daggulka 12.07.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Eehh te tynki cw. Ile to wytrzyma nim zacznie sie sypac 5 lat?. po czym wnosisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 12.07.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Heh a ja mam pobiałkowane całe poddasze a teraz chciałem kłaść gładź..jak przygotować ściany? Na pobiałkowane dać unigrunt i zabierać się za gładź?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedek76 12.07.2009 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Białkowanie ścian to rzeczywiście metoda z lamusa, zastanówcie się jak później będziecie chcieli wyszpachlować ściany..... wszystko trzeba będzie zdrapać, nie słyszałem żeby ktoś to jeszcze robił..... a ściany przecież maluje się wyłącznie na suchych tynkach, nie wiem co to za tynkarze byli co ci wmówili by pomalować na mokre ściany.... unigrunt służy właśnie do wzmocnienia podłoża i przyczepności dla farby lub gipsu, a do zagruntowania można użyć również jakiejś zwykłej farby a do malowania właściwymi kolorami polecam farby SIGMA bo z doświadczenia wiem ze inne farby to hmm wq mnie to "buble" Dzięki wszystkim za wypowiedzi,czyli w dalszym ciągu widzę ,że zdania są podzielone i chyba nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi.Dodam tylko iż raczej wolałbym nie szpachlować ścian.Właśnie tynkarze zapewniają mnie ,że po takim białkowaniu ściany będą gładkie i będą nadawać się do malowania(nie oczekuję lustra).Zastanawia mnie też fakt dlaczego chcą to robić od razu zaraz po zakończeniu tynkowania ,czy nie lepiej trochę odczekać aż tynki przeschną? A może bardziej zależy im na dodatkowej kasce(chcą 1000zl za 750m2 białkowania za robociznę dwukrotne malowanie wapnem, ławkowcem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.07.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 A może bardziej zależy im na dodatkowej kasce(chcą 1000zl za 750m2 białkowania za robociznę dwukrotne malowanie wapnem, ławkowcem). to wiele wyjaśnia ... zostaw te tynki w spokoju ...niech se porządnie wyschną .... przyjdzie czas wykończeniówki to wtedy dopiero coś z nimi se zrobisz ...czy pomalujesz , czy gładzią piźniesz - Twoja wola a co do gładkości pobiałkowanych ścian ...hm ... żadnej gładkości na swoich wtedy nie zauważyłam ....tylko te pierniczone zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 12.07.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Białkowanie ścian to rzeczywiście metoda z lamusa, zastanówcie się jak później będziecie chcieli wyszpachlować ściany..... wszystko trzeba będzie zdrapać, nie słyszałem żeby ktoś to jeszcze robił..... a ściany przecież maluje się wyłącznie na suchych tynkach, nie wiem co to za tynkarze byli co ci wmówili by pomalować na mokre ściany.... unigrunt służy właśnie do wzmocnienia podłoża i przyczepności dla farby lub gipsu, a do zagruntowania można użyć również jakiejś zwykłej farby a do malowania właściwymi kolorami polecam farby SIGMA bo z doświadczenia wiem ze inne far by to hmm wq mnie to "buble" Samą zwykłą farbą nie można gruntować, jeżeli tak chcesz zrobić musisz na 10 litrów białej farby dolać około 3-4 litry uni gruntu i porządnie wymieszać . Napisz jakimi farbami oprócz Sigmy malowałeś i dlaczego one są bublami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 12.07.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 A może bardziej zależy im na dodatkowej kasce(chcą 1000zl za 750m2 białkowania za robociznę dwukrotne malowanie wapnem, ławkowcem). to wiele wyjaśnia ... zostaw te tynki w spokoju ...niech se porządnie wyschną .... przyjdzie czas wykończeniówki to wtedy dopiero coś z nimi se zrobisz ...czy pomalujesz , czy gładzią piźniesz - Twoja wola a co do gładkości pobiałkowanych ścian ...hm ... żadnej gładkości na swoich wtedy nie zauważyłam ....tylko te pierniczone zacieki [/quo te] Daggulka w pełni się z Tobą zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 12.07.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Samą zwykłą farbą nie można gruntować, jeżeli tak chcesz zrobić musisz na 10 litrów białej farby dolać około 3-4 litry uni gruntu i porządnie wymieszać . Napisz jakimi farbami oprócz Sigmy malowałeś i dlaczego one są bublami Jasne ze dodaje się unigruntu ale skąd masz takie info ze nie można zagruntować np tynku gipsowego farbą ? A Farbami malowałem już przeróżnymi począwszy od herculesów snieżek nobilesów i innych duluxów i żadna nie kryje tak jak sigma i dlatego tak sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 13.07.2009 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Tak w woli wyjaśnienia Kiedyś w dalekiej prehistorii nie było unigruntów i nie było z nimi później kłopotów Przeschnięte tynki malowało się rozrzedzoną emulsją, co stanowiło podkład a czasami i bazę prawie wiecznego koloru Napiszę tak – nie białkuj szkoda kasy Jak przeschną przetrzyj lekko papierem ściernym – odtrącisz piasek i ewentualne „strupy” A potem według uznania farba lub gładź. Ja położyłem Putz finisz przy pomocy szpachli plastikowej – taką cienką powłokę, która tylko zamuliła ziarno – szlifować tego nie trzeba było no może w kilku miejscach gdzie się coś spie.. bo wyszło za grubo. Wyszło super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedek76 13.07.2009 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Dziękuję za wszystkie sugestie,tak też zrobię zostawię,spokojnie wyschną a póżniej zdecyduję co dalej zrobić czy pomalować rzadkim wapnem ,czy jakąś badziewną farbą czy też rozcieńczonym unigruntem.Na razie nie dam się namówić na białkowanie świeżego tynku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 13.07.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Samą zwykłą farbą nie można gruntować, jeżeli tak chcesz zrobić musisz na 10 litrów białej farby dolać około 3-4 litry uni gruntu i porządnie wymieszać . Napisz jakimi farbami oprócz Sigmy malowałeś i dlaczego one są bublami Jasne ze dodaje się unigruntu ale skąd masz takie info ze nie można zagruntować np tynku gipsowego farbą ? A Farbami malowałem już przeróżnymi począwszy od herculesów snieżek nobilesów i innych duluxów i żadna nie kryje tak jak sigma i dlatego tak sądzę Zazwyczaj wszyscy inwestorzy chcą aby szpachlować a później malować po tynkach gipsowych ( wystarczy przystawić halogen przy takiej ścianie i widać ile jej brakuje do ideału) więc myślę, żę nawet po takich tynkach nie należy malować białą farbą, ponieważ później, gdy będziemy chcieli poszpachlować tą farbę będziemy musieli zeskrobać, gdyż po prostu może nam wszystko odpaść, jeżeli chodzi o farbę SIGMA zgadzam się z Tobą, jest super, myślałem, że porównujesz ją do innych farb np. Beckers, Para, Benjamin Moore. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 15.07.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 POMOCY! Wczoraj na swoich pobiałkowanych ścianach zaszpachlowałem pęknięcia. Dziś przetrę je siatką i zaszpachluję jeszcze raz. No i właśnie co mam teraz robić? Byłem wczoraj na rozeznaniu w OBI i tak: 1. Co na pobiałkowane ściany? Unigrunt? Widziałem też jakiś sporo tańszy Profigrunt chyba koło 20zł za 10l. Czy warto sobie tym zawracać głowę? 2. Gładź Cekol GS-200 i Gipsar Uni w tej samej cenie czyli 1,15 za kg. Którą wybrać?? Słyszałem że Gipsar lżej się szlifuje ale czy to prawda i czy to dobra gładź? 3. Jakiej siatki użyć do szlifowania gładzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 15.07.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Pobiałkowane ściany z reguły powinno sie chyba zeskrobać do tynku i dopiero potem wszystko w swojej kolejności gunt szpachlowanie itd.,A co do gruntów z tych tanszych półek to np ja bym nawet na nie nie spogladał bo niektóre są po prostu "jak woda" ze zwykłych gruntów polece ci grunt herculesa ale ile kosztuje to ci już nie powiem bo jak juz kupujemy to w duzych ilosciach i w tej chwili nie pamietam ile kosztuje baniak. Tomek70 widziałem już tylu tynkarzy i tyle ścian ze nic mnie nie żdziwi, ale nie zgodzę się z tobą ze nie da sie zrobić idealnie tynku gipsowego i nie mówię tu o slęczeniu nad scianą cały dzień, tylko trzeba w to włożyć serce i obrabiać tynk według całego pełnego procesu technologicznego z zachowaniem odstepów czasowych między poszczególnymi elementami obróbki I mówię ci to teraz jako tynkarz gipsowy bo tym sie zajmuję od jakiegoś czasu i już troche doświadczenia mam, a naprawde jaki widze niektóre tynki innych firm to wydaje mi sie ze kaleczą oni ten zawód i nie dziwię sie ze potem ludzie są źle nastawieni do TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 15.07.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 p.s. zapomniałem jeszcze odpisać na twoje pytania, co do gładzi to ja ci polece gładż firmy KMK(200-sta) gładz knauf-a lub gotową gładz herculesa, a z podanych gładzi cekola nie używałem także jednak z tych dwóch wybrałbym gipsar Do szlifowania niekoniecznie musi być siatka może być zwykły papier o oznaczeniu od 120 do ok 200 gdyż mniejsze robią duże rysy i sie do tego nie nadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 15.07.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 WOW myślałem że pobiałkowanych nie trzeba zdzierać nie da się tego jakoś ominąć? Czy koniecznie trzeba drzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.07.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 WOW myślałem że pobiałkowanych nie trzeba zdzierać nie da się tego jakoś ominąć? Czy koniecznie trzeba drzeć? ja ze swoich tynków c-w nie zdierałam ...bezpośrednio na wapno poszły farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 15.07.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Wiesz nie chce cie wprowadzać w bład wiec niech sie też tomek70 wypowie gdyż ma większe doświadczenie, w kwetsii malowania wypowiedziałem sie na tyle ile mam doświadczenia z tym aha co do pęknieć pamiętaj o siatce przed szpachlowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 15.07.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Daggulka ale tu nam chodzi o to czy pod gładź trzeba zdzierać wapno..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.07.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 aaachaaa...pod gładź to nie wiem sorki, nie doczytałam choć dla mnie to czysta paranoja ...robić tynki c-w i na to gładź dawać gdybym chciała miec ściany gładkie jak d.... niemowlaka to bym se od razu gipsówki trzasnęła i finito.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 15.07.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 A no widzisz..mądry Polak po szkodzie. Wykańczam niezamieszkałą jeszcze górę i chciałem zrobić gładzie..ale jeśli to wapno trzeba będzie zdzierać to nie wiem czy nie odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.07.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 LukaEgon - a masz tynki c-w? i co? masz tak tragicznie zrobione, czy po prostu faktura piasku Ci się nie podoba? bo wiesz .... są różne sposoby zatuszowania niektórych rzeczy .... na ten przykład farba strukturalna ...rewelacyjne efekty daje .... jak ktoś ma jeszcze malując nieco wyobraźni i talentu wizjonerskiego - to mozna fajne ściany wyczarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts