Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY-Wyrzynarka

piotr1440928

Czy warto ją kupić?  

5 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto ją kupić?

Recommended Posts

Witam mam zamiar kupić wyrzynarke Bosch PST 700 PEL. Jestem zielony w tych sprawach i proszę was o sugestie a szczegulnie o złe strony tego sprzętu. Będe jej używał do układania paneli i cięcia 3cm desek.Cenię w sprzęcie niezawodność a cena do 400zł. Proszę was o szybką odpowiedź co o niej myślicie ponieważ jutro jade kupić sprzęt. A oto link do tego medelu.

http://www.bosch-do-it.pl/boptocs2-pl/Product.jsp;jsessionid=974925ED7D0E8672B102FEA622AB97DE.worker1?country=PL&lang=pl&division=hw&ccat_id=95250&object_id=14242

Tego modelu nie znam, używałem kilku dużo gorszych. Wymagały wprawy, aby utrzymać faktycznie prostą linię cięcia, prowadnice nie zdawały egzaminu. Przy grubym materiale brzeszczot miał tendencje do wyginania się. Jeśli nie musisz mieć na wczoraj, spróbuj pożyczyć gdzieś, popracować chwilę i dopiero podjąć decyzję o kupnie.

W każdym razie ja obecnie z wyżynarki korzystam bardzo sporadycznie i raczej jak mam do przycięcia coś mało istotnego, na przykład tymczasową podporę. Ale może wyższa klasa sprzętu, albo bardziej prawe :D ręce rozwiązałyby problem.

jak masz kupywac zielonego boscha to lepiej kup sobie jakas tania wyzynarke za 70 zl... ja kupilem taka z laserkiem (szerokosc promienia 4mm :)) wyrzynam juz 3 lata. trzeba miec troche wprawy w cieciu i wiedziec w ktora strone sciaga...

Jezeli chcesz precyzyjne narzedzie to przynajmniej niebieski bosch. ale do paneli to wystarczy ci jakas tania wyzynarka. tylko wybieraj takie co w miare wygladaja bo za 70 zl to mozna tez zabawke kupic..

Mam sporo sprzetu Boscha z zielonej serii. Uzywam ich od lat i nigdy mnie nic nie zawiodlo. Jezeli ktos potrzebuje sprzetu do zarobkowania, czyli zyje z tego co nim robi, to seria niebieska. Dla majsterkowiczow i sporadycznych prac w dom, czy w garazu to zielona w zupelnosci wystarczy. Sprzet tzw.no name za pare zlotych, no coz.......???? czasem mozna trafic na cos dobrego, ale czesciej to wtopa.

To jest oczywiscie tylko i wylacznie moje zdanie, jesli ktos ma inne zdanie nie ma sprawy nie bede sie spieral.

Hej,

jakiś czas temu kupiłem wyrzynarkę skila 600W (model 4580) i dosyć szybko ją oddałem do serwisu. Szybko wróciło, ale wada nadal występuje. Obecnie próbuję ją zwrócić.

Tak jak ktoś pisał - problemem jest prowadnica. Otóż trzymając w ręku mocno podstawę wyrzynarki jestem w stanie wyginać całą wyrzynarką tak plusminus 5-10 stopni. A wszystko przez to, że wyrzynarki mają regulację kąta cięcia...

Dotykałem już kilkanaście różnych wyrzynarek w marketach i wszędzie przeprowadzałem ten test. I powiem, że akurat ten model Boscha PST 700 PEL miał tę prowadnicę dosyć stabilną. Ale model 650 już gorszą. Ba, nawet makita miała gorszą (nie pamiętam modelu).

Jak dla mnie, to najlepiej by było aby wyrzynarka nie miała tej regulacji kąta cięcia :-)

Aha - wcześniej nie miałem doświadczenia z wyrzynarkami. Ciąłem płytę wiórową 18mm, odcinek 30cm. Pogięło strasznie :/ Ostatecznie poradziłem sobie cięciem odcinkami 2 cm, zmieniając co chwilę brzeszczot (aby stygł), na innej wyrzynarce - Boscha, też zielonej, która była dosyć stabilna.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

• 3 months później...

Witam ponownie, piszę trochę późno ponieważ chciałem sprawdzić sprzęt, wyjaśnić pewną sprawę i dopiero się wypowiedzieć. Ostatecznie kupiłem wyrzynarkę Gst 75be Professional (firmy Bosch niebieska edycja) i jestem z niej bardzo zadowolony. Sprzęt jest jak dotąd niezawodny i doskonale tnie nawet w 4mm blasze (Polecam ją wszystkim, jest naprawdę super). Mam też ciekawą informację dla kupujących sprzęt Boscha w Lublinie ( Centrum Bosch). Sprzedają oni swoje towary na allegro i to nawet o 80zł taniej. Opisze wam jak to odkryłem.

Poszedłem do sklepu i jeszcze się wahałem co do modelu. Na początku obejrzałem zielony model Boscha PST 700 PE a później poprosiłem o tą 75be, po dłuższej rozmowie z sprzedawcą wybrałem tą drugą. Sprzedawca schował zieloną i na bladzie została 75, wtedy odruchowo zapytałem o cenę i okazało się że zamiast 570 zł (ceny na allegro ) sprzedawca zażądał 650zł. Z początku stwierdziłem że chce mnie oszukać lecz ta cena widniała na półce!!!! Podzieliłem się z nim moim spostrzeżeniem, że jak to możliwe iż ten sam produkt jest sprzedawany z różnicą 80 zł? Pan z początku się zmieszał i poszedł zapytać się kolegi, po czym wrócił uśmiechnięty.

Przeprosił za niedopatrzenie i sprzedał mi ją o 80zł taniej. (Jeszcze chce podkreślić że, wyrzynarka przez cały czas zakupu leżała na stole. A przy zakupie dostałem oryginalną fakturę i 3lata gwarancji). Zaintrygowany tą sprawą zacząłem ją drążyć i sprawdziłem ceny innych produktów, poszedłem je porównać z cenami w sklepie i okazało się że, są droższe a cena wyrzynarki nadal się nie zmieniła!

Niewinem jak na jakiej zasadzie to działa i liczę że wy to wyjaśnicie.

Jednak radze wam przy zakupie upomnieć się o realną cenę produktu (podaną na allegro).

Dzięki za wszystkie podpowiedzi,

pozdrawiam wszystkich majsterkowiczów.