Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciaputkowe budowanie

Recommended Posts

Mój mąż, który decydował o wyglądzie naszego domu, dziś stwierdził, że jednak grafitowa dachówka to nie i może lepiej czerwona, jesteśmy tuż przed decyzją o dachówce, trzeba wybrać , zamówić i kupić, więc czas na zmiany jeszcze jest. Ja sie już przywiązałam do ciemnego dachu, ale jak trzeba będzie zmienić - czemu nie? Do projektu pasuje i grafitowa i czerwona.

7 kwietnia - godzina "0"

O 7:30 przyjechała ekipa , koparkowy i garaż blaszak. Zaraz potem przyjechało wielkie auto ze stalą, które się zakopało w naszym piachu, ale pan koparkowy je wydobył. Rzeczywiście okazało się, że budynek jest tak wytyczony, że ściana jest 3,5 m od granicy a w tej ścianie ma być okno z garażu i okno pokoju nad garażem - szybka narada telefoniczna z architektem - co robić . Podobno ta ściana nie jest równoległa do granicy tylko stoi pod skosem, więc miejsce gdzie jest okno będzie 4 metry. Jak nie - to kanał. Z drugiej strony uprawnieni fachowcy się podbili i architekt i geodeci, więc może będzie dobrze? Koparka pracowała 6 godzin, rujnacja działki jest już totalna. Od jutra idzie szalowanie.

Czwartek - pogoda ładna, nie pada. Ekipa szaluje, wybudowali sobie również prześliczny domek - sławojkę, bardzo profesjonalną. Inwestorzy natomiast przeprowadzili pierwsze rozmowy nt. dachu. Wycena na dachówkę czerwoną angobę z tondachu -16tys, romańska czerwona angoba z tondachu - 18 tys. z koramica czaerwona angoba harmonie neu 23 tys. z Rupp ceramiki ceglasta angoba - 27 tys.

Piątek - skończyli szalować, p. Grzegorz policzył ile trzeba cementu -musimy domówić ,( i dopłacić) będzie potrzeba 20 m3. Będzie brakować również desek szalunkowych, ale to dopiero do lania płyty. Cały czas myślę o dachu - chyba wybierzemy wersję najtańszą - czyli tondach. Szukałam po forum i w internecie nt. tej firmy, ale informacji jest mało, jest natomiast sporo negatywnych wypowiedzi na temat koramica. Dachówki z koramica i ruppceramiki są ładniejsze, bo mniejsze( 13 na m2) te z tondachu są większe ( 11,5 na m2), ale czy to widać patrząc z daleka? Chyba nie. Firma daje gwarancje na 30 lat, czyli tak samo jak pozostałe firmy. Cena 26 tys. na samą ceramikę , a gdzie rynny, obróbka blacharska, okna dachowe i takie tam inne - to chyba za dużo, choć kolor tej najdroższej najładniejszy. A tu budżetu trzeba pilnować. Ech życie....