anpola 13.07.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam wszystkich, mam pewien problem a mianowicie zalało mi wodą gruntową czerpnie powietrza. Przed montażem uprzedzałam iż mam wysoki poziom wód gruntowych i może dochodzić do zalania studni.Na forum znalazłam informację iż nie powinno sie dopuszczać do zalania studni.Wykonawca jednak zapewnia iż nic się nie dzieje a woda w niczym nie przeszkadza. Dodam tylko iż lustro wody dochodzi do rury, która wystaje nad poziomem gruntu. Proszę pomóżcie! Czy tak może zostać czy raczej trzeba zagonić firmę do poprawy? A może ktoś ma dostęp do materiałów jak prawidłowo powinna być wykonana studnia? może są jakieś unormowania prawne? Bo już sama nie wiem jak z nimi walczyć! Ach napiszę jeszcze jak przebiegała proces budowy. wpadło 2 facetów, wykopało dół, włożyli 2 kręgi betonowe, przykryli pokrywą i wypuścili rurę nad powierzchnię terenu i tak powstała moja czerpnia powietrza. Czy ktoś z was ma taki sam problem, proszę niech napiszę jak sobie z tym poradzić. Bo jak zapłacę pełną kwotę za wykonanie roboty to o poprawkach mogę zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 13.07.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Ta rura to z jakiego materiału ? Tak czy inaczej co to za pomysł ze studnia z wodą , to poco kręgi ? Narazie nic nie płać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 13.07.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Mam w swoim GWC zrobiony celowo drenaz,z gory wykonawca to przewidzial,gdyz wiedzial,ze warto to zrobic,w miejscach,gdzie sa wysokie wody gruntowe.U mnie drenaz po roztopach i ciezkich,dlugiche ulewach pieknie odprowadza wody.Mam pojemnik,pompe glebinowa i wsz. od poczatku dziala.Nie wiem,jak masz zrobiony ten GWC?Ale u mnie jest zupelnei inna konstrukcja...Ale drenaz minimalny do gwc jest wskazany,na wszelki wypadek,a zwlaszcza tam,gdzie wody podchodza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 13.07.2009 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Ta rura to z jakiego materiału ? Tak czy inaczej co to za pomysł ze studnia z wodą , to poco kręgi ? Narazie nic nie płać. No dobra nie zapłacę, ale co dalej? Czy ktoś powie mi jak powinien być prawidłowo wykonany, może ktoś zna jakieś strony z wytycznymi albo jakimiś normami prawnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 13.07.2009 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Ta rura to z jakiego materiału ? Tak czy inaczej co to za pomysł ze studnia z wodą , to poco kręgi ? Narazie nic nie płać. a jesli chodzi o rurę to zwykła plastikowa, bardzo podobną mam kanalizacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 13.07.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Przepraszam ale pomyliłem . Może to coś pomoże http://www.klimatyzacja.org.pl/gwc_pytania.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 13.07.2009 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 dziękipoczytam sobie do poduszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts