Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Które ładniejsze?  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które ładniejsze?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie dodatkowo dochodzi problem wiecznie rozsypanego żwirku z kuwety kotów, więc zastanawiam się czy ew. podłogę dac inną. A jak inną to jaką? :-?

napewno nie ciemną! my Alabastrinową łazienkę użytkujemy od 2 tygodni -i jestem b. zadowolona (w poprzednim mieszkaniu tez mieliśmy jasną podlogę i dobrze sie sprawdzała). Co do fug -to zobaczymy za kilka m-cy (lat?), napewno ciemne fugi są praktyczniejsze, ale Alabastrino powinno mieć jasną. Tak więc polecam je na podłogę (napewno odradzam ciemne podłogi -mam takie w salonie, sieni i schody -zupełnie NIEPRAKTYCZNE :evil: )

łazienka jest strasznie mała : ok 1 m x 3m (...)

i właśnie zastanawiam się czy kłaść te płytki poziomo czy pionowo? bo o wiele bardziej podobają mi się kładzione pionowo ale o ile dobrze zrozumiałam to kładzione poziomo optycznie powiększają pomieszczenie? z góry dziękuje za odpowiedz.

Manhattan my mamy wc na parterze o wym 1x2,4m -czyli też b. wąskie (i wysokie -2,80m). Wszyscy mówili żeby kłaść płytki poziomo -ale dekor (nie mamy tam Alabastrino, tylko inne płytki, ale z podobnym dekorem) miał wzór o układzie pionowym -i zdecydowalismy sie wszystkie plytki tak położyć -i Tobie też tak radzę! dekor Alabastrino ma też pionowy układ -i kładziony poziomo po prostu "traci" na efekcie (przepraszam wszystkich tu obecnych, ktorzy tak go własnie kładli, ale to jest moje subiektywne zdanie :roll: ). Dlatego radzę -kładź zarówno płytki, jak i dekor pionowo! (jeśli płytki i fuga mają taki sam kolor (czyli np alabastrino+fuga Jaśmin), to na ścianie "zlewają" się w jedną powirzchnię, i naprawde ich sposób ułożenia nie ma wtedy wielkiego znaczenia.

Hmmm... A ja prawdę mówiąc zamierzałam dać do Alabastrino białą fugę... Po tym, co tu piszecie, muszę się jeszcze raz zastanowić. Poczekam, aż "przyjdą" płytki, wtedy będzie mi łatwiej wybierać. Przyznam, że do tzw. płytki podstawowej Alabastrino w ogóle nie mam przekonania, ale dekor mnie tak zauroczył, że się zdecydowałam. Ciekawa jestem bardzo jak wyjdzie, zamierzam kłaść pionowo... Z mozaiki Alabastrino zrezygnowałam na rzecz MS-Perła, też Tubadzin. Jest kremowa, ale szkliwiona. Widziałam ją już w kilku miejscach i baaaardzo mi się podoba. Łazienkę mam dużą, ale z lukarną i sporymi skosami, więc normalnych ścian z dużą powierzchnią płytek właściwie nie mam. Na jedynej będzie kabina i wielka wnękowa, lustrzana szafa. Część podłogi i zabudowę stelaży kibelka i bidetu chcemy zrobić z drewna (merbau). Do tego blat i podwieszane szuflady pod umywalkę z merbau. Całość więc dość skomplikowana. Sama jestem ciekawa, jak to wyjdzie...

Popytaj w sklepie z płytkami czy ci sprowadzą. Ja tak zrobiłam. Trochę było z tym perypetii ale się udało. Jedna fabryka prowadzi sprzedaż hurtową a druga detaliczną i tam można bezpośrednio zakupić (nie pamiętam miejscowości)alabastrino w 2 a nawet 3 gatunku. Przez sklep jednak wyszło mi taniej - ale to też był taniutki sklep :wink: Cena podstawowej płytki to 42 zł. Dekory tylko w pierwszym gatunku.

witam!!

Jestem nowa ale dzięki Waszym informacjom upewniłam się że dokonaliśmy dobrego wyboru płytek i już w sierpniu nasz fachowiec je położy, :p

tylko nie jestem pewna czy w łazience 170x170 będę miała taki efekt ale może...projekt też zrobiliśmy sami z programu proo100 i wyszło całkiem fajnie zależy mi jednak na tym aby zobaczyć małą łazienkę z ciemnymi dekorami, jeśli ktoś mógłby wrzucić kilka zdjęć to byłabym wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich "alabastrinofanów"

Właśnie dzis zostałam posiadaczką płytek ściennych Alabastrino w II gat. Cena niestety nie tak atrakcyjna jak u kolezanki z postu wyżej, ale w porównaniu z I gat. bardzo zachęcająca ;) Zapłaciłam 54zł za m2. Róznice między I a II gat. chyba niedostrzegalne dla zwykłego smiertelnika. Sprzedawca bardzo zachwalał II gat.wszystkich płytek z Tubądzina, choc nie miał w tym interesy, bo już wcześniej zadeklarowałam zakup w Alabastrino I gat. po 91zł. Prawdę poznam w sierpniu, po położeniu płytek w łazience. W mojej hurtowni mieli cała paletę tego II gat., podobno schodzą jak świeże bułeczki, modna ta kolekcja sie zrobiła :)