dedert 18.05.2020 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Powiem że jestem nieco zdziwiony że nie można takich słupów izolować papą. Nie pamiętam gdzie, ale znalazłem informacje że słupy przenoszą głównie obciążenia statyczne i że pozioma izolacja z papy im nie zaszkodzi, bo tu i tak ciągłości betonem nie zachowamy, dlatego jest ciągłość zbrojenia. Ale teraz już sam zgłupiałem. Mam natomiast masę KMB Botamenta BM92, jest to bitumiczna masa dwuskładnikowa (masa + proszek). Czy izolacja czymś takim była by lepsza od papy? A pionowo też wypadało by izolować czy tylko poziomo? Beton będę stosował na pewno B25 jeśli nie B30 nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 18.05.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Powiem że jestem nieco zdziwiony że nie można takich słupów izolować papą. Nie pamiętam gdzie, ale znalazłem informacje że słupy przenoszą głównie obciążenia statyczne i że pozioma izolacja z papy im nie zaszkodzi, bo tu i tak ciągłości betonem nie zachowamy, dlatego jest ciągłość zbrojenia. Ale teraz już sam zgłupiałem. Mam natomiast masę KMB Botamenta BM92, jest to bitumiczna masa dwuskładnikowa (masa + proszek). Czy izolacja czymś takim była by lepsza od papy? A pionowo też wypadało by izolować czy tylko poziomo? Beton będę stosował na pewno B25 jeśli nie B30 nawet Oczywiście to beton działa na ściskane, więc papa w tym miejscu raczej nie spowoduje, że chałupa się zawali. Ale nie jest to zgodne ze sztuką. No i papa nie zawsze szczelnie opatuli samo zbrojenie. Podobnie masy KMB - bitumy nie tworzą z betonem monolitu. Do tego typu zadań służą szlamy cementowe. Odpowiednio zastosowany tworzy z betonem jednorodne połączenie. Samruje się tym też część pręta zbrojeniowego tworząc bezpoinową hydroizolację na styku. Poszukaj szlamu dedykowanego do dużych obciążeń (bo są też wersje bardziej elastyczne, które lepiej mostkują rysy, ale pod dużym obciążeniem mogą nie zapewnić ciągłości hydroizolacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 18.05.2020 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Tylko wiem że takie szlamy są drogie, sprzedawane najczęściej w dużych wiadrach więc średnio mi się widzi kupowanie je pod dwa słupy. Mam natomiast Botament BM92 oraz Ardex 7+8 (szlam ale elastyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 18.05.2020 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 No i papa nie zawsze szczelnie opatuli samo zbrojenie. ... szlamy cementowe. Odpowiednio zastosowany tworzy z betonem jednorodne połączenie. Samruje się tym też część pręta zbrojeniowego tworząc bezpoinową hydroizolację na styku. . A czy izolacja ma opatulić? Bo w kilku słupach zrobiłem tak że w miejscach prętów zrobiłem nacięcia X, nałożyłem papę, zgrzałem to opalarką prz prętach, dodatkowo naozylem małe kwadraciki papy i też zgrzałem oraz na końcu zasmarowalem masą KMB. Czy szlam tworzy jednorodne połączenie? Wydaje mi się że jak słup będzie chciał pracować to i tak rysa pojawi się w miejscu styku ze szlamem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.05.2020 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) A czy izolacja ma opatulić? Bo w kilku słupach zrobiłem tak że w miejscach prętów zrobiłem nacięcia X, nałożyłem papę, zgrzałem to opalarką prz prętach, dodatkowo naozylem małe kwadraciki papy i też zgrzałem oraz na końcu zasmarowalem masą KMB. Czy szlam tworzy jednorodne połączenie? Wydaje mi się że jak słup będzie chciał pracować to i tak rysa pojawi się w miejscu styku ze szlamem. Styk betonu i pręta zbrojenia też należy uszczelnić. W jednym procesie (fakt, trzeba się trochę nawcierać masy) nanosi się szlam na beton i stal tworząc jednolitą bezspoinową izolację. Z papą też można, ale jak widać wyaga to kilku dodatkowych kroków i też da radę, tylko nie ma pewności, czy papa się dobrze zgrzała. Niedogrzanie czy przegrzanie papy to ryzyko przecieku. Oczywiście, że jak będzie pracować to peknie, zresztą widać na wielu budowach jak majstry te pręty sobie różnie wyginają (takich majstrów trza pogonić). Po zalaniu betonem trzpień pracuje już jako jedna całość. Szlamy najczęsciej są w proszku we workach po 25kg. Na słupy zużyje się 2-3kg. Ale cena za cały worek to ok 130-230 PLN (szlam sztywny) od markowych producentów - fakt to drożej niż dysperbit... ale w kontekście całej hydroziolacji to chyba nie tak dużo. Sam zastanawiam się czy u siebie nie położyć od razu na całej ławie szlamu zamiast docinki papy między trzpeniami to stosunkowo mniej odpadu będzie. Edytowane 19 Maja 2020 przez maaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 21.05.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Ja na ławę dawałem 2x papę papierową klejoną lepikiem na zimno, dopiero na murach fundamentowych kleję termiczną , a pod słupami (ponad 20 sztuk) szlam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 07.07.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 U mnie wykonawca zapomniał o słupach i do dwóch wstrzeliwał zbrojenie do ławy na kotwy chemiczne i tutaj jest pytanie czy to jest prawidłowo ?Ciągłości zbrojenia raczej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts