić odpowiednim służbą, nie wiem do PNB lub inne? Albo droga cywilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.07.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 a nie możesz zrobić sobie od drogi ogrodzenia z murkiem 30cm? i niech sobie woda drogą płynie ale nie do Ciebiea swoją droga to co się dziwicie: czemu ten zza drogi ma przyjmować czyjąś wodę? płynęło do niego to sobie postawił ogrodzenie i podsypał, ktoś z was (nas) zrobiłby inaczej? kij zawsze ma dwa końce, a każdy o swoją doopę dba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limak 10.07.2009 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Poślij ją do sąsiada na po 2-ej stronie. Myślę, że Sam znasz odpowiedź tylko się jej boisz ? Sęk w tym, że nie znam. Powiedziałem mu, że zrobię to samo, czyli zepchnę to do niego to mi odpowiedział, że nie wygram bo on i tak ma wyżej Ale tak naprawdę to nie mogę tego zepchnąć nigdzie bo jak podniosę teren przed moim wjazdem to będzie to wyżej od poziomu kostki, którą mam na działce, a taki schodek byłby kiepskim rozwiązaniem. Z gościem "całować" się nie muszę, ale po sądach też nie zamierzam ganiać. Szukam jakiejś rady jak z tego wybrnąć, do kogo się zwrócić. Czy podnoszenie terenu jest tak naprawdę dozwolone, czy gmina może w jakiś sposób zareagować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limak 10.07.2009 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 a nie możesz zrobić sobie od drogi ogrodzenia z murkiem 30cm? i niech sobie woda drogą płynie ale nie do Ciebie a swoją droga to co się dziwicie: czemu ten zza drogi ma przyjmować czyjąś wodę? płynęło do niego to sobie postawił ogrodzenie i podsypał, ktoś z was (nas) zrobiłby inaczej? kij zawsze ma dwa końce, a każdy o swoją doopę dba... zrozumiałe jest, że ma prawo postawić ogrodzenie, ale już wyprofilowanie drogi aby ta woda spadała do mnie już niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.07.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 ale tez nie ma co się spodziewać ze zgodzi się na to aby twoja woda płynęła do niego a ta droga pomiedzy wami to w poziomie jest? nie można by drogą odprowadzić tych waszych wód? albo jakimś rowkiem wzdłuż drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.07.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 My w krakowskim zawsze mamy pod górkę, więc ze spadkiem nie ma problemu ale w Płocku? Tu mam coś ciekawego; http://www.bialystok.wsa.gov.pl/wybrane_orze/budow/1004_03.html A może to; http://www.abc.com.pl/problem/682/1 Ciekawe czy sąsiad ma posadowiny budynek zgodnie z planem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 13.07.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 14.07.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 http://forum.muratordom.pl/podniesienie-terenu-sprzeciw-sasiada,t102523.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 14.07.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Można wykonać drenać i odprowadzić wodę spływajacą z góry w kierunku drogi lub nieużytku. Może uda się dogadać z sąsiadem i wykonać drenaż przynajmniiej wspólnie. Domu on raczej nie zburzy i nie obniży terenu, ale powinien wykonać odwodnienie terenu, jeśli po budowie zmieniły się stosunki wodne tak, że stwarza to dla Ciebie uciążliwość.Nie tylko podniesienie terenu może spowodować zalewanie sąsiada - także samo zmniejszenie chłonności gleby ze względu na zabudowę. Dlatego woda deszczowa z połaci dachu powinna być odprowadzana oraz wody opadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts