Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranczo na dużej działce. Asaf- komentarze do dziennika.

Recommended Posts

Witaj

W nocy z zaciekawieniem przeczytałam Twój dziennik i dziś zajrzałam tu znowu... Ale masz park maszynowy! :o Z takim zapleczem można rzeczywiście powalczyć z ugorem. Na pewno będę śledzić Twój dziennik. Pozdrawiam serdecznie :D

Witam Cię serdecznie.

Dziękuję za Twój czas.

A maszyny faktycznie lubię :)

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam;)

Bardzo podoba mi się ta sporych rozmiarów działeczka - dosłownie SUUUUPER :D

Jak ja bym wiele dał za taką możliwość posiadania tak fajnie położonej działki, móc ukryć się na niej przed sąsiadami.....

Gratuluję projektu, tez bym zamiast garaży zrobił z nich mieszkanie.

Park maszynowy też mi się podoba, zawsze można coś samemu zrobić, a daje to większą frajdę ;)

Masz Pan we mnie swojego kibica, będę tu często o ile nie jeszcze częściej zaglądał

:lol: :lol: :lol:

Pisał Pan o remontach starych budynków, mógłby Pan coś o tym więcej napisać, przesłać?

Remontuję wiekowy stary domek po setce... może zainspirowałoby mnie coś co pomogłoby mi w wyborze koncepcji wykończenia domku, no bo pozostała mi wykończeniówka....

tyle że kasa się skończyła, staram się samemu też dużo robić, ale... gdybym chociaż miał troszku sprzętu jak Pan, nie koniecznie swojego, to już by pomogłoby mi w uporządkowaniu-wyrównaniu działki (i tu szok duuużo mniejszej niż opisywanej przez Pana 5ha - ja niestety mam tylko 500m2 i tu moja zazdrość się ujawnia :oops: )

A staw to na takiej dużej działce to pewnie tez pokaźnych rozmiarów będzie, co by mogło się łódeczką na rybki wypuścić? ;D

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Zupełnie nie rozumiem władz gminy, przecież ten dom ( projekt) wtapia się w krajobraz i jak najbardziej pasuje na 5 ha działkę... Nie pną się do nieba jakieś wieżyczki mogące zakłócać harmonię tego miejsca :roll: Może miejscowe władze w Twojej okolicy widzą skansen ? :roll: :roll: A ciekawa jestem jakie wytyczne (ustne) dostałeś odnośnie zabudowy i czy nie chcą Ci wydać warunków tylko ze względu na dom?

Ja bym tak łatwo nie rezygnowała ze swoich marzeń i poprosiła o negatywną odpowiedź z uzasadnieniem, dlaczego nie możesz budowac tego czego chcesz.

Życzę powodzenia :D

Myślimy że tą Panią z urzędu należałoby nieźle zweryfikować!!!

Może jakiś mały donosik, aby zweryfikowano jej kompetencje.

Albo może należałoby zweryfikować w jakim domu ona mieszka, może ma jakieś niskie poczucie własnej wartości, lub wartości własnego domu?!

Nawet gdybyś chciał wybudować tam domek z bali, nie komponował by on z otoczeniem i nie byłby "kompatybilny" z domami które zostały wybudowane przed wojną lub nawet po wojnie.

Jestem za pisemnym uzasadnieniem i przedstawieniem szczegółowych wytycznych. Zawsze można się odwołać do wyższej instancji.

:evil: :evil: :evil:

Przepraszam trochę się zdenerwowałam

pozdrowienia od nas (wiesz od kogo)

W poniedziałek złożę nowy wniosek, będzie ujęty tylko dom i garaże.

Resztę zabudowań i pomysłów potem.

Póki co potrzebne WZ na dom chociaż.

Dziękuję wszystkim za troskę, jednak wszystko się dobrze zakończy.

To tylko doświadczenie , które uczy pokory i cierpliwości.

To dobre cechy.

Pozdrawiam.

Asaf

Asaf

Wiesz, czytałam gdzieś, możliwe że właśnie tutaj, na Forum, aby wniosek o WZ składać oddzielnie na wszystkie planowane elementy składowe zabudowy. Dlaczego - gdy odrzucają np. staw pozostałe mają szansę na przejście. :roll:

A pro po doświadczeń uczących pokory i cierpliwości - myślisz, że właśnie to miała na myśli urzędniczka :wink:

Życzę powodzenia!

Witam Cię serdecznie!!!

No cóż, jestem pełna podziwu Twojej pracowitości! No i oczywiście pod wrażeniem sprzętu, który zakupiłeś :wink:

My mamy 3,5ha (na razie) i na razie nie mam pomysłu co zrobić z 2,5ha. Na razie siejemy zboże :roll: :roll: :roll:

Jeżeli o pozwolenie na budowę.

Złóż tylko na dom i garaż. Dopiero po uzyskaniu PnB i rozpoczęciu budowy złóż na resztę budynków - jeżeli takowe masz zamiar stawiać.

Pracuję w Urzędzie Miasta i potwierdzam, że niektóre osoby będące urzędnikami jeszcze z czasów cieżkiej komuny nie wyszły...

Jeżeli o pozwolenie na budowę.

Złóż tylko na dom i garaż. Dopiero po uzyskaniu PnB i rozpoczęciu budowy złóż na resztę budynków - jeżeli takowe masz zamiar stawiać.

Pracuję w Urzędzie Miasta i potwierdzam, że niektóre osoby będące urzędnikami jeszcze z czasów cieżkiej komuny nie wyszły...

Witam fajnie.

Tak zrobię, wystąpię tylko o dom i garaże.

Podobno ma to już być szybko.

Podpowiedzieli też żeby teren przeznaczony na WZ nie przekroczył 4900 m2

Chociaż w tej sytuacji nie powinno to mieć dla nich znaczenia.

Pozdrawiam.

Asaf

Wiesz, czytałam gdzieś, możliwe że właśnie tutaj, na Forum, aby wniosek o WZ składać oddzielnie na wszystkie planowane elementy składowe zabudowy. Dlaczego - gdy odrzucają np. staw pozostałe mają szansę na przejście. :roll:

I to właśnie był podstawowy problem, był wrysowany duży staw, basen, domki ogrodowe, altany, budynki inne drewutnie itd.

Nie dali rady tego przerobić niestety :)

Pomogę im i będzie ok.

Witam serdecznie :wink:

Szczerze powiem, a raczej napiszę, że czytając w dzienniku kolejne wyczyny, to coraz szerzej otwierały mi się oczy i podejrzewam, że i buzia :lol: W końcu pojawił się też usmiech i Misiek zaciekawiony maszynami zerkał.

No bo jak tutaj nie być zaskoczoną?

Skoro najpierw kilka maszyn stoi -typu ciągnik Ursus, koparka, zagęszczarka, Ił, nawet dwa wózki widłowe i dalej coróz coś przybywa... A muszę przyznać, że maszyny bardzo pożyteczne.

No tak, ale skoro tyle ha ziemi i w planach winnica, sad itp. to nawet powiedziałabym: -potrzebne :wink:

Tylko ciekawi mnie zakup niektórych w UK, czy rzeczywiście taka róznica cen, że z dowozem to się opłaca?

Jeśli patrzeć na ten agregat -to faktycznie ile w kieszeni :o

Spodobała mi się midi koparka Bobcat... Chociaz przyznam, że mnie też zaintrygował odgarniacz śnigu z kosiarką bijakową, ta oddzielna kosiarka bijakowa -też ciekawa.. :wink:

Nasze 100 metrów do drogi by tak ładnie człek sobie odśnieżył :wink: Ojej z drugiej strony ciut więcej - w przeciwną stronę do drugiej drogi :wink:

Projekt domu -Ranczo spodobał mi się i już nawet oczyma wyobraźni widzę go jak tam stoi :wink: Te drzewa, drzewka i krzewy, ogordzenie drewniane... A dookoła cisza i tylko przyroda...

Nie wiem, nie rozumiem, chociaż próbuję to ogarnąć, dlaczego niby Wasze ranczo miało nie pasować do krajobrazu wsi... Nawet z tymi domkami, innymi zabudowaniami...

Nie zdziwiłoby mnie, gdybyście chcieli wybudować się z Ranczem na obrzeżach miasta, jakieś dzielnicy... A tutaj spora działka... drzewa dookoła, zero domów... :roll:

Dziwne... Moż Pani z urzędu zazdrosna... albo nudzi jej się ... :wink:

Ale faktycznie zróbcie tak jak planujecie tylko domek i garaże :wink:

To co? Od kiedy trzymać kciuki?

Życzę Wam siły ... głowa do góry, będzie PnB niebawem... :wink:

Pozdrawiam :wink:

O nie, znowu się rozpisałam.... :roll: :lol:

Witaj, jestem pod wielkim wrażeniem :D

Działka fantastyczna, pomysły na jej zagospodarowanie rewelacyjne (też bym tak chciała :oops: ), imponujący park maszyn :D Projekt domu też świetny.

Podziwiam za wytrwałość i chęć samodzielnej walki z ugorem :D

Czekam na dalsze wpisy i trzymam kciuki, żeby te WZ wreszcie były pomyślne dla Ciebie.

Pozdrawiam