Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

częściowa rozbiórka bez zezwolenia

demol

Recommended Posts

Mam pytanie do biegłych w "nowych" przepisach budowlanych.

sprawa dotyczy: rozbiórki części dachu (2 więźby), w budynku jednorodzinnym wysokości do 12m opartej na oddzielnej murłacie w dobudowanej wiele może ze 100 lat temu części domu (przedłużenie dachu). Część domu - pomieszczenia gospodarcze pozostanie w dolnej części nie tknięta przykryta jedynie tarasem który powstanie w miejscu rozebranej części dachu. Ściana szczytowa w pozostałej części jest lekka i zostanie tylko docieplona.

Nowe przepisy prawa budowlanego przewidują konieczność uzyskania pozwolenia w przypadku rozbiórki (całego obiektu) jednak już w przypadku przepisów specjalnych z '97 roku dotyczących budynków które ucierpiały w wyniku powodzi (ta część domu była podlana i ma spękane mury) mówi, że do remontu i nawet odbudowy pozwolenia na budowę nie są konieczne.

Chciałbym uniknąć korespondencji z urzędnikiem gdyż kolejne zapytania i uszczegóławianie remontu przekroczy 30 dniowy okres i wydłuży się tradycyjnie od 3 miesięcy do nawet pół roku, oraz może się okazać, że zarówno moje fachowe rysunki w CAD-ie jak i fachowe wykonanie kolegi mającego firmę ciesielsko-dekarską musiałbym uzupełniać o dokumentację inwentaryzacji bądź projektu który by utworzył bezsensowne w tym wypadku koszty.

Obecnie do takich rzeczy wymagane by było zgłoszenie jednak konsekwencje rozbiórki bez takiej procedury objęte by były par 49b. P. Bud. czym ?

skoro punkt 1. jedynie mówi o rozbiórce postawionego bez zezwolenia obiektu (samowola). Co rozbierać ? chyba nie każą mi wybudować od nowa ?

Przeanalizowałem Pr. budowlane i zmiany dotyczące rozbiórki i remontów obiektów uszkodzonych w powodzi'97 oraz w tym wypadku w kolejnych latach. I szczerze mówiąc nie ma tam uszczegółowienia częściowej rozbiórki, a trudno to też nazwać remontem skoro nie prowadzi do odtworzenia stanu pierwotnego.

Pytanie moje dotyczy kwestii konsekwencji, oraz czy robić i nie oglądać się za siebie ?