kipsi 11.07.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 witajcie,przymierzam się do kupna kosiarki...od kilku tygodni wyszperuję na forum wszelkie wątki i informacje związane z kosiarkami spalinowymi. spisałam sobie jakie parametry ma spełniać moja kosiarka, wiem ile bym chciała na nią wydać i udałam się do sklepów.i natknęłam się na ścianę niewiedzy, obojętności na klienta i totalnej niechęci do pomagania - w postaci ludzi pracujących na działach ogrodniczych w kilku supermarketach.zmarnowałam kilkanaście godzin i doszłam do wniosku, że gdybym się zdecydowała na zakup, w którymś z tych sklepów - to nie różniłby się on niczym od zakupu przez internet.ani nie wiem jak toto jedzie, ani nie wiem jak mocno trzeba za linkę pociągnąć, aby maszyna odpaliła, ani jak wlać tam paliwo...porażka. zwracam się więc do Was z uprzejmą prośbą - a ja postaram się zaufać Waszej radzie i na jej podstawie kupię jednak przez internet to co mi polecicie!będę niezmiernie wdzięczna za radę! szukam kosiarki spalinowejz napędemdo koszenia dwóch trawników - jeden 600 drugi 1000 mkwnapęd najprawdopodobniej na tył, na przedni mnie nie stać. chciałabym wydać na nią do 1000 złotych.moc 4 do 5,5 KMsilnik B&Sszerokość 48-50cmz koszem.z możliwością dokupienia noża do mulczowania.z linką, z którą nie trzeba się szarpać, a która odpala dość łatwo.oraz z takim dostępem do paliwa, oleju, z którym nie trzeba jeździć do serwisu.i z nieplastikową obudową. ma ktoś z Was coś takiego co spełnia te warunki, i z czego jesteście zadowoleni?polećcie konkretne kosiarki, pls!!!! a może - teraz przyszło mi do głowy - możecie polecić sklep z kosiarkami, w którym pracują ludzie, którzy się na nich znają. najchętniej w warszawie lub okolicach. zachodnich okolicach... z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 11.07.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Mam kosiarke firmy AL-KO 4 KM. z napędem, już trzeci sezon,kupiona była w OBI w promocji gdzieś 960zł kosztowała.Z tego co wiem to włoska firma i dają 5 lat gwarancji i zdaje egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.07.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 ... ztego co wiem to kosiarki z napędem ( i odpowiednią szerokością ) kosztują w granicach 1500 - 1700 zeta... .. ale może są promocje...pzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipsi 12.07.2009 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 można je nabyć w okolicy tysiąca złotych.widziałam w kilku sklepach, ale jakieś nieznane mi marki...o AlKo słyszałam, ale jeszcze w żadnym przeze mnie odwiedzonym sklepie nie widziałam.kielo a jak z odpalaniem tej kosiarki - mocno się trzeba naszarpać?a wlewanie płynów wszelakich? skomplikowane jest mocno?mógłbyś spisać jej dane dokładne czy to wielki kłopot?z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 12.07.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Nie ma żadnego problemu z odpalaniem z uzupełnianiem płynów też nie bo takie sprawy jak wlew paliwa czy bagnet do sprawdzania poziomu oleju jest na wierzchu,dużo tą kosiarką kosi teściowa która jest dobrze po 60-tce i ma astme.tak więc jak taka kobieta jak teściowa sobie daje rade to pani też nie powinna mieć problemu. Jeśli chodzi o model ALKO SILVER 46 B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 13.07.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 kosiarka partner (odłam husqvarny), mam i polecam. Tyle że bez napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 13.07.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Jak nie na linkę to kup taką ze starterem elektrycznym np firma VIKING takie robi (biało-zielone) Co do reszty czyli mulczer lub mielenie itd itp. to praktycznie szukaj kosiarki 4 w 1. Jak napisał przedmówca np. ALKO ma 4 w 1. Ja mam ALKO 51 cm szeroka, mulczowanie i inne pierdoły tylko jak dla mnie to: za wolno jeździ Tata ma z OBI Varioluxa te same funkcje co moja ale mi się nią kosi lepiej. TZN. jeździ szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.07.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Trochę sprzeczności tu widzę.4 KM to nie 48 cm szerokości. Albo 45-46 cm albo minimum 4,5 KM Cena do tysiąca zł to albo mniejsza moc i mniejsza szerokość koszenia np.:http://www.ogrod.ig.pl/product_info.php/cPath/21_32/products_id/32albo nie silnik B&S np: http://www.ogrod.ig.pl/product_info.php/cPath/21_32/products_id/273albo bez napędu Chyba że Silnik B&S, szerokość ponad 48 cm, opcja mulczowania, i napęd ale za ok 400 zł więcej np. http://www.e-kosiarki.pl/go/_info/?id=4361 Co do odpalania to kosiarka dobrze wyregulowana, z czystymi filtrami , sprawną świeca itd. odpala się łatwo. (Nawet 8-10 konny silnik) Jak olej będzie niezmieniony przez 200 roboczo godzin, filtry zapchane, świeca zarośnięta nagarem, a cała kosiarka zalepiona trawą, to jaki by to cud techniki nie był odpalenie będzie kłopotliwe. Co do „dokupienia noża do mulczowania” to jest dokładnie odwrotnie. Mulczowanie to nie tylko odpowiedni nóż, ale i odpowiedni kształt obudowy, więc kosiarka z opcją mulczowania taki nóż ma założony fabrycznie. Warto do koszenia ze zbieraniem czy wyrzutem dokupić normalny nóż bo zbiera lepiej niż mulczujacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 13.07.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Podam kilka dość istotnych szczegółów na, któe warto zwrócić uwagę;1. jesli ma być łatwo uruchamiana to szukaj z silnikiem B&S z systemem Ready Start najlepiej z serji 650 moc 5,5 KM , moja córka odpala bez problemu,\2. Koła na łożyskach kulkowych.3. Regulacja wyskości najlepiej centralna jednym uchwytem (bardzo duża wygoda).4. Mulczowanie polega na zaślepieniu otworu wylotowego a nie wymianie noża.Jeśli masz zamiar nie zawsze zbierać do kosza to dobry byłby wyrzut boczny.I ten napęd hmm. czy aby na pewno potrzebny. Sąsiad kupił stigę z napędem i już narzeka ża jak niewygodnie przy drzewkach że coś tam ciagnie i wogóle. Ja mam trawnik 500 m2 i ogarniam go w niecałe 40 minut bez żadnego wysiłku. Uzywam Husqvarny LV48 szerokośc koszenia 48 cm z silnikiem jaki wymieniłem , bez napędu. Sam jak szukałem w necie to juz świra dostawałem , postawiłem na sprawdzoną markę , wkońcu to zakup na lata i nie ma co eksperymentować. I jeszcze jedno chyba najważniejsze jak dla mnie , kup taki sprzęt jaki możesz w swojej najblizszej okolicy serwisować w razie jak by zdechł i na potem co by dobrze działał. Co z tego, że kupisz jakąś okazję jak trzeba będzie na 1 przegląd gwarancyjny na swój koszt wysłać i czekać, nie wspominając o ewentualnych późniejszych oczekiwaniach w razie jakiś problemów. Ja kupiłem kosiarkę 100km od domu przez internet a serwis jej mam 500 m od domu, mało kto na to zwraca uwagę a potem kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.07.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 ...4. Mulczowanie polega na zaślepieniu otworu wylotowego a nie wymianie noża..... Prawda ale częściowa. Zaślepienie to jedno a inny kształt noża i obudowy drugie (jakoś ten ciąg wsteczny powstać musi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipsi 13.07.2009 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 przeczytałam Wasze odpowiedzi tak na szybko, ale wieczorem siądę i jeszcze raz przeanalizuję. a już myślałam, ze pojęłam temat i wiem czego szukać a tu niespodzianka. sprzeczności nie ma - napisałam zakres silnika... a napędu nie można wyłączyć? rany!!!! dzięki za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 13.07.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 ja mam Makitę z silnikiem BS 4,5KM z napędem i 10 ar do wykoszenia, trochę pod górkę. Nie wyobrażam sobie pchania kosiarki bez napędu, więc wszystko zależy od terenu...kupiona 2 miesiące temu za 1300 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.07.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 (...) a napędu nie można wyłączyć? rany!!!! dzięki za odpowiedzi! Jak to nie można wyłączyć - napęd można wyłączyć - jak go potrzebujesz - zasprzęglasz , jak nie - to nie . Moją opinię opieram na mojej Husqvarnie - i wszystkich innych kosiarkach z napędem jakie widziałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.07.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 (...) I ten napęd hmm. czy aby na pewno potrzebny. Sąsiad kupił stigę z napędem i już narzeka ża jak niewygodnie przy drzewkach że coś tam ciagnie i wogóle. Ja mam trawnik 500 m2 i ogarniam go w niecałe 40 minut bez żadnego wysiłku.(...) To się ciesz - ja mam działkę z delikatnym spadkiem - różnica poziomów niewielka - ale jakbym miał moją kosiarkę pchać - to bym się zaorał na śmierć - a mam trawnika do wykoszenia około 1000m2 - napęd to podstawa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipsi 13.07.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 no więc właśnie - skoro można go wyłączyć, ten napęd , to ja jednak chciałabym go mieć. tam gdzie drzewka - to wyłączę. tam gdzie pchańsko - to go włączę wielkie dzięki za wszystkie opinie. bardzo są one dla mnie cenne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 13.07.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 ...4. Mulczowanie polega na zaślepieniu otworu wylotowego a nie wymianie noża..... Prawda ale częściowa. Zaślepienie to jedno a inny kształt noża i obudowy drugie (jakoś ten ciąg wsteczny powstać musi) Z tym ciągiem wstecznym to cosik chyba nie tak. Mulczowanie czy jak kto woli mielenie to nic innego jak zrobienie totalnej sieczki z tego co kosimy. Aby tą sięczkę uzyskać zasłaniamy, wylot trawy do kosza i tak oto trawa w takiej przestrzeni zamkniętej kotłuje się i w miarę jak jej pod obudową kosiarki robi się ciasno to się miele ,ot i cała filozofia. Nóż tutaj żadnego ciągu wstecznego robić nie musi , bo przecież główne zadanie to ma kosić. Tak mi to na chłopski rozum gość od kosiarek tłumaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 14.07.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 no więc właśnie - skoro można go wyłączyć, ten napęd , to ja jednak chciałabym go mieć. tam gdzie drzewka - to wyłączę. tam gdzie pchańsko - to go włączę wielkie dzięki za wszystkie opinie. bardzo są one dla mnie cenne! Przecież w wiekszości tych nowszych kosiarek jest możliwość załączania i rozłączania napędu.Ja też mama dużo drzewek i nie wyobrażam sobie jezdzić non stop z włączonym napędem wokół drzewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 14.07.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Tak mi to na chłopski rozum gość od kosiarek tłumaczył. a facet ma jakieś pojęcie? bo mam wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 14.07.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Tak mi to na chłopski rozum gość od kosiarek tłumaczył. a facet ma jakieś pojęcie? bo mam wątpliwości No w serwisie pracuje, ale szczerze mówiąc to ja żadnego noża nie wymieniam i mielę sobie, że aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 14.07.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 No to fajnie tylko mulczowanie to nie znaczy mielenie, ta funkcja to trochę więcej, czym bowiem różniła by się od wyrzutu bocznego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts