Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klapa do piwnicy w podłodze

ela12

Recommended Posts

Witam

Remontujemy stary dom i postanowilismy zostawić piwniczkę pod kuchnią, gdyż został w niej zainstalowany "węzeł wod-kan" . Wejściem do piwniczki jest klapa w podłodze kuchni o wymiarach ok 65x100cm. Na podłodze w kuchni planujemy zainstalować ogrzewanie podłogowe i położyc płytki podłogowe (gres). I tu mamy problemy: z czego zrobić tą klapę, żeby mozna było po niej chodzić i nie pękały płytki? I żeby nie była ogromnie ciężka, bo jednak trzeba będzie ją podnosić? I jak zainstalować w niej uchwyt do podnoszenia, zeby nie potykać sie o niego? Gdyby ktoś miał jakieś pomysły będziemy niezmiernie wdzięczni :)

Byłem niegdyś użytkownikiem takiej piwniczki. Klapę miała z desek a na wierzch udało mi się znaleźć wykładzinę identyczną (niemal) z płytkami. Uchwyt to zagłębienie z metalową poprzeczką. Nie wystaje, ale w zagłębieniu zbiera się brud.

Z pokryciem z płytek nie da się zrobić klapy aby nie była ciężka. Kiedyś główkowałem o jakichś przeciwwagach ale wychodziło to zbyt skomplikowane i dałem spokój. Piszesz o węźle wod-kan. - są tam jakieś zawory? Jeżeli nie i nie korzystacie z piwniczki w innych celach to śmiało można robić żelbet w ramie i płytki na wierzch. Potrzeba zajrzenia pod spód zdarzy się albo nie :D . Natomiast jeśli jest to piwniczka "użytkowa" to albo wybrać wariant brzydszy a lżejszy albo wymyślić jakieś wspomaganie.

z czego zrobić tą klapę, żeby mozna było po niej chodzić i nie pękały płytki? I żeby nie była ogromnie ciężka, bo jednak trzeba będzie ją podnosić? I jak zainstalować w niej uchwyt do podnoszenia, zeby nie potykać sie o niego?

Proponowałbym płytę OSB 38mm. Płytki przykleić na dwuskładnikowej żywicy elastycznej. Przy tak małej powierzchni nie będzie to kosztowne. Uchwyt np. z pręta 4mm ze stali nierdzewnej - wygiąć w "U", wpuścić w dwa otworki 5mm w płycie, od dołu końce zagiąć na odległości 10cm. Nieużywany, pod własnym ciężarem będzie opadał do powierzchni płyty.

U mnie rozwiązałem to (a w zasadzie płytkarz) płytą OSB, na to płytki. Wymiary klapy (+/-) 90x45.

Co do uchwytu - w płycie (pod płytkami), w wywierconych otworach zatopił 2 nakrętki (chyba M12), później na płytkach wyciał małe otworki. Klapę podnosi się wkręcając nagwintowane pręty w nakrętki.

Wszystko chodzi.

Też mam tam piwniczkę wod-kan, tak więc wchodzę tam raz na kwartał.