Greego 02.12.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Jak duży powinien być zasobnik hydrofora aby było optymalne zużycie prądu do pobierania wody - dom 250m2 z CO tradycyjnym i dwiema łazienkami. Czy zamówiony wstępnie przeze mnie zbiornik 160 l to nie jest zbyt dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 02.12.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 wydaje mi się że duuuży byłby lepszy dlaczego? pojemność zbiornika nie jest całkowicie wykorzystana dziele się tak bo sterownik reaguje na ciśnienie i tylko 1/3 no może 1/2 objetości jest objetością roboczą u Ciebie jakieś 60 l a co to jest 60 l wanna min 100 kran min 8l/min itd. z drugiej strony każde włączenie silnika to prąd rozruchu dużooo większy niż normalnie w trakcie pracy poza tym częstsze wlączanie to zmniejszona trwałość pompy ale duży zbiornik kosztuje i zajmuje dużo miejsca co wybrać ? myślę że jakieś 300- 400 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KOv 02.12.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Bez przesady nalezy podazac z z postepem. Mam zainstalowana pompe Grundfos tzw. MQ ktora pompuje wode w momencie odkrecenia kranu. Zajmuje miejsca tyle co 14 calowy telewizor i doskonale spelnia funkcje co normalny hydrofor, a nawet lepiej, w dodatku ma kupe zabezpieczen przed suchobiegiem itp. Koszt takiej inwestycji to ok 1400 zl. Korzystam z niej od 2 lat i narazie nie mam zadnego problemu. A co chyba najwazniejsze wiecznie masz czysta wode a nie jakas odstana przez kilka dni (zalezy oczywiscie ile jej zuzywasz dziennie - bo jezeli np 1000 l to 400 l na zasobnik bedzie ok Jedyny mankament to taki ze jak wylacza prad to nie masz w domu wody, ale z kolei w przypadku hydroforu bedziesz jej mial raptem np. 40 l wiecej - zawsze na herbate wystarczy POzdr. KOv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts