Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranczo na dużej działce. Asaf- komentarze do dziennika.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie w moich skromnych progach.

A gdzie Twoje pisanie ?

Śląsk ?

Jestem z Mikołowa do szkoły chodziłem do Szopienic i Katowic.

Teraz jestem opolszczyzna.

Mnie również milo :p

Pisanie felietonu z powstawania własnego siedliska - bydliska (od byczenia sie) jeszcze przede mną.

Czas realizacji - no cóż, bliżej nieokreślony, ze wskazaniem niestety na nieokreślony :(

Myśli pod kopula krążą jak szalone żeby skonkretyzować plany i marzenia.

Ale puki co główne motto to: "czas pokarze"

Lubię te tereny. Wsie i pola.

Nie chcę do miasta.

Chcę pola i lasy, wzgórza i łąki. Nie chcę miasta nawet za dopłatą :)

Zaglądaj czasem.

Asaf

Ja to bardziej miastowy jestem. Choć kiedyś moje pokolenie mówiło że nasze miasto to największa wieś w Polsce z tramwajem. :(

Marzy mi się takie pogranicze. Nawet jakby było to pogranicze w ogniu :D (z jednej strony wypalane trawy, a z drugiej tablica informująca o granicy jurysdykcji straży miejskiej). Choć tą tablice to wolałby widzieć dopiero przez lornetkę.

Najlepiej taką marynarską. Jakby słabsza ściągała to by było za blisko :D

Aha, i zgodnie z obietnica melduje że dobrnąłem do końca dziennika. Choć dobrnąłem to może nie najszczęśliwsze słowo, bo czyta się Ciebie lekko i przyjemnie, wiec to taki odprężający masaż dla mózgu :)

Znaczy się skończyłem czytać znacznie wcześniej, ale mój prywatny punkt poboru opłat :), czyt. córka, okupował łącze szerokopasmowe, wiec dopiero teraz mogę się przed światem pochwalić moją umiejętnością czytania. :lol:

napisałeś o impregnacie:

Jako że rano padało poszliśmy pod dach i przygotowywaliśmy deski na ogrodzenie , zostały okorowane. teraz będą w najbliższych dniach malowane specjalną miksturą:

mieszanina 1/3 Trätjära/IMPREX 20 L + 1/3 terpentyna 20 L + 1/3 gotowany olej lniany 20 L

( TRÄTJÄRA/IMPREX prawdziwa smoła sosnowa jest wyprodukowana z żywicznego drzewa sosnowego. Stosuje się do zabezpieczania drewnianych domków wiejskich, dachów drewnianych, gontu, łodzi, mostów itd.. Polecamy również do konserwacji drewnianych dachów kościołów i innych zabytkowych budowli zrobionych z drewna. Stara Szwedzka recepta do zabezpieczania i konserwacji drewna)

ten skład (mieszanina 1/3 Trätjära/IMPREX 20 L + 1/3 terpentyna 20 L + 1/3 gotowany olej lniany 20 L ) - to jest gotowy skłąd, czy sam to mieszałeś?

jeżeli jest to gotowa mikstura, to pod jaką nazwą można to kupić - jako TRÄTJÄRA/IMPREX?

pzdr

Witam,

Przyszłam się przywitać.

Pewnie nie jestem pierwszą ani ostatnią osobą, która z zachwytu otwiera coraz szerzej swoje oczy zagłębiając się coraz bardziej w twój dziennik. Tysiące słów nie są w stanie opisać tego, jaką jesteś osobą w pozytywnym tego znaczeniu. Twoja energia i zapał budzi w człowieku radość i pomaga zmęczonym budową inwestorom na nowo odkryć radość z budowania.

Odnośnie działki przepiękna i ogromnie duża.

Dom- przeogromny- zaparło mi dech w piersiach Z tymi architektami to tak już jest znam ten ból. My w dodatku mieliśmy jeszcze konstruktora na głowie a on miesiącami nie odbierał telefonu a wyjścia nie mieliśmy, bo musiał być on i nikt inny.

Będę śledzić twoje dalsze poczynania.

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D No ładnie :D :D :D :D ale mi się micha cieszy :D :D :D :D :D bardzo rzadko czytam dzienniki .... prawie wcale nie czytam dzienników :D :D :D Przeczytałem :D :D lubię taki rozmach , lubię takie podejście. Dobrze że jesteś :D :D :D :D :D bardzo dobrze :D :D :D :D :D

Witam Cię.

Takie słowa od Ciebie na FM to jak jakiś oskar co najmniej :)

Wszak to Ty jesteś naszym przykładem.to Twój dziennik przeczytałem jako pierwszy w mojej muratorowej podróży. Jeszcze jak miałeś zdjęcia wszystkie.

Pozdrawiam

Asaf

Zaglądam, zaglądam, a gdzie zimowe zdjęcia ? Winnica w śniegu? Park maszynowy "przyprószony siwizną"? Zmarznięty sad? Hę?

Co się u ciebie dzieje? Pozdrowienia dla Marioleńki! Najlepszego!

No tak, zdjęć nie mam :(

Muszę pojechać na działko -prawie budowę.

Ale u nas śniegu malutko za to mrozu w nocy minus 18

A Marioleńka w sanatorium jeszcze więc zmywam , odkurzam, piorę, choinkę ubieram i takie tam :)

Dobry wieczór!

Ja też niedługo zostanę sama... :cry: Misiek też wyjeżdza do sanatorium - ale na początku stycznia.

Asaf bardzo się cieszę, że tyle ogrodzenia zrobione a drzewka będą miały już zabezpieczenie przed mrozami.

Właśnie jaka będzie zima?

Ostatnio góral w TV powiedział, że zwierzyna leśna ma mało sadła, słabo się utuczyła -to nie będzie straszna zima...

:roll: :lol:

Cos w tym jest! :wink:

Pozdrawiam. :D

A tutaj święta tuż tuż... :D

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D No ładnie :D :D :D :D ale mi się micha cieszy :D :D :D :D :D bardzo rzadko czytam dzienniki .... prawie wcale nie czytam dzienników :D :D :D Przeczytałem :D :D lubię taki rozmach , lubię takie podejście. Dobrze że jesteś :D :D :D :D :D bardzo dobrze :D :D :D :D :D

Witam Cię.

Takie słowa od Ciebie na FM to jak jakiś oskar co najmniej :)

Wszak to Ty jesteś naszym przykładem.to Twój dziennik przeczytałem jako pierwszy w mojej muratorowej podróży. Jeszcze jak miałeś zdjęcia wszystkie.

Pozdrawiam

Asaf

Zdjęcia się powoli reaktywują, do wiosny będą wszystkie. Przykład powiadasz ... no to będziemy sobie dawać przykłady nawzajem. Fascynują mnie Twoje maszyny - ja mam tylko glebogryzarkę, kosiarkę i kilka taczek :-? Myślę o automatycznej samojezdnej kosiarce, ale raczej samoróbce. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z ilości prac które czekają Cię w ogrodzie na wiosnę i w lecie. Drzewka owocowe ... od pierwszego ocieplenia zaczną się opryski, średnio raz w tygodniu - bez pryskania nawet listek na drzewku nie wyrośnie - poważnie, znam to z własnego sadu, te nowoczesne drzewka owocowe to są raczej krzewy służące do towarowej produkcji owoców. Z karłowatej podkładki nie rosną drzewa. Gruszki i śliwki owszem fajne są, ale jabłonie ... trzeba mieś spore doświadczenie, aby wyhodować nowoczesne jabłko - jeśli nie da się w odpowiednim momencie chemii to choroby i robactwo wszystko zniszczą. Ile to już mija od moich nasadzeń 5-6 lat? a jabłonki praktycznie do wycięcia. Podobna sprawa z trawą i chwastami. Od wczesnej wiosny wszystko zaczyna rosnąć jak szalone, koszenie i odchwaszczanie codziennie. Gdy na działce nie było roślin to koszenie było naprawdę przyjemnością, teraz trzeba ręczną kosiarką manewrować pomiędzy drzewkami, wciskać się pod karłowate korony, nie da się wjechać żadnym cięższym sprzętem, po prostu nie ma miejsca. ...

Piszę to wszystko z własnego doświadczenie, bo sam nie byłem na to przygotowany. Nie chcę Cię zrażać, bo pomysły i rozmach mamy podobny.

Ranczo budujesz ... a dlaczego nie dworek? wiesz jak pięknie by na Twojej wielkiej działce wyglądał .. ten łamany dach, te kolumienki .. miodzio :D

Mam nowe architektoniczne pomysły. W głowie mi siedzi mansardowy dworek na planie litery T około 160 m2 podłogi na jednej kondygnacji. Poddasze: 3 sypialnie po 40 m, każda z garderobą, łazienka, komunikacja, schody. Parter: identyczny, do dowolnego wykorzystania. Dwa tarasy - zacieniony i słoneczny ... Oczywiście pełne podpiwniczenie. W piwnicy garaże, kotłownia i rupieciarnia... :D No i trumna i kocioł na miał bo ciepło i tanio. :D

http://img137.imageshack.us/img137/4579/mikoajzlodu.jpg

Zdrowia, szczęścia, pomyślności i niech dobroć wśród Was gości.

By Wam wszystko pasowało...

By kłopotów było mało...

Byście zawsze byli zdrowi...

By problemy były z głowy...

By się wiodło znakomicie i wesołe było życie!

Niech radość i pokój Świąt Bożego Narodzenia towarzyszy wszystkim przez cały Nowy Rok 2010.

Życzymy, aby dla Was był to Rok szczęśliwy w osobiste doznania, spełnił zamierzenia i dążenia zawodowe i społeczne oraz by przyniósł wiele satysfakcji z własnych dokonań!