Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year później...
Jak w temacie. Czy ktoś realizuje, zrealizował ten projekt? Jakie są Wasze doświadczenia?

W chwili obecnej adaptuję projekt i składam wniosek o pozwolenia na budowę.

Pozdrawiam każdego zet-owicza :)

te zapewne widziales:

http://www.z500.pl/projekt/z38/realizacje.html

tylko nie rób elewacji jednokolorowej jak ten z linku :)

• 6 months później...
  • 2 weeks później...

Ja też wybrałem Z38 w wersji murowanej + garaż po prawej stronie. Projekcik całkiem fajny, wydaje się stosunkowo prosty w realizacji. Powierzchniowo może nie jest zbyt duży ale jak się wychodzi z blokowiska to 110m2 wystarczy w zupełności :-)

Możesz w przybliżeniu chociaż określić na ile szacujesz kosztorys tego projektu ?

Jeśli masz już stan zamknięty - jak wygląda ilość światła w domu - czy te kilka okien wystarcza ? Montowałeś jakieś okna dachowe ? Zastanawia mnie oświetlenie schodów - dociera tam jakieś światło z okien czy trzeba robić jakiś świetlik ?

Ja wstępnie planowałem usunąć te francuskie 'balkony' i dać tam normalne okna, tak samo w części kuchennej dać okno, tylko zastanawiam się czy nie będzie zbyt ciemno.

Strop robiłeś lany czy Teriva ?

My dopiero jesteśmy w fazie formalności ... jak dobrze pójdzie to za trzy miesiące byłaby adaptacja projektu i piszemy o pozwolenie na budowę. Chcielibyśmy chociaż fundamenty w tym roku wylać.

My mamy stan surowy zamknięty, obecnie elektrycy walczą z mrozami i zakładają kolejne wiązki kabli. Nie montowaliśmy okien dachowych. Jedyne dodatkowe doświetlenie zrobiliśmy na schodach. Jest małe okienko (dam to na zdjęciach, nieco później, bo to zabawa z imageshack) ponad stropem, które doświetla zarówno parter jak i przedpokój na poddaszu.

Mimo to w budynku nie jest za ciemno. Kwestia wymiarów okien to już sprawa gustu. Nam taki kształt nie przeszkadza, a wręcz pasuje to do bryły budynku. Ale tu zawsze decyduje zdanie inwestora.

Strop robiliśmy jak w planie terriva. Jesteśmy zadowoleni. Nie wypowiadam się natomiast na wyższością tej czy innej techniki wykonania stropu.

Co do kosztów- na stan surowy zamknięty, w tym przyłączona kanalizacja i wodociąg do budynku kosztowało to nas 130 tys zł. Spokojnie trzeba liczyć drugie tyle, zwłaszcza, że nam podraża inwestycję ogrzewanie gazowe + kominek z płaszczem wodnym, no i podwyżka vat-u. Choć to ostatnie w końcu zrekompensuje się przez zwrot w skarbówce, ale na pierwszy rzut musisz te pieniądze wyłożyć z własnej kieszeni.

Edytowane przez zefirispka

Dzięki - właśnie o to mi chodziło. Żaden rysunek szczegółowy nie odda tego co zdjęcie :)

Co do ogrzewania to ja planuje piec dwufunkcyjny i kominek a jeśli się uda to chcę jeszcze wykorzystać prostą instalację z rekuperatorem do odzysku i pośredniej dystrybucji ciepła z kominka.

Widzę, że jednak trzeba doświetlić te schody - nie wiem czy będę mógł dać tam okienko - mam z tej strony 3m do granicy działki ... najwyżej dam jakieś luksfery.

Podoba mi się wysoka ściana kolankowa - można maksymalnie wykorzystać powierzchnie pomieszczeń.

Masz może jakieś rady i sugestie co ewentualnie powinniśmy zmienić w stosunku do wyjściowego projektu ?

• 4 months później...
Jak w temacie. Czy ktoś realizuje, zrealizował ten projekt? Jakie są Wasze doświadczenia?

W chwili obecnej adaptuję projekt i składam wniosek o pozwolenia na budowę.

Pozdrawiam każdego zet-owicza :)

Witam,

zastanawiam się nad tym projektem, chciał bym go zobaczyć na żywo, czy mogę prosić o adres/kontakt z Pana strony tel.609024338 z góry dziękuje.

• 1 year później...
Jestem również zainteresowany tym projektem. Jestem jednak ciekaw jaki wygląda zestawienie materiałów dla gazobetony, a jak dla ceramiki. Jeżeli byłaby taka możliwość to proszę o przesłanie zestawienia materiałów w jednej i drugiej technologii na adres [email protected] . Serdecznie dziękuję.

Z38 ze stropem Teriva + garaż 4mx8m - stawiałem z betonu komórkowego 24x24x59 ściany oraz 12x24x59 działówki na dole i w garażu (na poddaszu zabudowa lekka z płyt). Poszło 1120szt grubości 24 oraz około 400szt grubości 12 (część 12stek poszło płasko na ściany zewnętrzne. Wszsytko klejone na kleju do gazobetonu cienkowarstwowo - 56 worków 25kg.