Karollinka 13.07.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 sprzedajemy siedlisko ludziom którzy na jego zakup zaciągają kredyt, dziś mamy podpisać przedwstępną umowę gdyż ona jest podstawą do ubiegania się o kredyt, kupujący nie mają pieniędzy na zaliczkę bo cały zakup finansują z kredytu i w związku z tym moje pytanie, jak sensownie napisać umowę żeby była wiążąca dla obu stron, co musi być w niej zawarte i na co zwrócić uwagę, przyznam szczerze że trochę się obawiam tego podpisywania myślę o tym żeby zrobić to w obecności notariusza, może ktoś ma jakieś doświadczenia i będzie mógł coś podpowiedzieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 13.07.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Mimo, że przedwstępna umowa sprzedaży nieruchomości nie musi być zawarta (pod rygorem nieważności) w formie aktu notarialnego - radzę zrobić to właśnie w tej formie. Trochę mnie dziwi, że planując dzisiaj sprzedaż - w ostatniej chwili szukasz wzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 13.07.2009 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 dopiero dziś wynikł fakt że kupujący nie mają pieniedzy na zaliczkę, są z daleka, mają czas żeby przyjechać właśnie dziś no więc nie ma wyboru, na popołudnie jestem umówiona z notariuszem na konsultacje, ostatecznie jeżeli będą jakieś wątpliwości to umowę podpiszemy kiedy indziej, mam wzory umów gdzie kupujący decyduje się wpłacić zaliczkę natomiast nie wiem co zrobić w naszym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 13.07.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Nie ma uniwersalnych wzorów - każdy możesz zaadaptować do własnych potrzeb.Jeśli umowa przedwstępna będzie miała formę aktu notarialnego - możesz domagać się jej wypełnienia. Jeśli nie będzie miała tej formy - możesz liczyć tylko na odszkodowanie (w wypadku niechęci drugiej strony do jej wykonania). Nie spiesz się - pośpiech jest tu złym doradcą. Pogadaj z notariuszem - wszystko powinien załatwić po Twojej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.07.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Każdą umowę można zerwać – zawsze i wszędzie.Warunki kto i za co płaci, w przypadku zerwania umowy, powinny być określone w tejże. W tym konkretnym przypadku, moim zdaniem, logiczny jest zapis (w praktyce też), że wszelkie koszty związane z podpisaniem tej umowy, ponosi kupujący bez możliwości zwrotu, w przypadku zerwania umowy przez którąkolwiek ze stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 13.07.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Podejrzewam, że we wzorze, którym dysponuje Karollinka sprawa kosztów jest właśnie tak rozwiązana (zwyczajowo). Zresztą przy zwykłej umowie jakie koszty wchodzą w grę? Inna kwestia - czy bank, który udziela kredytu na zakup działki, zadowoli się zwykłą formą pisemną? Druga sprawa, że to stronie kupującej powinno bardziej zależeć na kazuistycznej treści umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.07.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 W miarę przystępnie: http://www.hipotekaplus.pl/umowa_przedwstepna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 13.07.2009 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 wzór umowy ma być z banku pko bp, na ich formularzu, wszystko jest jasne oprócz tego zapisu że kupujący nie płaci zaliczki, no i nie można określić terminu do kiedy mają wpłacić pieniądze bo to zależy ile zejdzie im się z załatwieniem kredytu, w umowie nie ma na ten temat konkretnego zapisu, musimy sformułować to sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 13.07.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Skoro jesteś umówiona na konsultacje z notariuszem - możecie sporządzić umowę ma wzorze z banku - notariusz poświadczy podpisy (cały czas optuje za skorzystaniem z usług notariusza; oświadczam jednocześnie, że nie jestem takowym oraz nie mam żadnego interesu w reklamowaniu tego typu usług - żaden notariusz nie kontaktował się ze mną w celach marketingowo-reklamowych ). Bez zadatku (lub jak wolisz zaliczki - istnieje między nimi różnica) możecie się obejść. Natomiast termin zapłaty pojawi się dopiero w umowie wykonującej umowę przedwstępną. W umowie przedwstępnej musi się poajwić natomiast termin, do którego strony mają zawrzeć umowę sprzedaży - inaczej umowa przedwstępna nie miałaby sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz27a 15.07.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Umowa przedwstepna czy zwykla, aby była wazna wymaga formy notarialnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 16.07.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Przedwstępna może mieć zwykłą formę pisemną. Karollinka i jak poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 16.07.2009 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Podpisaliśmy zwykłą umowę przedwstępną, taką której wzorów jest sporo w internecie, to normalna procedura i umowa ta w pierwszej kolejności musi być złożona analitykowi. Dopiero jak kupujący załatwią kredyt będzie można podpisać umowę przed notariuszem, już wiążącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts