milak 12.07.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Witam Jaka powinna być powierzchnia okien, aby było widno i jasno. Poddasze które będzie przebudowywane ma około 50m2. W tej chwil znajdują się dwa duże okna w ścianie szczytowej od strony południowej o wymiarach 1x1.2m plus 2 małe o wymiarach 0.2x0.3m. Dodatkowo chcę wstawić 1 okno dachowe o wymiarach 0.78x1.28m. Wiem, że do istnieje stosunek powierzchni podłogi do powierzchni okien. Nie pamiętam ile on wynosi. Czy wystarczy okien które tam będą do zapewnienia wystarczającej ilości światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 12.07.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 wiec mam pokój rekreacyjny 55m2 z dachem czterospadowym(tzn. w pokoju są 3 spady , niema scian szczytowych zewnętrznych , wiec tylko okna dachowe wchodziły w gremam cztery okna dachowe , po dwa(78x140) w zestawie kombi jeden zestaw od wschodu , drugi od zachodu , światła jest od groma , od samego rana do samego zachodu , więcej okien nie potrzeba jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.07.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam Jaka powinna być powierzchnia okien, aby było widno i jasno. Poddasze które będzie przebudowywane ma około 50m2. W tej chwil znajdują się dwa duże okna w ścianie szczytowej od strony południowej o wymiarach 1x1.2m plus 2 małe o wymiarach 0.2x0.3m. Dodatkowo chcę wstawić 1 okno dachowe o wymiarach 0.78x1.28m. Wiem, że do istnieje stosunek powierzchni podłogi do powierzchni okien. Nie pamiętam ile on wynosi. Czy wystarczy okien które tam będą do zapewnienia wystarczającej ilości światła? Jeśli chodzi o stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi to jest on podany dla okien zwykłych (w ścianie) i wynosi 1:8. Przy dachowych nie ma on zastosowania bo i ilość światła docierającego jest całkowicie inna. Na takiej powierzchni jak twoja mam dwa pomieszczenia i w każdym po dwa okna. W jednym to są 2 okna dachowe 1,40x0.78 i światła jest wystarczająco. W drugim jest jedno dachowe i jedno szczytowe jak te twoje większe i jest trochę ciemniej, ale jak dla mnie idealnie bo okno szczytowe oświetla dopiero po południu. Wiele zależy też jeszcze od kierunku, z którego są okna i nachulenia połaci z oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts