Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duży powinien być zasobnik hydrofora?

Recommended Posts

wydaje mi się że duuuży byłby lepszy dlaczego?

pojemność zbiornika nie jest całkowicie wykorzystana dziele się tak bo sterownik reaguje na ciśnienie i tylko 1/3 no może 1/2 objetości jest objetością roboczą u Ciebie jakieś 60 l

a co to jest 60 l wanna min 100 kran min 8l/min itd.

z drugiej strony każde włączenie silnika to prąd rozruchu dużooo większy niż normalnie w trakcie pracy

poza tym częstsze wlączanie to zmniejszona trwałość pompy

ale duży zbiornik kosztuje i zajmuje dużo miejsca

co wybrać ? :-? myślę że jakieś 300- 400 litrów

Gość KOv

Bez przesady nalezy podazac z z postepem. Mam zainstalowana pompe Grundfos tzw. MQ ktora pompuje wode w momencie odkrecenia kranu.

Zajmuje miejsca tyle co 14 calowy telewizor i doskonale spelnia funkcje co normalny hydrofor, a nawet lepiej, w dodatku ma kupe zabezpieczen przed suchobiegiem itp. Koszt takiej inwestycji to ok 1400 zl. Korzystam z niej od 2 lat i narazie nie mam zadnego problemu. A co chyba najwazniejsze wiecznie masz czysta wode a nie jakas odstana przez kilka dni (zalezy oczywiscie ile jej zuzywasz dziennie - bo jezeli np 1000 l to 400 l na zasobnik bedzie ok :)

Jedyny mankament to taki ze jak wylacza prad to nie masz w domu wody, ale z kolei w przypadku hydroforu bedziesz jej mial raptem np. 40 l wiecej - zawsze na herbate wystarczy :)

POzdr. KOv