LukaEgon 15.07.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Wiesz co..struktura piasku mi specjalnie nie przeszkadza. Tyle że miałem trochę spękane ściany, trzeba to było pogłębić i zagipsowałem to raz z siatką taką wiesz..wąską, przetrę to i zagipsuję jeszcze raz i jeszcze raz przetrę i finał wiesz jaki będzie..tynk c-w i gładkie paski po zagipsowaniu no i może być widać siatkę troszkę. A sporo jest tych pasków.. Na dole nie mam gładzi i już się przyzwyczaiłem. Farbą strukturalną dobrze by to wyszło? Aha..tynki są w porządku tylko tak jak mówię pęknięcia mam na nich lub w ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.07.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 słuchaj .... według mnie farba strukturalną - zakryłoby nie wiem jak jest przy pęknięciach ....chętnie posłucham , bo mój dom osiada , tynki pękają i przy pierwszym remoncie też czeka mnie naprawa tego natomiast tak mi się nasunęło ... ale nie wiem, czy da się tak na siatce jest gotowa zaprawa tynkarska w workach cementowo wapienna .... ja nią szpachlowałam ubytki bez siatki , np. otwory przy drzwiach już po obsadzeniu ościeznic czy jakieś małe otworki np. po gwoździach , tudzież przy kontaktach lub po instalacjach mi dwa takie miejsca zostało poszpachlowac i ponieważ mam tynki c-w , szpachlowałam to zaprawą c-w ....różnicy w fakturze nie widać ... a jeśli widać cokolwiek to trza się naprawdę nieźle przypatrzeć tylko nie wiem jak by wyglądała sprawa uzycia tego na siatce ...może się nie da.... chętnie posłucham fachowców ....tak na przyszłość (jak mi tak dalej pekac będa to pewnie niedaleką przyszłość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 16.07.2009 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 A widzisz..tylko że pęknięcia to całkiem inna bajka. Wybrałem gips bo jest chyba bardziej elastyczny a położenie siatki doradzało mi kilka osób. Nie chcę żeby mi to z powrotem pękało bo miałem taką historię na ścianie dzielącej pokoje na dole że rysa niedługo po jej naprawieniu pojawiła się na nowo A jeśli farba strukturalna to jaka? Czy jest dużo droższa od "zwykłej"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.07.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Tą farbę strukturalną to ja w którymś markecie wdziałam .... w Castoramie albo w Leroy Merlin .... nawet trafiłam na pokaz malowania .... fajnie mozna pokombinować , wzorki se wyczarować (w zależności od wałka) , była też taka połyskliwa- z brokatem . Przejedź się po marketach budowlanych .... na pewno coś znajdziesz. Na allegro znalazłam takie coś: http://www.allegro.pl/item683452144_zakryjnierownosci_struktura_dodatek_strukturalny.html miesza się toto z obojętnie jaką farbą (występuje w kilku rozmiarach granulacji).... i wtedy nie wychodzi Co to jakoś extra drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 16.07.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Nie wiem czy bym się odważył czymś takim z Allegro..chociaż co za różnica czy z Allegro czy z marketu No fakt tu by można coś wyczarować na ścianach ciekawego tylko zastanawia mnie jedno..czy to zostanie na ścianach już na wieki? No i ciekawe jak to się maluje jak mi się np kolor znudzi albo po prostu będzie już malowanie konieczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.07.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 z tego co mi wiadomo - jesli chcesz tylko kolor zmienić to malujesz na to co było - czyli na farbe strukturalną .... jesli chcesz się pozbyć tej struktury - bez ścierania i szlifowania się nie obędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 16.07.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 WOW myślałem że pobiałkowanych nie trzeba zdzierać nie da się tego jakoś ominąć? Czy koniecznie trzeba drzeć? Polej po ścianie wodą, jeżeli będą się robić bąble , to trzeba zdzierać, jeżeli nie to poskrob tę ścianę ( oczywiście gdy jest mokra) szpachelką i sprawdź czy łatwo odchodzi czy mocno się trzyma podłoża, jeżeli łatwo, znależy zeskrobać, jeżeli jednak mocno się trzyma to podrap taką ścianę czymś ostrym, gruntuj i bez obaw można szpachlować a także malować. Jeżeli czasem zdarzy się, że mamy doczynienia z dużą ilością pęknięć blisko siebie na dość dużej powierzchni ściany lub na całej ścianie to należy bezwględnie usunąć taki tynk do zera ( tak się zazwyczaj dzieje w remontowanych pomieszczeniach ). Jeżeli są to nowe tynki to dla świętego spokoju można zastosować na całej ścianie siatkę elewacyjną wklejając ją na klej wcześniej oczywiście gruntując, gdy wszystko wyschnie można szpachlować malować i spokojnie spać, że nic nie będzie pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts