Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

sprzedajemy siedlisko ludziom którzy na jego zakup zaciągają kredyt, dziś mamy podpisać przedwstępną umowę gdyż ona jest podstawą do ubiegania

się o kredyt, kupujący nie mają pieniędzy na zaliczkę bo cały zakup finansują z kredytu i w związku z tym moje pytanie, jak sensownie napisać umowę żeby była wiążąca dla obu stron, co musi być w niej zawarte i na co zwrócić uwagę, przyznam szczerze że trochę się obawiam tego podpisywania myślę o tym żeby zrobić to w obecności notariusza, może ktoś ma jakieś doświadczenia i będzie mógł coś podpowiedzieć!

https://forum.murator.pl/topic/125840-jak-sporz%C4%85dzi%C4%87-umow%C4%99-kpna-sprzeda%C5%BCy-dzia%C5%82ki-pilne/

Mimo, że przedwstępna umowa sprzedaży nieruchomości nie musi być zawarta (pod rygorem nieważności) w formie aktu notarialnego - radzę zrobić to właśnie w tej formie.

Trochę mnie dziwi, że planując dzisiaj sprzedaż - w ostatniej chwili szukasz wzoru.

dopiero dziś wynikł fakt że kupujący nie mają pieniedzy na zaliczkę, są z daleka, mają czas żeby przyjechać właśnie dziś no więc nie ma wyboru, na popołudnie jestem umówiona z notariuszem na konsultacje, ostatecznie jeżeli będą jakieś wątpliwości to umowę podpiszemy kiedy indziej,

mam wzory umów gdzie kupujący decyduje się wpłacić zaliczkę natomiast nie wiem co zrobić w naszym przypadku

Nie ma uniwersalnych wzorów - każdy możesz zaadaptować do własnych potrzeb.

Jeśli umowa przedwstępna będzie miała formę aktu notarialnego - możesz domagać się jej wypełnienia. Jeśli nie będzie miała tej formy - możesz liczyć tylko na odszkodowanie (w wypadku niechęci drugiej strony do jej wykonania).

Nie spiesz się - pośpiech jest tu złym doradcą.

Pogadaj z notariuszem - wszystko powinien załatwić po Twojej myśli.

Każdą umowę można zerwać – zawsze i wszędzie.

Warunki kto i za co płaci, w przypadku zerwania umowy, powinny być określone w tejże.

W tym konkretnym przypadku, moim zdaniem, logiczny jest zapis (w praktyce też), że wszelkie koszty związane z podpisaniem tej umowy, ponosi kupujący bez możliwości zwrotu, w przypadku zerwania umowy przez którąkolwiek ze stron.

Podejrzewam, że we wzorze, którym dysponuje Karollinka sprawa kosztów jest właśnie tak rozwiązana (zwyczajowo).

Zresztą przy zwykłej umowie jakie koszty wchodzą w grę?

Inna kwestia - czy bank, który udziela kredytu na zakup działki, zadowoli się zwykłą formą pisemną?

Druga sprawa, że to stronie kupującej powinno bardziej zależeć na kazuistycznej treści umowy.

wzór umowy ma być z banku pko bp, na ich formularzu, wszystko jest jasne oprócz tego zapisu że kupujący nie płaci zaliczki, no i nie można określić terminu do kiedy mają wpłacić pieniądze bo to zależy ile zejdzie im się z załatwieniem kredytu, w umowie nie ma na ten temat konkretnego zapisu, musimy sformułować to sami.

Skoro jesteś umówiona na konsultacje z notariuszem - możecie sporządzić umowę ma wzorze z banku - notariusz poświadczy podpisy (cały czas optuje za skorzystaniem z usług notariusza; oświadczam jednocześnie, że nie jestem takowym oraz nie mam żadnego interesu w reklamowaniu tego typu usług - żaden notariusz nie kontaktował się ze mną w celach marketingowo-reklamowych :) ).

Bez zadatku (lub jak wolisz zaliczki - istnieje między nimi różnica) możecie się obejść.

Natomiast termin zapłaty pojawi się dopiero w umowie wykonującej umowę przedwstępną.

W umowie przedwstępnej musi się poajwić natomiast termin, do którego strony mają zawrzeć umowę sprzedaży - inaczej umowa przedwstępna nie miałaby sensu.

Podpisaliśmy zwykłą umowę przedwstępną, taką której wzorów jest sporo w internecie, to normalna procedura i umowa ta w pierwszej kolejności musi być złożona analitykowi. Dopiero jak kupujący załatwią kredyt będzie można podpisać umowę przed notariuszem, już wiążącą.