Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranczo na dużej działce. Asaf- komentarze do dziennika.

Recommended Posts

Dziękuję wszystkim za dobre słowa :)

Zależy nam żeby nasza praca była zachętą i inspiracją dla budowniczych już zniechęconych.

Musimy pamiętać że od spotykających nas przeszkód i trudności nie zależy nasze życie :)

Wszystko można przejść, nie pozwalajmy urzędnikom wyprowadzić się z równowagi.

Wybierajmy i pamiętajmy tylko te dobre chwile.

Ja mam łatwo , te złe, przykre i trudne szybko zapominam.

Spokojnej nocy.

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj(-cie) !

Ja jakoś szczególnie aktywna w komentowaniu dzienników nie jestem , ale chciałam tylko zaznaczyć, że z mężem zaglądamy każdego dnia i wyjść z podziwu nie możemy: piękny teren uprawiacie, park maszynowy cudo ! do tego niesamowita pracowitość i postawa życiowa!

Chylę czoła. Będziemy tu częstymi gośćmi.

Pozdrawiamy

Iwona & Paweł

Witaj(-cie) !

Ja jakoś szczególnie aktywna w komentowaniu dzienników nie jestem , ale chciałam tylko zaznaczyć, że z mężem zaglądamy każdego dnia i wyjść z podziwu nie możemy: piękny teren uprawiacie, park maszynowy cudo ! do tego niesamowita pracowitość i postawa życiowa!

Chylę czoła. Będziemy tu częstymi gośćmi.

Pozdrawiamy

Iwona & Paweł

Serdecznie was witam w naszych progach.

Dziękujemy za zainteresowanie i dobre słowa :)

Zaraz idę do waszego dziennika na zwiady.

Miło mi was gościć . Każdy wpis jest dla piszących wartościowy i potrzebny więc może uaktywnij swoje wpisy u innych. to takie fajne jest i potrzebne :)

Niech was błogosławi Pan.

Asaf, wybierasz się do stolicy?

A to może wreszcie do nas zajrzysz? :D

Cześć AśkuK

Tak mi teraz trudno wyjechać ale dalej mażę o wizycie u was jeszcze teraz jesienią :)

Cześć,

oj nie dziwię się że przy takim nawale pracy nie starcza już czasu na podróże.

Z resztą u nas teraz zimno, wilgotno...w domku nie da się długo posiedzieć, czekamy na gaz - zrobi się cieplej, zapraszam. :D

No to sad już Wam rośnie! Ale będzie ładnie na wiosnę, jak wszystkie drzewka zakwitną. :D

I ja powinnam powsadzać wszystkie iglaki od babci z działki, ale chyba jednak poczekają do wiosny.

Witaj Asaf. Działkę macie przepiękną a Wasze plany ogrodowo/sadowo/winnicowe, to bardzo pozytywne szaleństwo! :D Wszystko robi niesamowite wrażenie. Widać, że w pracę na działce wkładasz całe serce, zresztą nie dziwię się wcale, bo jest coś niesamowitego w pracy "na roli", w czynieniu jej poddanej. Kiedyś, jako mieszczuch zupełnie tego nie rozumiałam, ale teraz, im jestem starsza, tym bardziej mnie ciągnie właśnie w tę stronę. Już sobie wyobrażam, jaki za kilka lat będziecie mieli tam raj :) Winnica zapowiada się pięknie!

Wierzę, że w końcu dostaniecie warunki zabudowy i, że znajdziecie jakiś świetny projekt, który spełni wszystkie oczekiwania Waszej Rodziny, no i urzędników ;) Ktoś mi kiedyś powiedział, że jeżeli Bóg zamyka jakieś drzwi, to tylko po to, żeby otworzyć następne – nigdy nie jest gorzej! Zawsze jest więcej, niż to czego się spodziewasz i o czym myślisz. Sam dobrze wiesz :wink: Pozdrawiam i obiecuję podczytywać systematycznie

Agnieszka

Witam ! :) Mam pytanko odnośnie tej kosiarki ciągnionej za autem czy już ją testowałeś ? i na jakiej zasadzie ona kosi oraz gdzie można ją kupić

Serdecznie pozdrawiam inwestora , Marioleńkę i córcię :)

Oj , przepraszam.

Po wszystkich przemyśleniach kupiłem jednak tego typu maszynę ale z własnym napędem

http://foto1.m.onet.pl/_m/7d96bbffcd07aaabfc665df9c6a4b3d5,10,19,0.jpg

Mam dużo koszenia wśród drzew i wtedy taka ciągana za samochodem albo Quadem nie byłaby tak zwrotna.

Kosztowała 820 Ł w UK a te podpinane do quada trzeba wydać 1300 Ł w UK albo około 10-13 tys w polsce.

To które kupiłem jestem zachwycony. Ma to 36 noży zmieli nawet dzikie róże i małe drzewka. silnik hondy 9 Kw. polecam.

Ale na płaskie tereny duże fajna by była taka zaczepiana do auta.

Pewnie kiedyś kupię.

pozdrawiam

Asaf

Czytam systematycznie Twój dziennik - jak wciągającą powieść w odcinkach. Zaglądam codziennie czekając na kolejne etapy realizacji marzenia. I podziwiam Cię nie za posiadane dobra ale za pracowitość i postawę. Kurcze - przecież można sobie na Karaiby pojechać i leżeć pod palmą do końca życia albo ... zakładać sad i winnicę w pocie czoła. A potem wybudować ranczo i doglądać włości. :D

Czytam systematycznie Twój dziennik - jak wciągającą powieść w odcinkach. Zaglądam codziennie czekając na kolejne etapy realizacji marzenia. I podziwiam Cię nie za posiadane dobra ale za pracowitość i postawę. Kurcze - przecież można sobie na Karaiby pojechać i leżeć pod palmą do końca życia albo ... zakładać sad i winnicę w pocie czoła. A potem wybudować ranczo i doglądać włości. :D

Dziękuję Ci mocno że tak fajnie piszesz mi :)

Zasuwam w takim tempie od 1989 jak zmiany w naszym kraju nastały.

I tak myślę że taki pracowity to nie jestem (chociaż ostatnio .....) :)

Myślę że się jeszcze zmieniam, tak z wiekiem chyba i mam świadomość tego że wszystko w życiu moim i mojej rodziny dzieje się dzięki Bożej Łasce .

Wiem że to brzmi dla ludzi jak slogan ale u nas jest to realne naprawdę :)

Bardzo podoba mi się pasja, z jaką pracujecie na Waszym ranczo;)

My obecnie jesteśmy na etapie grodzenia (nie całej działki, bo wszystkiego jest ponad 7 ha, ale połowy - a to i tak sporo). Sad, który chcemy mieć - będzie się przez niego wjeżdżało na podwórko ma być znacznie mniejszy od Waszego (ok. 40 drzewek) - jest w wiosennych planach. Ogrodzenie z belek modrzewiowych, a deski 30 cm szerokości - sosnowe. Generalnie podoba nam się dzika roślinność na naszej działce, więc zbyt wielu zmian nie planujemy - jeszcze tylko staw, warzywnik i zagospodarowane podwórko... Pozdrawiam i życzę wytrwałości:)

Ale ze mnie gapa! Wpisałam się w dzienniku! Ale już naprawiam swój błąd!

A wiadomość brzmiała tak:

Pięknie! Pięknie! Cudownie! Niesamowicie postępują prace w waszym sadzie i winnicy!

Ja nie orientuję się w odmianach i pielęgnacji winorośli, ale lubię delektować się winkiem Kiedyś zastanawiałam się, czy u nas nie wsadzić kilku, tak dla własnej przyjemności! Ale to jak już naprawdę będziemy u siebie! Asaf, a co mógłbyś polecić początkującym hodowcom wina i sadownikom?

Pozdrowienia dla małżonki!

Ale ze mnie gapa! Wpisałam się w dzienniku! Ale już naprawiam swój błąd!

A wiadomość brzmiała tak:

Pięknie! Pięknie! Cudownie! Niesamowicie postępują prace w waszym sadzie i winnicy!

Ja nie orientuję się w odmianach i pielęgnacji winorośli, ale lubię delektować się winkiem Kiedyś zastanawiałam się, czy u nas nie wsadzić kilku, tak dla własnej przyjemności! Ale to jak już naprawdę będziemy u siebie! Asaf, a co mógłbyś polecić początkującym hodowcom wina i sadownikom?

Pozdrowienia dla małżonki!

witaj.

Moja wiedza obawiam się jest zbyt słaba żebym mógł doradzać :)

Będę się długo jeszcze uczył.

polecam forum winnicowców- bardzo ciekawe i pouczające.

http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums

są też takie fajne fora dla sadowników amatorów.

http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/

fora są fajne, uczą wielu ciekawych rzeczy, inspirują, podpowiadają.

Dobrze że mamy już do tego dostęp. Kiedyś tego nie było, pewnie gdyby było to byłbym mądrzejszy teraz :) a tak muszę się jeszcze dużo nauczyć, oby mi czasu starczyło.

gratuluję dziś "owocnej" pogody:)

dobrze że się udało tak dużo zrobić - bo to chyba ostatnie podrygi z tą pogodą...

ja to być Ci pomógł, ale troszkę za daleko, jak i muszę dogrzewać własny domek - bo mi temp spadła a piec będą zakłądać dopiero za 2 tygodnie.....

skoro będiesz miał winko, to musisz mieć piwnicę / ziemiankę -> http://forum.muratordom.pl/ziemianka,t14291.htm

sądzę że treść tego linka Cię zainteresuje - choć strzelam w ciemno - jak by co to sorki

http://www.wedlinydomowe.pl

są przepisy, zdjęcia i świetne forum

wszystko fajnie wytłumaczone - może Ciebie to zainteresuje, biorąc pod uwage że to co robisz obecnie generuje samowystarczalność:)

pzdr

gratuluję dziś "owocnej" pogody:)

dobrze że się udało tak dużo zrobić - bo to chyba ostatnie podrygi z tą pogodą...

ja to być Ci pomógł, ale troszkę za daleko, jak i muszę dogrzewać własny domek - bo mi temp spadła a piec będą zakłądać dopiero za 2 tygodnie.....

skoro będiesz miał winko, to musisz mieć piwnicę / ziemiankę -> http://forum.muratordom.pl/ziemianka,t14291.htm

sądzę że treść tego linka Cię zainteresuje - choć strzelam w ciemno - jak by co to sorki

http://www.wedlinydomowe.pl

są przepisy, zdjęcia i świetne forum

wszystko fajnie wytłumaczone - może Ciebie to zainteresuje, biorąc pod uwage że to co robisz obecnie generuje samowystarczalność:)

pzdr

dzięki bardzo.

ziemiankowy temat forum wczoraj już przerobiłem cały bo go dopiero znalazłem.

Ziemianki w planach. Pewnie więcej niż jedna połączone jakimś korytarzem :)

To wędlinowe też znam jest super, rozgryzałem go jak szukałem o wędzarniach.

Bo też będzie.

To co robię generuje samowystarczalność ? podoba mi się.

Dorzucę tylko że potrafię piec chleb bo z zawodu jestem piekarzem i od 20 lat prowadzę taki zakład i mam wspaniałych współpracowników (których pozdrawiam podobno czytają też dziennik po kryjomu czasem)

piekłem już jako 15 latek, fajne wspomnienia.

pozdrawiam