Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena - Dom w rodonendronach

ppsi

Recommended Posts

Witam serdecznie,

otrzymałem dziś wycenę za wymurowanie domu:

http://archon.pl/projekt_domu/dom_w_rododendronach/m40f51f2cc6a5b

101m2 użytkowych, dach dwuspadowy, bez garażu i piwnicy.

Wycena tyczy się wyłącznie robocizny i w tym:

- fundamenty

- schody

- stropy

- parter i poddasze

Robocizna nie obejmuje realizacji dachu - tylko mury.

Łączna kwota robót w okolicach Gniezna jaką dostałem to 26.000zł

co sądzicie dużo , czy mało ?

Dziękuje za odpowiedz

Pozdrawiam,

Dawid

Witam mam szczegółową wycenę domku jak w temacie.

A więc tak Pan za 26.000 w Gnieznie zrobi (sama robocizna):

1. wykopie fundamenty (bez zebrania wierzchniej warstwy oraz bez zasypania

to co w nawiasie wyjdzie około 3000 z materiałem - żwir)

2. zaleje fundamenty (ocieplenie, izolacja)

2. wszystkie mury

3. posadzki na parterze nie wyleje tylko zrobi taka psełdo wylewkę z samego betonu (na to trzeba już zrobić izolacje i normalna wylewkę)

4. wymuruje trzy kominy w tym jeden wentylacyjny

5. zrobi strop

6. wymuruje schody

7. ścianki działowe

Wiem, że dobrze wykonują swoją prace ale czy cena jest odpowiednia jak na nasz region ?

I dodatkowo za wykonanie ogrodzenia (sama robocizna) z siatki + słupki + podmurówka (z gotowej płyty) wykona za 30zł m a bedzie 162 metry czyli robocizna 4860zł (RABATÓW JUZ NIE DAJE :) )

Co wy na to ?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Witam, przeglądają wyceny domków i przeliczają na moje m2 użytkowe mam wrażenie, że wykonawca za to co jest wymienione powyższej chce dosyć dużo? Wychodzi 254zł za m2 użytkowy.

W innych oferta gdzie w cenę wliczona jest również wieżba (u mnie nie ma), graż ( u mnie nie ma), piwnica (u mnie nie ma) wychodzi po około 180zł za m2 użytkowy. To u mnie chyba jest drogo ? Muszę wybrać wykonawcę proszę o Waszą opinie. Dziękuje i pozdrawiam.

Ja buduję dom w rododemndronach 2 (z garażem iczęściowym podpiwniczeniem).Oto moja wycena robocizny

wykopy fundamentu i obsypanie 2500

ławy fundamentowe 3400

ściany fundamentu 5800

izolacje fundamentu 1100

murowanie kondygnacji 6300

szolowanie i zalewanie stropu 4500

murowanie poddasza 3550

murowanie kominów 1800

wylanie belek pod konstrukcje dachu 2200

wykonanie wiezby dachowej 3900

przykrycie konstrukcji dachu 5600

wykonanie piwnicy 5000

• 1 month później...

witam.

właśnie zamknęlisly SSOdom w rododendronach 5 G2. pow całkowita 230mkw.

nasza ekipa za SSO wzięła 39,5 tyś- to cena bez więzby.(wychodzi 170zl za metr). uważam, że trochę drogo, ale jeszcze próbowali nas przerobić..

to cena za murowanie od fundamentów po szczyty, łącznie ze schodami wew i zew, rozprowadzeniem kanalizacji na parterze i do łazienki na piętro

dach pow 252 mkw- więzbę robili górale za 25zl 1 mkw.

krycie dachu dachówką- 11tys cała roocizna. w tym- membrana, łąty i kontrłaty, dachówka, rynny, obróbki 4 kominów, montaz wyłazu dachowego i 4 okien

uwaga na opisy prac każdego etapu.

u nas na fundamentach napisał izolacja pozioma i pionowa a jak kier kazał kleić styrodur i dopiero zasypać- to za to chciała dodatkowo twierdząc, że wymieniając izolację miał na myśli sam dysperbit, a styrodur płatny osobno.. oczywiście nic za to nie dostał dodatkowo- w cenniku byłą izolacja pion i poziom, bez wyszczególniania- więc interpretacja na nasza korzyśc.. skoro izolacja to każda..

nadproża miały być szalowane, na aprtzerze dał gotowe- kier kzał mu wyrównać różnicę w cenie beotnu do lanych, acenę gotowych- bo więcej zapłaciliśmy z gotowe niż koszt betonu do lanych, a pracy mieli duuuużo mniej skoro nie szalowali- kazał im obniżyć koszt robocizny.

trzeba przypilnować, żeby zagęszczali zagęszczarką to co wsypią do środka fundamentów.. nasz majster chciał ułożyć rury kanalizacyjne i wsypać piach- kier twierdził, że z czasem samo się ułoży, pod rurami powstanie luz i mogą pękać- musieli utwardzać piach, dopeiro w nim kopać "rowy" na ułożenie rur i zasypać- żeby byłą pewnośc że rury leżą na zagęszczonym podłożu i sie nie ugną.

za koparke do zdjęcia chumusu płaciliśmy osobno- 400zl

zagęszczarka do podsypki fund- 100zl dziennie za wypożyczenie (3 dni)

• 2 weeks później...