mfffx 13.07.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam Serdecznie 2 lata temu kupiłem dzialke ok. 2h w kształcie klina, pierwsze 19ar ma WZ reszta jest rolna. Niestety w pewnej części tego klina była właścicielka zostawiła sobie 12 arów i tu zaczynają się schody!!!!!!!!!!!!!! Od pewnego czasu była pani właścicielka zaczęła nas straszyć że nam będzie blokować wszystkie inwestycje bo jak określiła za mało dostała za działke( ludzka chciwość nie zna granic). Złożyłem do gminy papiery o wydanie WZ na 2 działki pierwsza sąsiaduje z działką 19 arów(która ma WZ) do kobiety działki a 2-ga działka za kobietą. Dostałem zawiadomienie z gminy że zostało rozpoczęte postępowanie w sprawie wydania decyzji i czy:1. czy może wnieść zastrzeżenia do gminy i nam zablokować lub opóźnić wydanie WZ2. drogę mamy 4 m po prawej stronie działki a chcemy ją przenieść na lewą bo dogadaliśmy się z właścicielami sąsiedniej dzialki ze zrobimy ją wspólnie czy zrobienie tej drogi też może nam zablokowac ???????? pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 13.07.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Upierdliwy sąsiad może nie tyle zablokować, co spowolnić postępowanie administracyjne i w efekcie wydanie decyzji o WZ, a potem wnieść odwołanie od takiej decyzji.Organ właściwy do wydania takiej decyzji musi bowiem uwzględnić każdy wniosek zainteresowanych stron, rozpatrzyć jego zasadność i ewentualnie odrzucić zarzuty. Wszystko to jest nieco czasochłonne. Dlatego z tego punktu widzenia, na pewno można spowolnić cały proces, ale zablokować się tego nie da. No chyba, że zarzuty są słuszne, ale tę wersję odrzucamy.Pozostaje zatem cierpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mfffx 13.07.2009 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Czy w przypadku jak zostaną złożone zastrzeżenia to gmina ma jakiś czas okreslony na odpowiedzenie nam ?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.07.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 W zasadzie, sąsiad staje się „ustawową” stroną tylko i wyłącznie kiedy posadowienie projektowanego budynku od granic z sąsiadująca działką jest mniejsze niż „ustawowe odległości” tj 4m dla ściany z oknami i 3m dla ściany bez okien.(Rozporządzenie WT par.12.4, PB Art.3.20) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mfffx 13.07.2009 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Właśnie wróciłem z Gminy masakra wystarczy że jutro wpłynie pismo z zastrzeżeniami to mogę wsadzić marzenia o budowie do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.07.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 No, nie jest chyba aż tak źle. Chyba nie budujesz od razu osiedla? Masz już przecież pierwszą działkę z WZ... A sąsiadce się nie dziw. Sprzedawała ziemię rolną, teraz widzi, że może powstać na jej byłej ziemi osada deweloperska. Chce się podzielić zyskiem... Oczywiście całkiem bezprawnie, ale ludzie nie myślą kategoriami prawnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 13.07.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 W zasadzie, sąsiad staje się „ustawową” stroną tylko i wyłącznie kiedy posadowienie projektowanego budynku od granic z sąsiadująca działką jest mniejsze niż „ustawowe odległości” tj 4m dla ściany z oknami i 3m dla ściany bez okien.(Rozporządzenie WT par.12.4, PB Art.3.20) Nie bardzo mogę się z tym zgodzić. Nie mam co prawda ustawy pod reką, ale z własnego doświadczenia wiem, że decyzję o WZ dostałem nie tylko ja, ale również sąsiedzi z którymi graniczę. W tym przypadku budynek, który planuję postawić spełnia wszystkie standardy- czyli z jednej strony jest 4 metry od granicy, z drugiej aż 8 m. Mimo to, każdy z nich mógł złożyć odwołanie od takiej decyzji. Dobrze, że mam naprawdę w porządku sąsiedztwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.07.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 sSiwy ma rację, ale w odniesieniu do procedury administracyjnej prowadzonej w związku z ustawą Prawo budowlane (np. w sprawie wydania pozwolenia na budowę). Wtedy decyzję otrzymują właściciele tylko tych działek, które znalazły się w obszarze oddziaływania budowanego obiektu. Jeśli odległości od granicy działki są większe niz pisze sSiwy (3 lub 4 metry) sąsiadów nie zawiadamia się.Odmiennie jest w przypadku wz (ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym). Tam projekty decyzji, a potem decyzje, rozsyła się wszystkim, bez wyjątku, właścicielom działek sąsiednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.07.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 W ramach uzupełnienia – pogrubienie moje: Na ogół zawiadamia się o WZT sąsiadów - mówi Elżbieta Szelińska dyrektor Departamentu Ładu Przestrzennego w Ministerstwie Transportu i Budownictwa - bo wydaje się logiczne że mają prawo wiedzieć co będzie przy granicy ich działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.07.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że Pani Dyrektor nie jest już Panią Dyrektor od kilku lat i okres jej dyrektorowania nie był najlepszym okresem w działalności departamentu.Moim zdaniem to ona jest odpowiedzialna za mitręgę znacznej części forumowiczów Muratora, gdyż wytrwale, wbrew stanowisku wielu ekspertów broniła wąskiej definicji "działki sąsiedniej" . W jej interpretacji konieczne było sąsiedztwo bezpośrednie, tzn. stykanie się działek przynajmniej jednym bokiem. Podtrzymywała to stanowisko kilka lat, mimo iż SKO i sądy administracyjne wypracowały całkiem inna linię orzeczniczą.Tak więc na autorytet Pani Dyrektor raczej nie powoływałbym się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.07.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Ale biorąc pod uwagę wszystkie obowiązujące w tym zakresie przepisy (oprócz wspomnianych, także k.p.a. art. 28.) – to takie „podejście” do sprawy wydaje się aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts