dizzeeRascal 11.07.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Mam plyte indukcyjna o polach 14,5 / 18/ 18/ 21.Czy do takich pol musza byc garnki o tych samych srednicach ?Slyszalem ze jesli bedzie wieksza srednica garnka niz pola grzewczego to garnek poza polem grzewczym bedzie sie wychladzal.Czy to oznacza ze nie mozna stosowac wiekszych garnkow?Poza tym nie wiem czy inne plyty to maja ale widzialem jedna plyte ktora wylaczala sie jesli garnek byl o 10% wiekszy od pola grzewczego lub o 40% mniejszy od pola grzewczego.Czy przy mniejszym garnku pole nie zakryte tez bedzie grzac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 11.07.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Przepraszam, ale skoro już masz takową płytę, to kusi mnie napisać RTFM!!! - w tłumaczeniu pomijającym wulgaryzm - przeczytaj instrukcję!!!! A jak w niej nic nie ma, to po co ona jest???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizzeeRascal 13.07.2009 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 W instrukcji nic na ten temat nie pisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 13.07.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 No kurcze sorki - wydawało mi się, że to są informacje, które muszą być w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.07.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Większość płyt indukcyjnych ma zabezpieczenie podobne do tego co podałaś: wylaczala sie jesli garnek byl o 10% wiekszy od pola grzewczego lub o 40% mniejszy od pola grzewczego Różnica jest co najwyżej w tych procentach (choć zwykle nieduża). Nie wiem czy są płyty, które takiego zabezpieczenia nie mają, ale jeśli nawet, to należy ich raczej unikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 14.07.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 A co jesli plyta nie ma tak wyznaczonych pol grzewczych, a tylko tak jak ta ponizej? http://www.juka.pl/index.php?m=ZoomImage&produkt=4415&image=0 Mamy wlasnie taka plyte i w instrukcji jest napisane, ze garnek musi byc postwiony w taki sposob, zeby zaslanial srorek "+". Jezeli srodek"+" bedzie odsloniety pole sie nie wlaczy, a jezeli postawimy np.cos duzego i zaslonimy dwa"+" mozna wlaczyc dwa pola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.07.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Pozostaje wierzyć instrukcji... Chociaż jakieś ograniczenia tam też na pewno występują. A może jednak nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gogdi 14.07.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Jak na mojej płycie położę garnek dużo mniejszy niż pole to zaczyna ostrzegawczo pikać i się wyłącza, a jak położę dużo większy niż pole to grzeje normalnie, ale nie wiem czy równomiernie, Nie zauważyłam efektu wychładzania w każdym razie bo zawartość gara bulgocze równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 14.07.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Z tym ze bulgocze rowno to to sie zgadzam, sluszne spostrzezenie i tego trzeba sie trzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Paweł 14.07.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 w instrukcji naszej jest napisane, że garnczek powinien odpowiadać średnicy pola, jednak może być odrobinę większy niż pole, o mniejszym od pola napisano tyle, że podczas użytkowania występują straty energi. nie próbowałam, staram się do tego zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts