tokarool 12.07.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 ciagle zastanawiam sie nad wyborem instalacji grzewczej chcialem sie zapytac jakie koszta sie mniej więcej z tym wiążą. Pompa ciepła + podłogówka + kominek (patrz poniżej) Kondensacyjny kocioł na gas + podłogówka + kominek (patrz poniżej) Kominek podpięty pod wentylacje mechaniczna jako dodatkowe(awaryjne) źródło. Dom ok 150m2 poddasze uzytkowe, dom bede staral sie wykonczyc na energooszczedny Chodzi mi o to ile dany roziwazanie bedzie kosztowac np przykladowo pompa z gruntowym pionowym wymieninikiem 30tys podlogowka 10tys. kominek 5tys komin 10tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokarool 14.07.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 przeczytałem tonę czasopism i spędziłem mnóstwo czasu na forum muratora. Jednak nadal brak zdecydowania:/ Jak by co poprawiajcie mnie, wiec zacznę od: instalacja pomy ciepła (koszty przybliżone)Podlogowka 100zł za m2 tak wiec 16tysPC (co, cwu) z wymiennikiem pionowym ok 40tys kondensacyjny kociol na gas ok 10tyskomin do nigego 10tyspodlogowka 16tys kominek 7tys komin 10tys solary 10tys I co najlepiej wybrac dla domu z zapotrzebowaniem ok 90 kWh/(m2*rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.07.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Wychodzi 86 tyś bez kominka (i komina do niego). To ja napiszę co wymyśliłem do mojego przyszłego domu:Elektryczne kable grzewcze z płytą fundamentową jako akumulatorem - 10 tyś.Podgrzewacz elektryczny 300l - 2 tyśDruga taryfa.Ja inwestuję 12 tyś, mam wszystko co trzeba, święty spokój z obsługą, wymianą części, płynów eksploatacyjnych.Zużycie prądu na CWU dla 4 osób, (grzałka 3 kw/ 6 godz nagrzanie 300 l) max - 250 zl (kwh po 40 gr)Zuzycie prądu na ogrzewanie w miesiącach zimowych przy mocy zainstalowanej 10 kw / 6 godz dziennie, mieisęcznie 720 zł (zakładam mrozy straszliwe, nie będę dogrzewał kominkiem) ogrzewanie takie przez 5 miesięcy. Razem rocznie wydam 6600 zł przy czym założyłem warunki brzegowe - maksymalne zuzycie ciepłej wody, maksymalne grzanie przez 5 miesięcy, cenę prądu w drugiej taryfie o 1/3 wyższą niż obecnie. Myślę że realne koszty będą o jedną trzecią niższe, ale niech tam... Teraz ty - na prąd do CWU pójdzie 1/5 tego co u mnie czyli 50 zł miesięcznie- na gaz w zimie niech też będzie 50 zet przez 5 miesięcy. razem rocznie 850. ( to też warunki brzegowe ale w drugą stronę - bardzo optymistycznie, realnie to będzie dwa albo trzy razy tyle co potwierdzą ci co takie zestawy mają. Policz kiedy ci się to zwróci. Nie pisz o ekologii bo pompy ciepła i solary ekologiczne nie są a raczej ich produkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts