Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "zlikwidować" te podciągi?

Recommended Posts

Witam!

Odebrałem w końcu "papiery" z decyzją (jestem po ich uważnej lekturze) i w projekcie mam kilka niespodzianek. Jest trochę inaczej niż w ustaleniach wcześniejszych z projektantem. Ale do rzeczy. Poniżej rzut poziomy domu. Jak w większości projektów są w nim podciągi. Niektóre mi się nie podobają. Na czerwono zaznaczyłem te, które chciałbym zlikwidować.

http://img179.imageshack.us/img179/3104/rzutpoziomyparterwki.jpg

Nie mam jeszcze kierownika budowy, wcześniej myślałem, że będzie nim projektant. Teraz mam wątpliwości, czy powinien nim być.

Bardzo proszę o rady.

Pozdrawiam.

Nie mam jeszcze kierownika budowy, wcześniej myślałem, że będzie nim projektant. Teraz mam wątpliwości, czy powinien nim być.

Bardzo proszę o rady.

Pozdrawiam.

a wątpliwości z powodu projektu?

rozumiem, że jesteś budowlańcem, dlatego czujesz, że coś nie halo, że są błędy w projekcie, a projektant to du.pa

z czego ten strop?

co jest wyżej?

projekt konstr stropu masz?

po likwidacji może się zlikwidować coś co jest nad tymi podciągami

/będzie to likwidacja samoczynna/ :-?

Te podciągi są oczywiście niezbędne, ale i zrobienie ich w ten sposób to jawny dowód na to, że konstruktor poszedł po najmniejszej linii oporu. Zwłaszcza w wykuszu nie wydaje mi się, żeby wielkim problemem było zrobienie tego bez skrajnie idiotycznie w tym miejscu wyglądającego podciągu.

J.

Pozwolę sobie odnieść się do Waszych wpisów.

RadekO

Szukałem w Internecie informacji o tych HEB-ach. Coś tam poczytałem.

Barbossa

Budowlańcem nie jestem. Nie znam się na budowaniu. Projektant mówił mi o trzech podciągach. Teraz naliczyłem ich pięć. Jeden nie jest narysowany na rzucie poziomym (ten w jadalni). Góra okna w jadalni zaczyna się 30 cm od sufitu, a podciąg ma 35 cm. Czyli podciąg w oknie. Ten w korytarzu może bym ścierpiał, ale i on jest tam niepotrzebny.

Skłaniam się Barbossa ku temu, że Twoje określenie projektanta jest jak najbardziej trafne. Może nawet za delikatne. Widzę "błędy" tam gdzie coś rozumiem. Drżę o błędy w miejscach, gdzie nic nie kapuję. Uważam, że takie w tym projekcie są.

Dom ma być parterowy bez użytkowego poddasza. Zaprojektowany strop to teriva. Poniżej rzut stropu.

http://img188.imageshack.us/img188/562/rzutstropu.jpg

beton44 i Zbigniew100

Nad podciągami jest nieużytkowe poddasze.

Kris2222

Nie ma tu postu Brzyzy. Usunął?

A klitek może jest i dużo - 13 to garderoba (jakaś szafa), 11 spiżarka, 8 po lewej ma być pralnia, a większa część na coś tam (takie lużne pomieszczenie), 7 to kotłownia. Dom budowany na wsi, więc te klitki się przydadzą. Tak przynajmniej myślę na tym etapie prac.

Jarek.P

Masz rację, jak można tu zrobić podciąg. Poniżej górnej krawędzi okna.

Parodia.

Dziękuję za wypowiedzi.

Pozdrawiam.

jajmar

Z konstrukcji stropu wynika, że ... nie ma żadnego podciągu wewnątrz budynku. Nie ma ich na rysunku. Mam inny rysunek - elementy konstrukcyjne - i tu widać, gdzie i jakie są nadproża i podciągi. Na innym rysunku mam przekroje tych nadproży. I stąd wywnioskowałem, że w wykuszu jest podciąg.

Jak mam rozumieć Twoją wskazówkę "Ten drugi zaznaczony zrób do góry i będzie po sprawie".

Barbossa

Mam rozumieć, że nie ma możliwości likwidacji tego drugiego podciągu? Musi pozostać?

Tak sobie myślę, że można zrobić "podciąg" w ścianie nad oknem w wykuszu. I na tym oprzeć belki stropowe.

Widzę jeszcze inne "kwiatki" w tej dokumentacji.

Hp - rozumiem, że jest to wysokość parapetów. U mnie 60 cm w pokojach oraz 90 cm w kuchni i pomieszczeniach gospodarczych. Coś chyba nie tak z tymi wysokościami.

Bardzo ciekawie prezentuje się KALORYFER na tle tych dwóch dużych sięgających do podłogi okien w salonie. Takiego rozwiązania jeszcze nie widziałem. Może to jakiś nowy trend.

Chyba muszę się udać do szefa ekipy, która ma to murować. Porozmawiać, jak on to widzi, może mnie pocieszy. Choć nie wykluczam "wizyty" u projektanta.

Pozdrawiam.

jasny gwint rzeczywiście :lol:

chyba wczorajszy jestem , a dałbym głowe że czytałem posta brzozy , a może to barbarosa był :roll:

no składziki sa potrzebne zwłaszcza dla tynkarzy , którzy uwielbiają takie małe ciasne pomieszczenia , a i metrów nadskakuje dużo , same pożytki

a np ,można kotłownie połączyć z tzw. twoim luźnym pomieszczeniem

rozumiem cie jak najbardziej , sam mieszkam na wsi , ale dom mam podpiwniczony i pomieszczen trochę na wszystko co nad bywa jest

Ja tez mialam widoczne podciagi i moj majster zaproponowal ze "zrobi je odwrocone" Mam nadzieje ze wie co mowi i pozniej nie bede sie potykac na "progach" na poddaszu :lol: Tez po przegladnieciu projektu zaproponowwali dolozenie kilku belek i wiekszego zazbrojenia .

Tak popatrzylam na Twoje rzuty i zauwazylam ze masz doprowadzenie powietrza do kominka rura 110.Nie wiem czy jest to jakis razacy blad ale czytalam na forum ze powinno byc raczej 160 wiec sobie to jeszcze przeanalizuj.

Kris2222 - tych metrów do tynkowania to rzeczywiście nadskakuje dużo w związku z tymi małymi klitkami. Nie myslałem o tym na tym etapie. Tak jakoś się natworzyło tych klitek i uważam, że są potrzebne. Każda na coś tam.

Barbossa - wszystko jasne.

Kakusek - też czytałem gdzieś, że rura do kominka powinna mieć 160

Projektant wcale nie chciał jej projektować. Uważał, że w salonie będzie wystarczająco dużo powietrza. Zrobił to na wyraźne moje życzenie.

Pozdrawaim.

PS

Fragment rozmowy telefonicznej którą przeprowadziłem z szefem ekipy murarskiej

... dziś nie przyjeżdżaj, bo za nim przyjedziesz to ja ...

Był w trakcie spożywania. Rozumiem go.

...

Kris2222

Nie ma tu postu Brzyzy. Usunął?

...

nie wypowiadałem sie wogóle /do tej pory/ w tym temacie :)

dlatego, ze /wczesniej/ nie miałem czasu, a przedstawione dane dla mnie sa niekompletne

(brak mi np. przekroju/przekrojów/)

np. nie wiem jak "odczytac" taka informacje

... Góra okna w jadalni zaczyna się 30 cm od sufitu, a podciąg ma 35 cm. Czyli podciąg w oknie ...

chodzi mi o to że nie wiem

- czy podciag /cały/ ma 35 cm wysokosci i wystaje z płyty tylko np. 10 cm /

a wtedy okno otwiera sie bez problemu

- czy podciag ma np. 70 cm /wraz z płytą/ i wystaje z niej 35 cm

a wtedy nie da rady otworzyc okna

- inaczej mówiąc nie wiem czy odwracając podciag o 180 *nie będzie on wystawał ponad płyte tak wysoko, ze nie skryje go warstwa izolacji ...

i nie spowoduje innych dylematów typu "mam mostek cieplny nad wykurzem - ratunku !"